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The Honorable Ed4 J, Ha.rns, Cha.irman Opm:.on No, H- 326
Elections Committee

House of Representatives. e *  Re: E.f.fec:t of holdmg

P. O. Box 2910 o atate pqlitica.l,

Austin, Texas 78767 . convention on date
of a religious

Dear Representatwe Harris ‘ observance.

You have requested our opmwn on faur quest:ons on;ca.swned by
the fact that the date for the major state political party conventions
this year coincides with the date of a major religious observance,
which in this case is Rosh Hasha.na,h.

The date, of the State céonvention of a party is set by Arttcle 13, 35,
Texas Election Code, which provides: oo

At the meehng of the State Executwe Camn’nttee
held on the second Monday in March preceding each
general primary election the said committee shall
decide upon the hour and place where the State con-
vention of the party shall be held on the third Tuesday
‘in Septemnber, 1960, and each two {2):years thereafter.

- *The chairman of the State executive committee shall
file with the Secretary of State a notice of the hour
and place of holding the State ;convention and a gopy

- of such notice shall be mailed to the county chairman
of that party in each county in the State at least ten (10)
days before the convention is held.

Article 13, 38, Texas Election Code, also requires the conveﬁtions to
be held on that same date. It provides in part:
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The Honorable Ed J. Harris, page 2 (H-326)

The state convention ta announce a platform of
principles and ta announce nominations for Governor
and other state pffices, held by a political party
making nominations by primary election, shall meet
on the third Tuesday in September of each even-numbered
year at such place as may be determined by the state
executive committee as provided in [Article 13, 35] of
this Code, and shall remain in session frorn day to
day until all nominations are announced and the work
‘of the conveuntionis finished. ‘

See, Article 13.58, Texas Electi’on Code, for statutory provismns

governing t‘he date of the conventmn to select nata.ona.l convenmon dele-

gates o o : . .

Your' first question is:

+Are the political parties required to hold state con-

- ventidns on the third Tuesday in'Septémber bound to

. that date or, if a situation exists which -prea'e'nts' a -
possibility of discrirnination by basis of religion,
may theéy set the-date for thelr state corxvenhons far
some other day" e . -

In Articles 13,35 and"13. 38 the Legislatire repeatedly uses the
verb ''shall", "'Sha.l'l”"ordinarily is used to indicate a2 mandatory require-
ment, Brinkley v, State; 320 S.W, 2d 855 (Tex. Crifn. 1959), and unless
the context indicatés otherwise it'is presirned to be uged in the imperative
‘sense. McLarén v, State, 199 5, W. 811 (Tex. Crim. 1917)., Cf., Hess &
Skinner Engingering 'Co. v, Turney, 203 S, W. 593 (Tex. 1918). In these
statutes the context suggests that the word "shall", which is used six
times in the portions of thé two Articles quoted above, is employed in
its mandatory sense. We have found nothing to indicate an intent to
permit a political party executive committee to provide for the con-
vening of the state convention at somietitme other than the date certain
set by the Legislature. '

We do not believe the statutory des‘ignationvof the third Tuesday in
September as the date for the state party conventions is constitutionally
infirm, Arguably, it could be said that the selection of that date is
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viclative of the equal protection clause of the Fourteenth Amendment
to the extent that there might be a tendency to .disenfranchise Jewish
delegates and of the due process clause of the same amendment insofar .
as it incorporates the First Ameandment guarantees of freedom of religion.
However, so long as a statute is:-based on reason and does not involve
invidious discrimination the equal protection clause does not subject it
to a constitutional straitjacket. Jeﬁ'erson v. Hackney, 406 U.5, 535
{(1972). The requirement that. the 1974 state party.conventions be
convened on the same day as the observance of Rosh Hashanah cannot
be construed as involving intentigonal discrimination. The.date of
Rosh Hashanah is governed by the phases of the moon subject to
several varialbles inherent in the Jewish calendap. The chances:of it -
coiheiding with-the third .Tussday in September in an even~numbered .
year are remote, and we have heen informed that the datés will not .
coincide again within this century, Clearly such a coincidence is

not invidious discrimination. For the same reasons we believe the
statute does not contravéne the religipus protections afforded by the -
Constitution.. The United States Supreme Court recently held that
there ig no First Armendment violation if the statute is religiously
neutral and is neither arhlbrarymr m\ndwus. Gillette v. U.S., 401

U. s, 437(1971)4 Do N R -

Thel efore, , 1t is our opimtm that a pohtma.l party subject to the
provisions.of Articles 13.35 and 13,38 is required to hold its 1974
etate .convention on September 17. '

Your second questmn is:
AE the polthcal part1es may not change th.e date for the
opening of their state conventmns, is there any. legal
. barrier which would bar them frpm holding only a pro-
forma session at which no buginess is transacted.on
the statutory date and then adjcurn or recess to 2 .
later date? - : o :

Itis clearly with.in the contemplation of the statute that a conventian
may require more than one day. Article 13. 38 provides that the con-
vention ""shall remain in session from day to day until all nominations
are announced and the work of the convention is completed.' - We have
found no statutory requirement that any particular type or amount of
business be completed on the opening day, and therefore, we see no
legal objection to convening the convention on Septermber 17, but con-
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tinuing the bulk of the convention's business from day to day.
Your third Ques-tic‘m is:

Should the political parties refuse to.follow the pattern
- suggested in guestion two (above), would they be open
to 2 challenge in the courts based on a claim that they
- are in violation of the non-discrimination prev;swns
of their own: party rules? ‘

The ﬂaree political parties curréntly required to hold 2 state con-
vention on the third Tuesday in September all prohibit religious
discrimination in their party rules.: Rules of the Democratic FParty of
Texas, Article I; Rules of the Republican Party of Texas, Rule No. 3;
Rules for La Raza Unida Party, Article IIl, Party rules, however,
must be interpreted in‘light of the statute and may not be constryed to
conflict’ wmth statutory requlrements. Article 13, 43b, Texas Election
Code. - : Lo : B

Technically, a political party's actions would be subject to challenge
if the party declined to recess until the end of the periodof religious
observance since any person who felt aggrieved might seek to enforce
his rights in court. However, for the same reasons given in our dis-
cussion of the constitutionality of the statute, we believe a challenger's
chance of success would be minimal, unless he could establish that
the party acted with the intent of disenfranchising Jewish delegates,
Cf., Whitcomb v, Chavis, 403 U.S§. 124 (1971,

SUMMARY

A political party subject to the provisions of
Articles 13, 35 and 13,38, Texas Election Code, is
required to convene its state convention on the third
Tuesday in September of even-mumbered years even
when that date coincidentally is the same as the date
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The Honorable Ed J. Harris, page 5 (H-326)

of a religious observance, The party is not
precluded from convening on that day, recessing
and conducting the bulk of its business on sub-

seguent days.
ry truly yours, . M

OHN L, HILL
"Attorney General of Texas

DAVID M. KENDALL, Chairman
Opinion Co¥nmiittee ' -



