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Opinion No. H- 410 

Re: Authority of county clerk 
to issue certified copy of 
letters testamentary after 
estate has been closed. 

Dear Mr. Davis: 

Your letter to us asks: 

I would like to know what authority, if any, 
the County Clerk of Hartley County has to 
issue a Certified Copy of Letters Testamentary 
after an estate has been closed. 

The duties of a county clerk as recorder of public records are 
determined by the Legislature in accordance with Article 5, 5 20 of the 
Texas Constitution. Article 1942, V. T. C. S., provides that county clerks 
shall be keepers of the records, books, papers and proceedings of their 
respective courts, including matters of probate. Article 6591, V. T. C. S., 
requires the clerk to record all instruments of writing “authorized or 
required to be recorded in the county clerk’s office . . . .” Article 6600, 
V. T. C. S., requires him to “give attested copies whenever demanded of 
all papers recorded in his office . . . .‘I Therefore, the answer to your 
question depends on whether the clerk is authorized to record letters 
testamentary. 

We have not found any provision in the Texas Probate Code, or any 
other statute, which authorizes the clerk to record the letter testamentary 
itself. However, the clerk is authorized by the Texas Probate Code to 
record such facts as the name of the executor to whom letters testamentary 
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are issued, Texas Probate Code, $13, and each order, judgment, decree 
and proceeding of the probate court, $15. Among the orders, decrees 
and judgments of the Probate Code which will appear in both the Judge’s 
Probate Docket, 5 13, and in the Probate Minutes, $15, will be a full and 
complete copy of the order granting letters testamentary. 

The letters testamentary themselves, however, are not official 
orders; decrees or acts of the court such as the clerk is authorized to 
record.’ They are rather: 

. . . a certificate of the clerk of the court granting 
the same, attested by the seal of such court, and 
stating that the executor . . . has duly qualified as 
such as the law requires, the date of such qualifica- 
tion, and the name of the deceased. Texas Probate 
Code, $183. 

The distinction between facts which are required to be recorded and a 
letter testamentary is recognized in $186 of the Texas Probate Code 
which provides: 

Letters testamentary, of administration, or of 
guardianship, or a certificate of the clerk of the 
court which granted the same, under the seal of 
such court, that said letters have been issued, 
shall be sufficient evidence of the appointment 
and qualification of the personal representative of 
an estate . . . and of the date of qualification. 

The Legislature has not required the exhibit of a certified letter 
testamentary as evidence of an executor’s appointment and qualification. 
It is sufficient for the clerk when requested, simply to certify that letters 
testamentary have been issued. 

Attorney General Opinion V-575 (1948) reached the same conclusion. 

The County Clerk may not record in the probate 
minutes a copy of letters of administration, 
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testamentary or guardianships. Neither is he 
authorized to issue such letters to third persons. 
However, after such letters have been issued to 
the proper persons, the County Clerk may then 
issue a certificate of such facts which may appear 
of record. 

Thus, the county clerk is authorized to certify from the record 
that letters testamentary were issued and any other recorded facts per- 
tinent to a particular estate. However, since letters testamentary are 
not authorized to be recorded in the probate records, the county clerk has 
no authority to issue certified copies of s~uch letters. 

SUMMARY 

Although a county clerk can certify from the 
record that letters testamentary were issued to 
a personal representative, the clerk has no 
authority to issue certified copies of letters 
testamentary. 

// Attorney General of Texas 

DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 
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