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Dear Mr. Resweber: 

The 63rd Legislature enacted Article 2372 p-3, a comprehensive 
act covering the licensing and regulation of bondsmen. (Acts 1973, 63rd 
Leg., p. 1520, ch. 550). You have asked us a series of questions con- 
cerning it. The constitutionality of this Act was upheld in Robinson v. 
Hill, 507 S. W. 2d 521 (Ten. 1974). - 

In counties having a population of 150,000 or more a County Bail 
Bond Board is created, composed of various county officials, to have 
authority and control over licenses to be required of bondsmen. (Sections 
3 and 5). Section 6 sets out the requirements for a license, one of which 
is the deposit with the county treasurer of a cashier’s check, certificate 
‘of deposit, or cash,in the amount of $5,000 as one means of guaranteeing 
that any forfeiture will be satisfied. Section 6(d)(l). Section 6 (f) provides: 

Before application of the cash deposit, cashier’s 
check, or certificate of deposit, or before any 
action is taken to liquidate property held in trust, 
the sheriff or his agent shall make demand of the 
licensee to pay the judgment. In the event of failure 
or refusal to do so within 30 days of the demand, the 
sheriff may apply the deposit to pay the judgment or 
liquidate the trust and apply the proceeds to pay the 
ju,dgment. The licensee ahall keep the sheriff notified 
of the mailing address to which notice of a judgment may 
be sent, and the mailing of notices by certified mail to 
the address provided by the licensee shall be sufficient to 
comply with the notice requirements of this section. 
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Your first question is: “In whose favor is the certificate of deposit 
made in the Bail Bond Act styled S. B. 383?” 

The alternatives, it would seem,are that the certificate be made 
either in the name of the licensee bondsman or in the name of the County 
Treasurer. 

The obvious purpose of the required deposit of Section 6(d)(l) or 
the execution of a trust deed to the sheriff conditioned that the property 
may be sold to satisfy a forfeiture (Section 6 (d)(2) ) is to place resources 
in the hands of the County with which to satisfy a forfeiture without having 
to resort to court proceedings. 

A certificate of deposit, whether or not negotiable, is an acknowledge- 
ment by a bank of receipt of money with a promise to repay it. Section 3.104 
Texas Business and Commerce Code. In our opinion if the certificate were 
payable to the bondsmen, the purpose of the act would be defeated. We 
therefore answer your first question that the certificate of deposit should 
be made in the name of the County Treasurer or in a manner that the 
sheriff can reduce it to cash without any action by the bondsman. 

Your second question asks: “Who owns the accumulated interest? ” 

Just as the principle of the certificate of deposit “belongs” to the 
bondsman until applied to a forfeiture, so too, in our opinion. interest 
on it also belongs to the bondsman until applied to satisfy a forfeiture. 

Your third question is: “If partial payment occurs on a deposited 
certificate of deposit, what happens to the residue? How is the forfeited 
money replaced ? ” Section 6(e), we believe, specifically answers these 
questions. It provides: 

The cash deposit or the funds realized from the trust 
may be used to pay the judgments of any bail forfeitures 
that result from the person’s execution of a bail bond, if 
the licensee fails to satisfy the judgment within 30 days 
subsequent to the date of issue by presentment of final 
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judgment to the county treasurer. When any sums are 
depleted from the deposit or trust to pay a judgment 
resulting from a forfeited bond, the licensee shall, as 
a condition to continuing as a licensee, replenish the 
amount so depleted. When the licensee ceases to 
engage in the business of executing bail bonds and 
ceases to maintain his license, he may withdraw his 
security deposit or trust upon presentment of a 
release by the sheriff, if there are no judgments or 
bond liabilities outstanding against the license. Any 
portion of the deposit or trust not used to pay judgments 
shall be returned to the licensee or his heirs or assigns 
upon’presentment of a release by the sheriff. (emphasis 
added) 

You next ask: “When a certificate of deposit matures, is it to 
be cashed? ” 

It would be our opinion that, so long as the bondsman otherwise 
meets the security requirements of Section 6(d) he may be given authority 
to withdraw a cer.tificate. 

Your fifth question asks: “Is the cashier’s check described as one 
alternative to be cashed or held i,ntact? In whose favor is to be made?” 

Section 6(f) snpra, speaks of application of the cash deposit, 
cashier’s check, or certificate of deposit. We interpret this to mean 
that the cashier’s check, like the certificate of deposit, is to be kept 
in that form for use when needed. Also like the certificate of deposit, 
the cashier’s check should be made payable to the County Treasurer. 

The court’s decision in Robinson v. Hill, s, specifically 
answers your sixth ques’tion as to the law’s constitutionality. Your 
seventh question asks whether, if the law is constitutional, the bondsman 
should make the deposit before final approval of the.bond “as per section 
6, paragraph (d) (l’) ? !’ 
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Subsection 6 (d) (1) calls for the deposit upon notice that the 
applicant has been tentatively approved. 

We therefore answer your seventh and last question in the 
negative. 

SUMMARY 

Certificates of deposit and cashiers checks 
deposited to satisfy the bail bondsman’s licensing 
act should be executed in the name of the County 
Treasurer. 

DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 
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