
May 22, 1974 

The Honorable Maurice Coats 
Executive Director 
Texas Commission on the Arts 

and Humanities 
P. 0. Box 13406, Capitol Station 
Austin, Texas 78711 

Opinion No. H- 313 

Rel Construction of Article 
6252-9b, requirements as to 
financial disclosure. 

Dear Mr. Coats: 

Your letter requesting our opinion asks whether members of 
your commission, in submitting the information required by 6 5 of 
Article 6252-9b, V1 T. C. S. *’ the Ethics ,Act, must report the follow- 
ing: 

l1 “stocks in National Banks in Texas” 

2. “stocks in bank holding companies which own 
Texas bank stocks” 

3. “stocks in out-of-State banks which have ‘Edge 
Act’ branches for foreign trade in Texas” 

4. “holdings held in a trust in which the public 
servant is a trustee but fin which he has‘no benem 
ficial interest” 

5. holdings in an entity in which the public 
servant is an “Advisory Director” and in which 
he has no voting rights. 

6. the holdings of private foundations in which the 
commissioner is a trustee 
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Section 3 (a) of the Ethics Act requires “every elected officer, 
salaried appointed officer, appointed officer of a major state agency, 
and executive head of a state agency, ” as those terms are defined in 
the Act, to file with the Secretary of State a financial statement dis- 
closing their financial condition. Section 5 (a) requires every appointed 
officer (defined in the Act) who is not required to file a financial state- 
ment under $ 3 and who has or acquires or divests himself of “a substan- 
tial interest” in a business entity which either is subject to regulation 
by a state regulatory agency or does business with any state agency, 
to file with the Secretary of State an affidavit giving certain information 
concerning the business entity, his interest in it, and the relationship 
to the State. 

The Texas Commission on the Arts and Humanities is established 
pursuant to Article 6144g, Vernon’s Texas Civil Statutes, as amended by 
Acts 1971, ‘62nd.Le.g.; ch. 597, p’. 1956. It~consists of eighteen members, 
appointed by the Governor for a term of six years each. They receive no 
compensation for.thkir services but are to be paid their actual traveling 
and other necessary expenses in the performance of their duties. The 
Commission is not one oftbose listed in $ 2 (5,)(A) of~the Ethics Act as a 
major state, agency and, therefore, while the members of the Commission 
are appointed officers, .they are neither elected officers, salaried appointed 
officers, appointed officers of a major state agency or executive heads of 
state agencies and are not required to file the financial statement required 
by 5 3(a) of A.rticle 6252-9b, V. T. C. S. They are, therefore, required to 
file the affidavit required by $ 5(a) of thk’Act, if they have, acquire,or 
divest themselves of a substantial interest in a business entity which 
either is subject to regulation by a state agency or does business with a 
state agency. 

The Act, in $ 2(12), very specifically defines what is meant by 
“a substantial interest” as follows: 

“(12) An individual has a ‘substantial interest’ in a 
business entity if he: 
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“(A) has controlling interest in the business 
entity; 

‘l(B) has ownership in excess of 10 percent of 
the voting interest in the business entity or in 
excess of $25, 000 of the fair market value of the 
business entity; 

“(C) has any participating interest, either direct 
or indirect, by shares, stock, or otherwise, whether 
or not voting rights are included, in the profits& pro- 
ceeds, or capital gains of the business entity in: excess 
of 10 percent of them; 

‘l(D) holds the positibn of a member of the board of 
,directors or other governing board of the b;usiness 

I entity; 

‘Y(E) serves as an elected officer of the business 
entity;. 

“(F).is an employee of the business entity, ” 

Business entity is defined by 5 2 (,11) of the Act as: 

‘1. . . a sole proprietorship, partnership, firm, 
corporation, holding companyi joint stock company. 

.receivership, true, or any other entity recognized 
in law through which business for profit is conducted.~” 

The only interests required to be reported under $ 5 are those in 
“business entities, ” as that term is defined in the Ac~t. Therefore any 
question~invblving filing requirements under § 5 must be prefaced with 
a determination of whether a business entity is involved. One aspect 
of this determination will be a finding that the entity i6 one “through 
which busines~s for profit is conducted. ” This aspect may be especially 
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relevant in cases involving trusts and foundations. Of course, whether 
a particular organization is a “business entity, ” will depend upon the 
facts of each particular case. For the purpose of answering your inqui- 
ries about types of organizations we assume, without deciding, that they 
are “business entities. ” 

In determining whether or not the ownership of any particular 
interest in a business entity or the acquisition or disposition of any such 
interest should be reported in the affidavit, each transaction will have 
to be examined to determine: (1) Is the interest held, acquired or dis- 
posed of a “substantial interest!‘? (2) If it is a substantial interest, 
is it an interest in a business entity which is subject to regulation by 
a regulatory agency as the terms “regulation” and “regulatory agency” 
are defined in $ $ 2 (10) and 2(9) of the Act, respectively. Or (3) Is 
it an entity which is doing business with any State agency? State agency 
is defined. in $ 2(E) of the Act. It would appear that there should be no 
great difficulty in making this determination. 

To answer your specific question, 84 far as we know, national 
banks in Texas are not regulated by any state regulatory agency. 
Whether they~are doing business with any state agency is a fact which 
would have to be ,determined. If the particular bank is doing such 
business and if the Commissioner owns or holds, acquires or disposes 
of a substantial interest in the bank, he will have to report it. The 
same answer would hold true for “Edge Act” (12 USC 5 5 611 et seq. ) 
banks in Texas. Bank holding companies are subject to regulation by 
the Banking~Department if they contain state banks, e. g., 12 USC 
§ 1842, and therefore substantial interest in such a bank holding company 
must be reported. 

We doubt that the fact holdings are held as trustee rather than as 
beneficial interest owner makes any difference if, in fact, the commissioner 
owns, acquires ordisposes of a “substantial interest” as that term is de- 
fined. The fact that the entity is a trust certainly would seem to make no 
difference. Section 2 (11) in defining a business entity defines it to include, 
as well as sole proprietorships, partnerships, firms, etc., trusts. 
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The fifth category about which you inquire is that of an advisory 
director who has no voting rights. Assuming that this is the sole ‘in- 
terest the commissioner has in the business entity, it would appear 
that the position of advisory director with no voting rights does not by 
itself constitute a substantial interest. Section 2 (12) (D) provides that 
the position of member of the board of directors or “other governing 
board of the business entity” is a substantial interest. We construe 
this to indicate that being in a position to govern is an important element 
of the substantial interest of a director. 

Finally, a commissioner who owns a~ substantial interest, as that 
term is defined, in a private foundation of which he is trustee must Iike- 
wise report the holding, acquisition or disposition of such interest, if ‘. 
the foundation is either regulated by the State of Texas or does business 
with a state agency. 

SUMMARY 

‘Article 6252.913, V. T. C. S. , defines precisely 
those who have a substantial interest in a business 

i entity., A person who has such an intere’st in an 
entity which either is~regixlated by a regulatory agency 
of the State or which does business with a State 
agency and who is not.otherwise required to file a 
financial disciosure statement as called for by $ 3(a) 
of the Ethics Act, must file the affidavit required 
by § 5(a). 

very truly yours, 
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DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 
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