
The Honorable Dr. J. W. Edgar 
Commissioner of Education 
Texas Education Agency 
201 E. Eleventh Street 
Austin, Texas 78701 

Dear Dr. Edgar: 

OpinionNo. H- 301 

Re: Construction of Senate 
Bill 123 (63rd Leg.) 
with provisions of the 
Texas Education Code. 

Your inquiry has to do with the effect of Article 5923b, V. T. C. S., 
three-called Eighteen Year Old Law, upon various provisions of the 
Education Code. 

Article 5923b, in part, provides: 

“Section 1. The purpose of this Act is to extend all 
the rights, privileges, and dbligations of majority to all 
persons who are at least 18 years of age. It shall be 
construed liberally to accomplish that purpose. 

“Sec. 2. Notwithstanding any statutory or decisional ~~ 
law, or any rule, regulation, or ordinance of this state 
or of any political subdivision or incorporated city or town 
of this state, a person who ir at least 18 years of age has 
all the rights, privileges, and obligations of a person who 
is 21 years of age. A law, rule, regulation, or ordinance 
which extends a right, privilege, or obligation to a person 
on the basis of a minimum age of 21, 20, or 19 year8 
shall be interpreted as prescribing a minimum age of 18 
years. 
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Your first question asks: 
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“Doea an 18-year-old per se have the right to 
establish a residence, at any time, for public free 
school attendance purposes in a Texas school dis- 
trict wherein his parents do not reside? I’ 

In Attorney General Opinions H-82, 83. 84 and 85 (1973)‘ we discussed 
at some length and with reference to a variety of situations, the effect of 
Article 5923b. We concluded in Opinion H-82 that the effect of the 
statute was the removal of the diaabilitier of minority of those 18 years 
of age or older. It did not amend all statutes in which the age 21 appeared. 
Rather, it extended to those younger than 21 the “rights, privileges and 
obligations” of those who theretofore had achieved majority by reaching 
the age of 21, 

Section 21.031(b) and (c) of the Texas Education Code, V. T. C.S., 
provides: 

‘l(b) Every child in this state over the age 
of six years and not over the age of 21 years on 
the first day of September of the year in which 
admission is sought rhall be permitted to attend 
the public free schools of the district in which he 
resides or in which his parent, guardian, or the 
person having lawful control of him resides at 
the time he applies for admission notwithstanding 
the fact that he may have been enumerated in the 
scholastic census of a different dirtrict or may 
have attended school elsewhere for a part of the 
year. 

‘l(c) The board of trustees of any public free 
school district of this state shall admit into the 
public free schools of the district free of tuition 
all persons over six and not over 21 year. of age 
at the beginning of the scholastic year if such per- 
son or his parent, guardian or person having law- 
ful control reside6 within the school district. ” 

Citing a line of Attorney General Opinions we concluded in Attorney 
General Opinion H-63 (1973) that even as to a minor, hir residence for the 
purpose of determining eligibility for free public education under Sec. 21.031 
of the Texas Education Code, if not that of his parents, would depend upon 
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whether remidence was bona fide or was merely an ortensible residence 
for the purpose of attending a different school. We said there that each 
indance would have to be determined upon an examination of the detailed 
facta and that, in -.each instance, the school official charged with the 
rellponsibility for this decision would have tn weigh’: all facts and conclude 
that the residence bither was a bona fide residence or was one which was 

~ merely ostensible. Normally, residence is a matter of volition or inten- 
-’ tion and doea not normally depend upon the length of time. See Attorney 

General Opinion H-156 (1973). It in our opinion therefore, that an 18 
year old may establish his own residence in tbe same manner and with 
the same legal result as could any other. adult. 

Your second qua&ion asks whether an 18 year old, while enrolled as 
a student in a Texas public school district, may legally qualify and serve 
as a member of the Board of Trustees of the district when duly elected 
or appointed thereto. We had this precise question before us in Attorney 
General Opinion H-84 (1973). In that opinion we pointed out that, regard- 
less of Article 5923b. V. T. C.S., an individual who is 18 years of age and 
in compliance with all other provisions of Article 5.08 of the Election 
Code, V. T.C.S., is eligible to be a candidate for the office of Trustee of 
an independent school district. 

We do not see any incompatibility in the fact that the student, if elected 
to the Board of Trustees, may be fin the position of formulating policy by 
which he would be controlled as a student. We considered a rather similar 
situation in our Letter Advisory No. 13 (1973) where we held that there 
was not necessarily a disqualifying conflict of interests behveen the status 
of a person as a tenant and hicl being appointed commissioner of a ‘public 
housing authority. 

SUMMARY 

A person at least 18 years of age may determine 
his own residence in the same manner and i&h the 
mrne legal result as could any other adult. 
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A person enrolled as a rtudent in a public rchool, A person enrolled as a rtudent in a public rchool, 
who im 18 yearr of age or older, may legally qualify who im 18 yearr of age or older, may legally qualify 
and oerve ai a ‘member of a Board of Trurteee of the and oerve ai a ‘member of a Board of Trurteee of the 
dirtrict if otherwire qualified. dirtrict if otherwire qualified. 

Very truly youre, Very truly youre, 

P 

R2LG 
JOHN L: HILL 
Attorney General of Texan Attorney General of Texan 

APPRWD: 

Opinion Committee 
DAVID M. KENDALL, Chairman DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 
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