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October 15, 1973 

The Honorable Jimmie D. Oglesby 
County Attorney 
Permian Building 
317 West Texas 
Midland, Texas 78701 

Dear Mr. Oglesby: 

Opinion No. H- 127 

Re: Use of Federal Revenue 
Sharing Funds to contract 
with a private non-profit 
corporation for the crea- 
tion and maintenance of 
a rdcreation center for the 
indigent aged 

You have asked our opinion as to whether a county may use federal 
revenue sharing funds for purposes authorized under the Federal statute 
“but not authorized under the State Constitution or statutes. ” You state 
that thecommissioners court has been approached by a group of interested 
citizens who have asked that federal revenue sharing funds be contributed 
toward the creation and maintenance ,of a recreation center for the aged. 
The center will be operated by a private non-profit corporation which is to 
charge small annual dues to those who can afford to pay and will provide 
social and recreational services to all senior citizens, whether they be 
indigent or not. 

The facts would seem to raise two questions: (1) Is the suggested 
use one which would be authorized under the Federal law and (2) Is it in 
fact one which is authorized under the State constitution and statutes. 

The State and Local Fiscal Assistance Act of 1972 (31 U. S. C., 5 1221) 
authorizes the county, as a local government, to, use revenue sharing funds 
to create, maintain and operate a recreation center for the aged. Section 
1222 provides: 

“(a) In general -- Funds received by units of 
local government under this subchapter may be used 
only for priority expenditures. For purposes of this 
chapter, the term ‘priority expenditures’ means only-- 
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“(1) ordinary and necessary maintenance and 
operating expenses for -- 

I’.. . * 

“(E) recreation . . . . 

. . ., . . . . 

l’(C) social services for the poor or aged. . . . I’ 

The rules and regulations published by the Office of Revenue Sharing 
in the Federal Register of Tuesday, April 10. 1973 (Volume 38, No. 68,: 
pp. 9132-9143), likewise approve the use of revenue sharing funds for such 
purposes (31 C. F. R., $51.31), and th 1 e egislative history of the act is replete 
with references to the basic purpose of the legislation as providing “addition- 
al help for the states and localities in a form which will give them greater 
flexibility in the use of the funds. . . .‘I (Senate Report No. 92-1050, August 
16, 1972). 

Pursuant to The State and Local Fiscal Assietance Act, the Secretary 
of the Treasury has issued a regulation [ 31 C. F. R. $ 51.40(c)] providing 
that a government which receives entitlement funde under the Act. shall pro- 
vide for the expenditure of those funds in accordance with the law and proce- 
dures applicable to the expenditure of its own revenues. 

Funds received under the State and Local Fiscal Assistance Act may 
not be used for a purpose not authorized by that Act or by the Constitution 
and statutes of Texas. However, it is our opinion that the creation and main- 
tenance of a recreation center for the aged may be authorized under state law. 

We recognize that the county and its governing body, the commissioners 
court, can exercise only such power as the Constitution and statutes of the 
State of Texas have specifically conferred upon it and that the commissioners 
court does not have any general authority over county business. Canales v, 
Laughlin, 214 S. W. 2d 451, (Tex. 1948); Clark v. Finley, 54 S. W. 343, 347 
(Tex. 1889); Article 5, § 18. Texas Constitution. 
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The general grant of powers to the commissioners courts is found 
in Article 2351, Vernon’s Texas Civil Statutes. It does not authorize the 
construction or maintenance of recreational facilities per se. It does 
authorize the commissioners to “provide and keep . . . all necessary 
public buildings, ” and directs them to “provide for the support of paupers. ” 

We find authorization in Article 1015c-1, V. T. C. S., which, after 
defining a governing body as including a county commissioners court, pro- 
vides 

“Sec. 3. Any government unit may establish, 
provide, acquire; maintain, construct, equip, ope- 
rate, and supervise recreational facilities and pro- 
grams. . . .‘I 

The Act specifically provides that the costs and expenses of carrying 
out the provisions quoted above may be paid from the general revenues of 
the county or from other revenue, including grants, and authorizes joint 
action by two or Moore governmental units in the maintenance of the facility. 
This has been held to authorize a county, for instance, to establish and 
maintain a public golf course on land owned by a city. Attorney General 
Opinion M-804 (1971). 

It is our opinion, therefore, that the county may, itself, construct 
and maintain a recreational facility for the use of the public and primarily 
for the use of the aged, under reasonable regulations. It may use federal 
revenue sharing funds for these purposes. The only remaining question is 
whether the Constitution or statutes prohibit a county from achieving these 
purposes through an agreement with a private non-profit corporation. 

Section 52 of Article 3 of the Constitution of Texas provides in sub- 
section (3): 

“Except as otherwise provided by this section, 
the Legislature shall have no power to authorize any 
county, city, town or other political corporation or 
subdivision of the State to lend its credit or to grant 
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public money or anything of value in aid of, or to 
any individual, association or corporation whatsoever, 
or to become a stockholder in such corporation, asso- 
ciation or company. ” 

The current construction of this provision,is that it does not pro- 
hibit the Legislature from authorizing a county, city or other political 
corporation or subdivision to spend its funds with private corporations 
for the achievement of public purposes, See, for example, State v. City 
of Austin, 331 S. W. 2d 737 (Tex. 1960) and Bullock v. Calvert, 480 S. W. 
2d 367 (Tex. 1972). 

It is not unusual for political subdivisions to contract with private 
corporations to perform services or functions which the governmental 
unit might have provided itself. For instance, in Attorney General Opin- 
ion C-246 (1964), it was held, after a very thorough discussion of the law, 
that a commissioners court could contract with a private entity for the 
care of indigent aged in a private facility. In Attorney General Opinion 
C-334 (1964), it was held that a hospital district could pay private hospitals 
for the care of indigent patients. 

In Attorney General Opinion M-843 (1971). it was held that Potter 
County could contract with a ‘private non-profit institution for the care 
and supervision of juvenile delinquents. Other examples might be cited 
but we deem the foregoing amply sufficient to support our conclusion that 
a county may contract with a private non-profit corporation for the purpose 
of creating and maintaining a recreational center designed for aged persons 
under the same terms and conditions that the county itself could create a.nd 
maintain such a center. 

SUMMARY 

A county ‘may accept and use Federal revenue sharing 
funds to contract with a private non-profit corporation to 
construct, operate and maintain a recreationalfacility de- 
signed primarily for the aged. 

I/ Attorney General of Texas 
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APPROVED: 
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