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Dear Mr. Toler: 

You have requested our opinion concerning educational incentive 
pay authorized for police officers by Article 1269m, Vernon’s Texas 
Civil Statutes, as amended by Senate Bill 633. 63rd Legislature (Acts 
1973, ch. 140, p. 300). 

Article 1269m regulates firemen’s and policemen’s civil service 
in cities over 10,000. Section ,8 of the statute concerns classification “of 
firemen and policemen” and, prior to the amendment, provided: 

“No classifi&on now in,existence,, or that may 
be hereafter created-in such cities, shall ever be filled 
except by examjnati,on held in, accordance with the pro- 
visions of this law. All persons in each classification 
shaH be, paid,the same salary and in addition thereto 
be paid any longevity or seniority pay that he may be 
entitled to. ” 

This was amended by Senate Bill 633 so as to include “educational 
incentive pay” as an addition to the base salary for each classification. 
As a .result of the amendment, 6 8 of particle 1269m, now provides: “All 
persons in each classification shall be .paid the same salary and in addition 
thereto be paid any longevity or seniority or educational incentive nay that 
he may be entitled to . . . . ” (Emphasis added) 
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The Senate Bill also added to $8 a paragraph reading: 

“Said City Council or legislativ,e body may 
authorize Educational incentive pay in addition to 
regular pay for policemen and firemen within each 
classification, who have successfully completed 
courses in an accredited college or university, 
provided that such ‘courses are applicable toward 
a degree in law enforcement-police science and 
include the core curriculum in law enforcement 
or are applicable toward a degree in fire science. 
An accredited college or university, as that term 
is used herein, shall mean any college or univer- 

sity accredited by the nationally recognized accre- 
diting agency and the state board wherein said. 
college or university is located and approved or 
certified by the Texas Commission on’Law Enforce- 
ment Officer Standards and Education as teaching 
the core curriculum or its equivalent or, in the 
case of fire science degree courses, approved or 
certified by the Texas Commission on Fire Protection, 
Personnel Standards and Education. Core Curriculum 
in la* enforcement, as used herein, shall mean those 
courses in Jaw enforcement education as approved by 
the Coordinating Board, Texas College and University 
System and the TexasCommission on Law Enforcement 
Officer Standards and~,Education. ” 

Literally, the ,amended statute, to entitle ,a law enforcement officer 
to incentive pay, requires: 

1. The completion of “courses” in an accredited 
college or university. 

2. The courses must be applicable toward a degree 
in law enforce’ment-police science. 
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3. The courses must include the “core curriculum 
in law enforcement. ” 

An “accredited college” is defined as is the term “core curriculum 
in law enforcement, ” the latter being “those courses in law enforcement 
education as approved by the Coordinating Board . . . and the Texas 
Commission on Law Enforcement Officer Standards and Education. ” 
(emphasis added) 

Your first question, addressed to the pay of law enforcement officers, 
is as follows: 

“The Texas Commission on Law Enforcement 
Officer Standards and Education issued certificates to 
officers who have attained certain levels of training 
and/or education in academies or colleges approved 
by the Commission. Both the Intermediate and Advanced 
certificates issued by the Commission may be based on 
training or education, or a combination of the two. Can 
cities under Article 1269m use these certificates as a 
criterion for paying educational incentive pay if: 

(1) The certificate is based on education; 

(2) The certificate is based on a combination 
of education and training; or 

(3) The certificate is based solely on training? ” 

We believe that the Legislature has clearly expressed an intent-that 
educational incentive payments be limited to policemen who have taken 
certain specific training. The authoritydacity or other legislative body 
to award such incentive pay will, in our opinion, depend.upon the course of 
training taken, not on the certificate that may have been earned. The certi- 
ficate, at most, is evidence of the completion of the training it represents, 
and is not by itself sufficient to meet the statutory requirements for “educa- 
tional incentive pay. ” 
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Your second question asks: 

“Texas has a core curriculum in law enforce- 
ment which consists of seven law enforcement courses 
(21 semester credit hours), and the general education 
or liberal arts sequence which is a part of any college 
degree, including the law enforcement degree. Can 
cities use the college credits which are common to any 
degree as a criterion for awarding educational incentive 
pay if: 

