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December 7, 1973 

The Honorable Robert S. Calvert 
Comptroller of Public Accounts 
State Finance Building 
Austin, Texas 

Dear Mr. Calvert: 

Opinion No. H- 176 

Re: Whether tax reimburse- 
ments made by purchasers 
to producers of gas for 
production tax in effect 
at the time the gas-sale 
contract is executed should 
be considered a part of the 
producer’s gross cash 
receipts. 

You have requested an opinion of this office concerning a construction 
of Article 3.02(l), V. T. C. S., Taxation-General, defining “market value” 
for computation of the natural gas tax established in Article 3.01. V. T. C. S., 
Taxation-General. The applicable portion of the statute is: 

“The market value of gas produced in this State. 
shall be the value thereof at the mouth of the well; 
however, in case gas is sold for cash only, the tax 
shall be computed on the producer’s gross cash receipts. 
Payments made by purchasers to producers for the pur- 
pose of reimbursing such producers for taxes due here- 
under shall not be considered a part of the producer’s 
gross cash receipts. ” (emphasis added) 

You have advised us of your departmental construction: 

“It has been the construction of this department 
that the exclusion of a tax reimbursement from a producer’s 
gross cash receipts for tax purposes applies only to a tax 
reimbursement for all or a part of an increase in the rate 
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of natural gas tax, which increase becomes effective 
subsequent to the date of the contract and while such 
contract is in effect. 

“Most gas-sale contracts are executed for a 
long period of time, and a tax reimbursement provi- 
sion in the contract protects the producer from having 
his receipts from the sale of gas being reduced by 
increases in the production tax. 

“It has been the position of this department 
that where a gas-sale contract is executed, including 
a reimbursement for all or a part .of the production 
tax in effect at the time the contract is executed, the 
tax reimbursement becomes a part of the commodity 
price and, therefore, should be included as a part of 
the producer’s taxable receipts. I’ 

We agree with the construction of your department. 

The tax is levied on the “market value” of the gas produced. Article 
3.01. supra. Presumably a purchaser will not pay more than the market 
value, nor will a producer, ordinarily, agree to accept less. Thus, if a 
purchaser agrees to pay a price which includes the natural gas production 
tax in existence at the time of the contract, it can be assumed that the 
purchaser and the producer have determined that total figure to be the 
actual market value of the gas. The contemplated effect is that the pur- 
chaser pays no more than the actual market value; the producer receives 
the market value but hopes to pay less tax because he does not expect to 
pay a tax upon that portion of the market value which he denominates 
“reimbursement for taxes”. By the same token, the State of Texas receives 
less tax revenue than it should were the tax based on the true market value. 

On the other hand, as you say, an agreement by a purchaser to pay 
all or a part of tax increases during the contract period which in many cases 
will be a long period of time, can be construed as a legitimate effort to 
protect the producer from having his receipts from the stale of gas ‘reduced 
by increases in the production tax. 
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The exclusion in the second sentence of Article 3.02(l) applies only 
when the payments are made “for the purpose of reimbursing such pro- 
ducers for taxes. ” We believe that the only payments a purchaser would 
make for that purpose would be in connection with tax increases, so that 
the producer’s future receipts would not be diminished by such tax increases. 
Any other payments, whether called:“‘tajr]reimbursement” or not,’ would be 
part of the market value of the gas and would be for the sole purpose of 
circumventing a portion of the tax, and in no way for the purpose specified 
by statute. 

Our interpretation of the statutory language has’been greatly influenced 
by the long established interpretation given it by your department. Stanford 
v. Butler, 181 S. W. 2d 269 (T~ex. 1944); Burroughs v. Lyles, 181 S. W. 2d 570 
(Tex. 1944); Heaton v. Bristol, 317 S. W. 2d 86 (Tex. Civ. App., Waco, 1958, 
err. ref’d.) cert. denied, 359 U.S. 230. 

If the statute is not interpreted as you have interpreted it, and as 
we interpret it above, it is discriminatory, in that it rewards with lower 

taxes parties who are willing to semantically assign a part of market value 
to a fictiti’ous “reimbursement for taxes” while parties with non-fictional 
contracts pay the full tax, a result we know the Legislature did not intend. 

SUMMARY 

The language in Article 3.02, V. T. C. S., Taxation- 
General, allowing deduction from taxable receipts of pay- 
ments made by the purchaser for the purpose of reimbursing 
the producer for taxes does not allow deduction of payments 
made under an agreement to pay the taxes in existence at the 
time of the contract. 

Very truly yours, 
‘n 

v Attorney General of Texas 
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Opinion Committee 
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