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January 9, 1974 

The Honorable Robert W. Gage 
County Attorney 
Freestone County 
Fairfield, Texas 75840 

Opinion No. H- 202 

Re: Justice of the peace retirement 
benefits, qualification for office 
by filing of bond, and compen- 
sation for recording vital 
statistics and conducting 
inquests. 

Dear Mr. Gage: 

Your request for an opinion poses the following questions: 

1. May a man retired as a justice of the peace in 
Ector County and receiving an annuity under the Texam 
County and District retirement syrtem become justice 
of the peace in Freestone County and still receive his 
retirement earned in Ector County? 

2. What im the lamt date an elected official may qualify 
for office by filing his bond and oath? 

3. Must the county pay the justice8 of the peace for 
recording vital statistics and holding inquests under the 
new salary system now in effect? 

As a backdrop for the first question you advise that: 

“A man who is now age 70 retired as the Justice of 
the Peace[for]Ector County in 1970, [and] elected to receive 
an annuity under the Texas County and District Retirement 
Syrtem. In 1972 he ran for . . Justice of the Peace. . in 
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Freestone County. Freestone County was not at 
that time a member of the aforementioned retirement 
system; however, on January 1, 1973, Freestone 
County did become a member of the system. ‘I 

You further advise that the man in queetion was elected. 

Article 16, Section 62 (c) of the Texas Constitution authoriees the Legislature 
to “enact appropriate laws to provide for a System of R&irement, Disability and 
Death Benefits” for employees and officers of a county or political subdivision. 
That section does not however. authorize the Legislature to set mandatory ratire- 
ment ages for such officers. 

The statute enacted to implement Article 16 4 62(r) andwhich sets up the 
permitted system and prescribes its membership (Article 6228g, V. T. C. S. ) 
provides in part: 

“Sec. 7. (l)(d) Any member who has accepted 
service retirement’ rhall be ineligible and disqualified 
to resume or continue lrervice in any par.ticipatiq 
subdivision. ‘I 

The facts you recite indicate the man has “accepted~ service retirement” 
within the meaning of the above statutory proviaion. Service in the new Justice 
of the Peace post would be “service in any participating~ subdivision. ” 

Your first question has to do only with the receipt of retirement benefits 
earned in Ector County after becoming Justice of the Peace in Freestone County. 
You do not ask about the individual’s subsequent participation in the retirement 
system and we do not reach such matters in this opinion. 

The question assumes that retirement from the prior office is no legal 
impediment to the election of the person as Justice of the Peace in Freestone 
County. We need not explore the validity of that assumption. here. Whatever 
is the intent of Section 7(l)(d) in that regard, it does not purport to cause a loss 
of prior-earned benefits as a penalty for resuming or continuing service in a 
participating subdivision. 
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We have found no provision which would cause persons entitled ,to 
Standard or Optional Service Retirement Benefits under tbc statute (which we 
understand is the case here) to lose such benefits on the happening of any 
contingency other than death (or in tbe~ case of some annuities. the passage 
of time). There are different provisions for Disability Retirement Benefits, 
but, from the facts you have given us, disability benefits are not involved. 

Accordingly it is our opinion that a man refired as Justice of the Peace 
in Ector County who receiver an annuity under the Texas County and District 
Retirement System, and who ater becomes a Justice of the Peace in Freeetone f 
County, may still receive retirement benefits earned from E&or County 
service, notwithstanding the provisions of Section 7 (l)(d) of Article 62286, 
V. T. C. S. 

Your second question asks about the date of qualification for office. 

The last date on which an elected official may qualify for office must be 
determined from the constitutional and statutory provisions applicable to the 
particular office. Article 17, V. T. C. S., providnwin part: 

“The regular terms of office for . . . ‘county and 
precinct offices. . . shall begin on the first day of 
January next following the general election at which said 
respective offices are regularly filled, and those who 
are elected to regular terms shall qualify and assume the 
duties of their respective offices on the first day of 
January following their election, or as soon thereafter 
as possible . . . . I’ 

Article 16. Section 17, Texas Conatftution providee: 

“All officers within thie State shall continue to 
perform the duties of their offices until their successors 
shall be duly qualified. I’ 

At 47 Tex. Jur. td 52, Public Officials s 35, it is stated: 

“Statutes fixing the time for qualifying are generally 
regarded as directory only; and as a rule the failure to 
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qualify within the time prescribed does not create a 
vacancy in the office unless the statute so provides. But 
it has been said that this rule was made to cover cases 
where the officer cannot, for some good reason beyond 
his own control, qualify within the time prescribed, and 
it will not be extended to cases where there is a neglect 
or refusal to qualify; and where the officer seeks an 
extension of the prescribed time he .must show an 
extraordinary reason the,refor. ” 

Generally, such questions are controlled by the particular facts involved. 
See Flatan V. State, 56 Tex. 93 (lgb2); Attorney General Opinion O-3047 (1941). 

Your remaining question asks about payments to Justices of the Peace 
for recording vital statistics and~holding inquests. 

Article 4477, V. T. C. S., governs the recording of vital statistics. Rule 
36a thereof provides in part: 

“It is hereby declared to be the duty of the justice 
of the peace in the justice of the peace precinct and 
the city clerk or city secretary in the city of two 
thousand, five hundred (2, 500) or more population to 
secure a complete record of each birth, death and still- 
birth that occur8 within their respective jurisdictions. I’ 

Rule 52a thereof sets forth the duty of such local registrars to record vital 
statistics, and the procedure to be followed therein. 

Article 49.01, Vernon’s Texas Code of Criminal Procedure, makes it 
the duty of the justice of the peace to hold inquests in the therein enumerated 
casecl. 

Article 16, Section 61, Texas Constitution, as amended in November, 1972, 
requires that justices of the peace now be compensated on a salary basis. The 
salary, as established by the commissioners court in accordance with the 
applicable statutes, is the entire compensation due the justice of the peace for 
performance of his constitutional and statutory duties. See Attorney General 
Opinion H-35 (1973). 
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The recording of vital rtatistics and holding of inquerts being statutory 
duties, in our opinion, a justice of the peace ir entitled to no additional compen- 
sation for the performance thereof, beyond his established salary. 

SUMMARY 

1. A person retired as Justice of the Peace in one County 
who receives standard or optional service retirement benefits under 
Article 6228g, V. T. C. S. and who thereafter becomee a Justice of 
the Peace of another County may lawfully continue to receive retire- 
ment benefits earned from his previous service. 

2. The last date upon which an elected official may qualify 
for office must be determined from the Constitutional and statutory 
provieions applicable to the particular office. 

3. A Justice of the Peace is entitled to no additional 
compensation beyond his lawfully established salary for recording 
vital statistics or holding inquests pursuant to statutory duties. 

Yours very truly, 

Opinion Committee 
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