(1) These general education courses are taught 
in a college or university which does not have 
a law enforcement degree program; or 

(2) If the officer has not completed any of the 
Core Curriculum in law enforcement? ” 

The legislative ,use of the term “core curriculum” refers to basic 
law enforcement courses which have the approval of the Coordinating Board 
and the Commission on Law Enforcement Officer Standards and Education. 
Thus, when the Legislature defined “accredited college or university” as 
one which is certified by the Texas Commission on Law Enforcement Officer 
Standards and Education as teaching the “core curriculum or its equivalent, ” 
it excluded colleges or universities which do not have law enforcement pro- 
grams and~which are not so certified. Obviously, if an officer has taken 
general education courses in an uncertified, university that does not have a 
law enforcement program and the core curriculum courses elsewhere, he 
would be’l~eligible for educational incentive payments based on the latter 
courses, but those taken at the uncertified university would not entitle him 
to ,such benefits i 

The second’ portion of your question concerns officers who have not 
completed any of the core curriculum in law enforcement. We are of the 
opinion that such officers would not be eligible for educational incentive 
payments. 
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Your third question is: 

“In the case of longevity pay, the municipality 
is not limited to the minimum, but may in fact, exceed 
the minimum pay as set forth in the separate longevity 
act. Is it permissable for the municipality to supple- 
ment the educational incentive pay and provide additional 
incentive pay for training courses completed in a police 
academy, which is certified by the Texas Commission 
on Law Enforcement Officer Standards and Education?” 

As we understand your question, you wish to know whether the “edu-, 
cational incentive pay” authorized by amended Article 1269m, V. T. C. S., 
is the exclusive allowance which may be made for education and training, 
or whether the city may, in addition, grant incentive pay for completion of 
training courses not meeting the requirements of that Article. 

We feel compelled to answer that the authorized “educational incentive 
pay” is the exclusive means of recognizing education and training in the pay 
rate of police officers. The language of the statute is that “all persons in 
each classification shall be paid the same salary . . . . ” 

“An obvious legislative purpose in enacting the 
quoted language was to prevent discrimination among 
employees. It is clear the ordinance intends to estab- 
lish a base pay rate for ‘all persuns in each classifica- 

.,~ ,,tion, 1. and to.prpvide that all should ‘be paid the same 
salary. ’ The fact that this same salary,increases with 

,length d’tenure does not militate against this construction. ” 
Nichols v. Houston Police Officers’ Pension Bd., 335 
S. W. 2d 261, 263 (Tex. Civ.App., Waco, 1960. err. 
ref’d., n. r.e.). 

Prior to the 1973 amendments to the Act, the only permitted deviation 
from absolutely uniform salaries within a job classification was for “longe- 
vity or seniority, ” Even then, if the law was followed, any two officers in 
the same job classification and having served the same number of years 
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within a police department, should have received the same rate of pay. 
The 1973 amendment permits an exception for certain clearly defined 
and circumscribed educational efforts. 

We therefore answer your third question that, in our opinion, it is 
not permissible to provide additional incentive pay for completion of train- 
ing courses which do not meet the requirements of amended Article 1269m. 
V. T. C. S., for “educational incentive pay. ” 

SUMMARY 

1. Educational incentive payments, authorized 
by Article 1269m, V. T. C. S., as amended in 1973, may 
be based on completion of basic law enforcement core 
curriculum courses at an accredited college or university 
but not solely upon intermediate or advanced certificates 
issued by the Texas Commission on Law Enforcement 
Officer Standards and Education. 

2. In order to be eligible for educational incen- 
tive payments a police officer must have completed law 
enforcement courses comprising the “core curriculum” 
approved by the Coordinating Board, Texas College and 
University System and the Texas Commission on Law 
Enforcement Officer Standards and Education, 

3. Training courses or programs which do not 
meet the statutory requirements for “educational incen- 
tive pay” may not serve as the basis for incentive 
payments to police officers. 

Very truly yours, 

Attorney General of Texas 
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DAVID AA. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 
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