
THE ATTORNEY GENIC 
OFTEXAS 

The Honorable Dorman H. Winfrey 
Director and Librarian 
Texas State Library 
Box 2927 Capito,l Station 
Austin, Texas 78711 

Dear Mr. Winfrey: 

Opinion No. H- 140 

Re: Authority of Library 
and His torical Commis - 
sion to contract to pro- 
vide network communica- 
tions services to library 
systems and methods of 
payment 

You have requested an opinion regarding the communications network 
in Texas presently linking libraries within a library system, Linking systems, 
and linking systems with the Commission. The network has been heretofore 
operated with federal funds which will soon be cut off. You wish to know if 
the Commission might legally finance the continued service by contractual 
arrangements with the various systems. The “service” you contemplate, we 
are informed, is the existing service of providing and financing a communi- 
cations clearing-house system so that all participating libraries can be advised 
of, and have access to, all materials available in other participating libraries. 

Under § 3 of Article 5446a. the Texas State Library and Historical 
Commission (hereafter “the Commission”) is charged with a duty to establish 
and develop a state library system, defined in $2(5) as: 

“a network of library systems, interrelated by contract, 
for the purpose of organizing library resources and 
services for research, information, and recreation to 
improve statewide library service and to serve collect- 
ively the entire population of the state;” (emphasis added) 

While the scheme of the Act places administrative responsibility in the 
State Librarian (Cf. Article 5435, V. T. C. S.), it is the Commission to which 
the delegated legislative authority in the field is given. Certain important 
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libraries are designated “major resource centers” for library “systems” 
which include other, smaller libraries. There are several “systems, ” 
each with a major resource center. 

The Act specifically authorizes agreements between the governing 
bodies of governmental subdivisions within major resource system areas 
and between such governing bodies and those of member libraries of major 
resource systems. Section 8(a), (b), (c). Section 8(d) of the Act specifically 
authorizes contracts and agreements by the Commission and the governing 
body of a major resource center, on the one hand, with the governing bodies 
of other libraries for the provision of specialized resources and services to 
the major resource system. However, the Act does not expressly authorize 
the Commission to contract with the governing bodies of major resource 
center libraries to provide services to those libraries. 

We must assume, however, that the Legislature intended the Commis- 
sion to discharge its primary task: to establish and develop a network of 
library systems to serve collectively the entire population of the state. If 
contractual financial arrangements with major resource centers (major 
libraries) are necessary for that purpose, we think the power of the Commis- 
sion to enter such contracts (which is not specifically prohibited) is neces- 
sari,ly implied. And if the Commission is authorized to enter a contract, it 
is authorized to exchange a consideration for the consideration it expects to 
receive. The consideration contemplated by your inquiry is the communica- 
tion “service” to be supplied. We do not believe such contracts between the 
Commission and major resource centers, whichfurther and develop the sys- 
tem, would be prohibited by the Act. [See the Interlocal Co-operation Act, 
Article 4413 (32c), V. T. C. S. ; the Interagency Cooperation Act, Article 4413 
(32), V. T. C. S. 1. 

In the context of the situation presented here, we answer your first 
question in the affirmative. The Commission, in our opinion, may properly 
contract with major resource centers to provide the contemplated communi- 
cations “service” in return for payment therefor. 

Your second inquiry asks, “may the governing bodies [of major re- 
source center libraries] reimburse the Commisa.ion for [such] services 
rendered [from] . . . State grant-in-aid funds, . . . granted to the govern- 
ing bodies from Library and Historical Commission appropriation Item [14]? ” 
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Items 8 and 14 of the appropriation to the Library and Historical 
Commission (H. B. 139, Act, 1973, 63rd Leg.) make the following appro- 
priation for the fiscal years ending August 31, 1974 and August 31, 1975: 

“For the Years Ending 
August 31, August 31, 

1974 1975 

“8. Consumable supplies 
and materials, current 
and recurring operating 
‘expense ,~ 196,186 194,012 

04 . . . . 

