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Opinion No. H- 407 

Re: Application of independent 
candidate for place on general 
election ballot. 

Dear Mr. White: 

You have requested our opinion concerning the requirements for 
an independent candidate’s application for a position on the general election 
ballot. You specifically inquire about the oath required by Article 13. 51 
Vernon’s Texas Election Code, and about the validity of the signature of 
a voter who has voted in a primary election. 

The requirements which must be satisfied by a nonpartisan or 
independent candidate seeking a position on the general election ballot 
are set out in Articles 13.12, 13.47a, 13. 50 and 13. 51 of Vernon’s Texas 
Election Code, and may be briefly summarized as follows. Aft.er having 
timely filed his affidavit of intent to run, an independent candidate must 
file, within thirty days after the second primary election day, a written 
petition signed by a specified number of qualified voters. The number 
of signatures required varies with the office sought, but in the case of 
an application for any district, county or precinct office it need not exceed 
five hundred. No person is permitted to sign the application of more 
than one candidate for the same office, nor may any person sign the 
application if he has previously voted at either the general or runoff 
primary election of any party at which a nomination was made for the 
same office as that sought by the applicant. In addition, each voter 
signing an independent candidate’s application must subscribe to a certified 
oath affirming his nonparticipation in any political party’s nominating 
process. The constitutionality of these requirements was recently affirmed 
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by the United States Supreme Court in American Party of Texas v. W&e, 
94 S. Ct. 1296 (1974). 

In 1967 the 60th Legislature amended Article 1.03 of the Texas El&ion 
Code by adding to it a Subdivision 1 as follows: 

The Secretary of State shall be the chief election 
officer of this state, and it shall be his responsibility 
to obtain and maintain uniformity in the application, - 
operation and interpretation of the election laws. In 
carrying out this responsibility, he shall cause to be 
prepared and distributed to each county judge, county 
tax assessor-collector, and county clerk, and to each 
county chairman of a political party which is required 
to hold primary elections, detailed and comprehensive 
written directives and instructions relating to and 
based upon the election laws as they apply to elections, 
registration of electors and voting procedures which 
by law are under the direction and control of each 
such respective officer. Such directives and instruc- 
tions shall include sample forms of ballots, papers, 
documents, records and other materials and supplies 
required by such election laws. He shall assist and 
advise all elect~ion officers of the state with regard 
to the application, operation and interpretation of 
the election laws. (Emphasis added) 

Normally our opinion function does not extend to election officials. 
Article 4399, V. ‘I. C.S. It does, of course, extend to advising the Secretary 
of State on matters having to do with elections and other areas of the fiw. 

However, we feel that the question you have asked about the application 
of the law to a particular fact situation should fall within the authori+ of 
the Secretary of State. 

We have set out the law in general terms. We would suggest thatlou 
take your questions to the Secretary of State for interpretation of thellaw 
in a uniform manner. 
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SUMMARY 

A person who has voted at the primary election 
of any party may not sign the application of an 
independent candidate running for an office for 
which a nomination was made at the primary. An 
independent candidate’s application for a position 
on the general election ballot does not sufficiently 
demonstrate compliance with Article 13. 51 unless 
it contains an officer’s certificate that the persons 
signing it were administered the requisite oath. 

More detailed interpretations are for the 
Secretary of State. Article 1.03, Vernods Texas 
Election Code. 

Very truly yours, 

APPRCVED: 
r 

Attorney General of Texas 

7 

QL=e-YL 
DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 

p. 1902 


