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Texas State Board of Dental Examiners Re: Construction of Senate 
Capital National Bank Building Bill 222, 63rd Legislature, 
Austin, Texas 78701 Regular Session, 1973 

Dear Mr. Hardin: 

You have requested our opinion as to the effect of certain amend- 
ments to the Dental Practice Act made by the 63rd Legislature and now 
codified as Articles 4551d(l) and 4551f(6), V. T. C.S. In your request you 
advise that Texas dentists commonly patronize dental laboratories and 
dental technicians situated outside the state. Prescriptions for dental 
restorations needed by these dentists’ patients are sent to out-of-state 
laboratories for fabrication by the dental techhicians employed.there. 
Most of the dental work done by these foreign laboratories is returned 
through the mails. You ask whether the amendments to the Dental Prac- 
tice Act made by the 63rd Legislature now prohibit out-of-state dental 
laboratories and dental technicians from filling a prescription for dental 
work submitted by a Texas dentist for one of his patients. 

Article 4551d(l) empowers the Texas State Board of Dental Examiners 
to adopt rules and regulations pertaining to dental laboratories and dental 
technicians. Article 45511(6)(a) requires dental laboratories and dental tech- 
nicians to register with the Board as follows: 

“(6)(a) It shall be the duty of the owner, owners, 
and manager of each dental laboratory in this State to 
annually apply to and register each dental laboratory in 
this State with which he has any connection or interest 
with the Texas State Board of Dental Examiners on or 
before March 1 of each calendar year and to pay in con- 
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nection with such application a fee of not less than 
$25 nor more than $200 as determined by the Board 
according to the needs of the Board to the Dental 
Registration Fund, and such application shall set 
forth such facts as the Board may require. It shall 
also be the duty of each dental laboratory technician 
registered pursuant to this Act and as provided by 
the Texas State Board of Dental Examiners in its rules 
and regulations to annually apply to and to register 
with the Texas State Board of Dental Examiners on or 
before March 1 of each calendar year, and to pay in 
connection with such application a fee of not less than 
$10 nor more than $25 as determined by the Board 
according to the needs of said Board to the Dental 
Registration Fund, and such application shall set forth 
such facts as the Board may require; further, a list of 
all other employees of a dental laboratory who are not 
required to register hereunder shall be furnished quar- 
terly to the Texas State Board of Dental Examiners and 
to the Dental Laboratory Advisory Board as provided in 
the rules of the Board. ” 

Subsection (c) of Article 455lf(6) provides: 

“(c) From and after the effective date of this Act, 
it shall be unlawful for anyone other than a dental labora- 
tory or’ dental technician duly registered hereunder, to 
fill any prescription for a dental prosthetic appliance or 
the repair thereof, to be delivered by a licensed dentist 
in this State to a dental patient. ” 

An interpretation of Subsection (c) that prohibited out-of-state dental 
laboratories or technicians from filling prescriptions for Texas dentists 
would clearly be suspect as imposing an undue burden on interstate commerce. 
We need not reach that question because we interpret that subsection to pro- 
vide no more than that, before any laboratory or technician - regardless of 
where it or he is located - can fill a prescription submitted by a Texas dentist 
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for one of his patients, it must first be duly registered in accordance with 
the provisions of Article 4551f(6) (a). While Article 4551f(6) (a) requires all 
Texas dental laboratories and technicians to register with the Board, it 
does not preclude out-of-state laboratories or technicians from also regis- 
tering under its provisions if they wish to service Texas dentists, Thus 
under Article 455lf(6) of the Dental Practice Act an out-of-state dental 
laboratory or technician is not precluded from filling prescriptions for 
Texas dentists so long as it or he has registered in accordance with the 
provisions of subsection(a). 

We incidentally note that is has long been settled that the Legislature 
may regulate the practice of dentistry and related skills in this manner 
under its police powers. Semler v. Dental Examiners, 294 U.S. 608(1935) 
and Carp v. Texas State Board of Examiners in Optometry, 401 S. W. 2d 
639 (Tex. Civ. App., Dallas, 1966), rev’d on other grounds, 412 S. W. 2d 307 
(Tex. 1967). In our opinion any burden imposed upon interstate commerce 
by our interpretation of Article 455lf(6) is neither undue nor clearly exces- 
sive in relation to the local health benefits to be derived from these provi- 
sions. See Huron Portland Cement Co. v. City of Detroit, 362 U.S. 440 
(1960) and Dixie Dairy Company v. City of Chicago, 355 F. Supp. 1351 (N. D. 
Ill. 1973). 

SUMMARY 

Article 4551f(6) (c), V. T. C. S. , does not prohibit 
out-of-state dental laboratories or technicians from 
filling prescriptions for Texas dentists so long as they 
have registered with the Texas State Board of Dental 
Examiners in accordance with the provisions of Article 
455lf’(6) (a). 

Very truly yours, 

JOHN L. HILL 
Attorney General of Texas 
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DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 
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