“14. Library Systems Act 
funds for cash grants 
to c’ities Andy counties 
in Texas 50,000 50,000” 

Section 14 of Article 5446a. V. T. C. S., authorizes State grants within 
the limitation of funds appropriated to establish various library programs 
listed therein. 

Section 17 of Article 5446a provides: 

“Sec. 17. (a) The Commission may use funds 
appropriated by the Texas ‘Legi~slature for personnel 
and other administrative expenses necessary to carry 
out the provisions of the Act. 

“(b) Libraries and library systems may use state 
grants for materials; for personnel, equipment, and 
administrative expenses; and for financing programs 
which enrich the services and materials offered a 
community by its public library. 
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“(c) State grants t-nay not be used for site 
acquisition, construction, or for acquisition, 
maintenance, or rental of buildings, or for pay- 
ment of past debts. 
I 

“(d) State aid to any free tax-supported 
public library is a supplement to and not a replace- 
ment of local support. 

“(e) Exclusive of the expenditure of funds 
for administrative expenses as provided in Section 
17(a) of this Act, all funds appropriated pursuant to 
Section 14 of this Act shall be apportioned among the 
major resource systems on the following basis: 

“Twenty-five percent of such funds shall be 
apportioned equally to the major resource systems 
and the remaining seventy-five percent shall be 
apportioned to them on a per capita basis determined 
by the last decennial census. ” (emphasis added) 

If the service contemplated is one which the libraries might legiti- 
mately purchase (using grant-in-aid funds) fromaprivate supplier, there 
is no apparent reason that such funds could not be used to purchase the 
same service from the Commission (assuming the Commission has the 
authority to provide the service). Subsection (b) of Section 14 of Article 
5446a permits libraries and library systems to spend such funds for pro- 
grams which enrich the services and material offered a community by its 
public library, and it seems to us that the contemplated communication 
program would do so. We therefore answer “yes ” to the second inquiry also. 

Our foregoing answers have made your third question moot. In response 
to your fourth and last question, funds received by the Commission in such an 
exchange should be credited to the appropriation item from which the Commis- 
sion financed the services. We assume that some, if not all, of the libraries 
composing the “systems” are units of a State Agency. Section 25 of Article V 
of the current General Appropriation Act provides (emphas’is added): 
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“Sec. 25. REIMBURSEMENTS AND PAYMENTS. 
Any reimbursements received by an agency of the State 
for authorized services rendered to any other agency of 
the State Government, and any payments to an agency of 
the State Government made in settlement of a claim for 
damages, are hereby appropriated to the agency of the 
State receiving such reimbursements and payments for 
use during the fiscal year in which they are received. 

“The reimburs’ements and payments received shall 
be credited by the Comptroller to the agency’s current 
appropriation items or accounts from which the expendi- 
tures of like character were originally made. . . .I’ 

We think the “service” contemplated might accurately be characterized 
as a necessary part of the establishment~,and development of a network of 
library systems to serve collectively the,entire ,population of the state, that 
the cost of operating such a service could legitimately be considered a “cur- 
rent and recurring operating ~expense” within the meaning of item 8 of the 
appropriation bill, and that the expenditure of funds from that appropriation 
item for such a service is amply authorized by pre-existing law. 

We therefore conclude that it is legally permissible for the Commission 
to initially use funds from item 8 to provide the service and to replenish the 
item 8 account with any funds paid by the libraries for the service. 

SUMMARY 

The Library and Historical Commission may, 
under the Library Systems Act, enter into contracts 
with the governing bodies of major resource centers, 
if necessary to establish and develop a network of 
library systems to serve collectively the entire pop- 
ulation of the state. If the operation and maintenance 
of a communications “service” by the Commission 

p. 669 



The Honorable Dorman H. Winfrey, page 6 (H-140) 

meets such criteria, the contracting libraries may 
pay for the service with funds appropriated for grants- 
in-aid. 

Very truly yours, 

4% 
L. HILL c/ Attorney General of Texas 

I 

DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 

p. 670 


