-t s p

e e

THE ATTORNEY GENERAL
OF TEXAS

AusTIN, TexAs 78711

JOHEN L. HILL
ATTORNEY GEVERAL

- s ™AL VAN .
rFeoruary 4o, 174

The Honorable Waldeen D. Wilson, Opinion No. H- 242

Executive Secretary

Board of Vocational Nurse Examiners Re: Applicability of Article 6252-17a
406 Sam Houston State Office Bldg. V.T.C.S5., to the records of
Austin, Texas 78701 licensees maintained by the Board

of Vocational Nurse Examiners
Dear Ms. Wilson:

You have requested our opinion in answer to a series of questions con-
cerning the applicability of the Open Records Act, Article 6252-17a,
Vernon's Texas Civil Statutes, to various licensing records of your
Board:

{1} What items on the licensee master file are
considered confidential?

(2) Are names, addresses, birthdates, license
numbers and social security numbers of particular
liceansees considered confidential?

(3) May the Board refuse to grant a request
because of its magnitude?

(4) What are the obligations of the Board in
responding to requests from other state and
federal agencies requesting major information
on the master file to be used for research and
study for various nursing projects? If the
information is disclosabie, how should costs

be determined for reproduction of this material?

{5) Does Section 6{a}{9) make the contents of the
licensing examination public information, or are
the contents excepted from disclosure under
Section 37
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The Board of Vocational Nurse Examiners is created and governed
by Article 4528¢, V.T.C.S5, We find nothing in that statute which would
make the information unavailable to a member of the public.

Section 3(a) of the Open Records Act provides: -

"(a) All information collected, assembled, or
maintained by governmental bodies pursuant to law
or ordinance or in connection with the transaction
of official business is public information and avail-
able to the public during normal business hours of
any governmental body, with the following excep-
tions only:" .

Since '"'governmental body' is defined by Sec. 2(1}(A) of the Act to
include any board within the executive branch of the state government,
in our opinion the Board of Vocational Nurse Examiners is subject to
the mandate of Sec. 3(a) of the Act.

The master file, referred to in your first question,is comprised
of the initial file and the annual renewal card. The former contains
the licensee's name, address, birth date, social security number,
age, sex, marital status, license number, date of graduation from
nursing school, date of state board examination, examination grades,
date of license, whether license issued by waiver or by examination,
the school code and whether the license is current or delinquent. The
renewal card seeks to bring much of this information up to date and,
additionally, asks about employment status and area, general edu-
cation, attendance at and degrees from college, availability of in
service training, and asks for a yes or no answer as to whether the
licensee has been arrested for a felony or misdemeanor, other
than a minor traffic violation, since last September 1.

None of the information contained on these cards appears to be
excepted from disclosure by any exception contained in Sec. 3(a)
of the Act. It is our opinion, therefore, that the information contained
in the licensee master file should be made public upon request. Par-
ticularly, we do not believe that any of it, if disclosed, would violate
a constitutionally protected right of privacy. See Attorney General
Opinion H-90 (1973).
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Your second question refers to information in the master file
and, in our opinion, the same answer should apply.

Your third question asks whether the magnitude of a request affects
the issue of disclosability under the Act.

Our answer is '"No''. Generally speaking, neither the size of the
request nor the person making it affects consideration of the basic
issue of disclosability as far as the Board of Vocational Nurse
Examiners is concerned.

We appreciate the fact that practical problems of compliance
may from time to time confront governmental bodies such as
yours., However, the Act does not authorize this office to con-
sider those difficulties in deciding the basic quesation of whether
information is public. A request must include sufficient detail
to make identifiable the exact type of information requested. The
governmental body may ask for clarification if it cannot reason-
ably understand a particular request. But when the particular
type of information requested is identifiable, the only analysis
permissible under the Act is whether that type of information is
public.

Apprehension has been expressed by some about releasing
information to persons with purely commercial motives,or motives
that are otherwise characterized as suspect. The Act does not permit
analysis of the requestor's motive in determining the basic question
of disclosability. Section 5(b) specifically provides that ""Neither
the custodian nor his agent who controls the use of public records
shall make any inquiry of any person who applies for inspection
or copying of public records beyond the purpose of establishing
proper identification and the public records being requested.' See
Open Records Decision No, 8 (1973).

Question 4 raises separate consideration for state and federal
agencies. Our office has previously recognized the need to maintain
an unrestricted flow of information between state agencies. See
Attorney General Opinion M-713 (1970). The Open Records Act does
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not undercut that policy. Information which is not required to be
disclosed to the public under the Act can still be transferred bet-
ween state agencies without violating its confidentiality or des-
troying its confidential character.

In regard to costs of providing information to other agencies,
the Open Records Act provides for a determination of costs by con-
sultation between the agency from whom the information is requested
and the State Board of Control, as provided by Sections %{a) and 9(b)
of the Act. Such costs rmight also be governed by the Interagency
Cooperation Act, Art. 4413(32), V. T.C.S. While cooperation with
federal agencies is desirable even where information is being re-
quested that is not required to be supplied by the State of Texas
under federal law, the policy supporting interchange of information
among state agencies is absent when a federal agency requests
information not required by law to be divulged to it, Especially
where information, non-disclosable to the public, is involved,
the state cannot effectively assure that federal agencies, which
function under a different "Open Records Law', (see5US C., Sec. 552)
will maintain state records with the same eye towards confidentiality
that state agencies would be bound to do under the laws of Texas. This
lack of control by the state does not preclude the right of federal
agencies to have access to public information of the State. It does
preclude them from access to non-disclosable information, unless
some other law requires its disclosure.

With regard to costs of reproducing information, in the absence
of a particular statute or federal requirement, a federal agency
should be treated, under the guidelines of Section 9, as any '"person'
requesting information.

Your fifth question asks whether the contents of the licensing |
examination is public information.

Section 6(a){9) of the Open Records Act specifically makes public

information ""instructions as to the scope and contents of all , . .
examinations . . . . "
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We believe that Section 6(a)(9) contemplates publicity on what
the examination is to be about when one is required by state law to
pass such an examination as a2 condition to receiving state certifi-
cation in the area examined; it does not conternplate publicizing
the questions on the examination itself. Obviously, such a policy
was not intended under the Act, otherwise prior access to exam-
ination questions would render all state examinations useless.

We cannot ascribe to the Legislature an intent to achieve an absurd
result,

Your agency is required to administer examinations to qualified
applicants for licensure by Section 4(d) of Article 4528¢, V.T.C,S.
We believe that the statutory authority to conduct examinations
necessarily includes the authority to maintain the confidentiality of
the specific questions with which the applicant's knowledge is to be
tested. Thus, the examination used by the Board is excepted from
disclosure under the Open Records Act under Section 3(a){(1) as
it is information authorized to be held confidential by statutory law.

SUMMARY

Files of a licensing agency containing routine
information concerning the status of a licensee,
including whether or not his license is current,
are disclosable under the Open Records Act. The
identity of the requestor and the magnitude of the

request do not affect disclosability of public inform-
ation.

Very truly yours,

£ deee

JOHN L. HILL
Attorney General of Texas

DAVID M. KENDALL, Chairman
Opinion Committee
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