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Dear Dr. Edgar: 63rd Leg. ) 

You have submitted three questions to us concerning the vacation 
and sick leave provisions of the General Appropriations Act for fiscal 
1974 and 1975 (Acts 1973, 63rd Leg., ch. 659, p. 1786). See Article 
6813b,. V. T. C. S. Your first question dealn with that portion of Sec. 7a 
of Article V, General Provirions, which providen: 

Sec. 7. EMPLOYEES VACATIONS AND LEAVES. 
a. Employees of the State shall.without deduction in 
salary, be entitled to a vacation in each fiscal year. 
Such entitlement shall be earned in accordance with 
the followings schedule. 

Employees With Total State Hours Accrued 
Employment Of: Per Month 

Less than 15 years 7 
15 years but less than 20 years 10 
20 years and over 14 

You ask: What is the definition of the fifteenth and twentieth years 
of service? 

In our opinion the provision is unambiguous. An employee during his 
first fifteen years of employment earns vacation time at the rate of *even 
hours of vacation time for each month of employment. Not until he has 
completed the fifteenth year of employment does he step up to the next 
higher rate of ten hours per month of employment. Similarly, when he 
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has completed twenty years, he moves up to the rate of fourteen hours 
per month. In both instances, the employee mutcomplete the year of 
employment, whether the fifteenth or the twentieth, before he commences 
to earn-vacation time at the higher rate. See Attorney General Opinion 
M-984 (1971). 

Section 7a of the General Provisions further provides: 

An employee will earn vacation entitlement 
beginning on the first day of employment with the 
State and terminating on the last day of duty. Vaca- 
tion entitlement is accrued at the applicable rate 
cited above. Credit for one month’s accrual will 
be given for each month or fraction of a month 
of employment with the State. . . . 

You ask: “What is the usable definition of a fraction of a month’s 
employment and how is annual leave to be credited for this period of time?” 

The question arifes only when an employee enters into state employment 
on a day ‘oilier. than the first day of the month. However, whether that day 
is the 5th, the 20th or some other day, it is on that day that the employee 
begins to earn vacation entitlement under the clear terms of the Act. In 
our opinion, each month of service would commence on the same day of 
each succeeding month, and, by the same token, wpuld end on the preceding 
day of each month. 

Therefore, if employment extends past the day of the month on which 
it first commenced and then terminates, the employee has a fraction of a 
month’s employment for which he would be entitled to the unit of vacation 
accrued during one month’s employment. 

Your third question involves Sec. 7b of Article V of the Appropriations 
Act which provides, with reference to accrual of sick leave: 

b. Employeer of the State ahall, without deduction 
in salary, be entitled to sick leave subject to the 
following conditions: 
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Sick leave entitlement shall be earned at the 
rate of eight (8) hours for each month or fraction of 
a month employment [& and shall accumulate 
with the unused amount of such leave carried for- 
ward each month. 

In view of the fact that the Appropriations Act for fiscal 1973 (Acts 
1972, 62nd Leg., 3rd C. S., ch. 1, p. 15. 273) provided for a limited 
carry forward for a maximum period of 3 years, you ask whether 
unlimited accrual became effective on September 1, 1973, or will 
become effective September 1, 1974. 

The only validity of riders in a general appropriations act must be 
as limitations on the expenditure of funds appropriated by the Act. Texas 
Constitution, Art. 3, Sec. 35; Attorney General Opinion V-1254 (1951). 
Therefore, with the end of fiscal year 1973 on September 1. 1973, the 
general provisions of the general appropriations act for that year lost 
their vitality and were superceded by the provisions of the Act for 
fiscal 1974 and 1975. Therefore, it is our conc~lpaion that, as of 
September 1, 1973, sick leave can be accumulated without limitation. 

SUMMARY 

Under the current Appropriations Act, an employee 
must complete a full fifteen or twenty years of employ- 
ment to be entitled to one of the higher rates of accruing 
vacation time. For these purposes, employment is to 
be calculated from the actual starting date. 

On and after September 1, 1973, sick leave may 
be accumulated without the limitation imposed in 
fiscal year 1973 and earlier. 

Very truly yours, 
A 

General of Texas 
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APPR 
rnD: 

DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 
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