
January 28, 1975 

The Honorable A. R. Schwartz 
Chairman, Jurisprudence Committee 
Texas State Senate 
Capitol Building 
Austin, Texas 

Opinion No. H- 508 

Re: The applicability of articles 
36.03(a)(l) and 36.04(a) to 
correspondence by an attorney 
in behalf of a client addressed 
to a grand jury. 

Dear Senator Schwartz: 

You have asked our opinion as to the applicability of sections 36.03 
and 36.04 of the Texas Penal Code to situations where an attorney 
corresponds with a grand jury in behalf of a client and furnishes a copy 
of such correspondence to the prosecuting atto~rney. You describe the 
situation involved as follows: 

Under Chapter 36 of the new Texas Penal Code, 
Sets. 36.03(a) (1) and 36.04(a)(b), certain influences 
toward public officials are made criminal. It has 
been the practice in Texas for years to permit counsel 
to correspond with Grand Juries regarding pending 
matters provided that opposing counsel is given copies 
of the correspondence and that the correspondence 
contains only a factual presentation. It is my understand- 
ind that such communication,when made openly and with 
notice to opposing counsel,has not affected the secrecy 
of the Grand Jury proceedings and has been found 
appropriate under previous Texas law on the notion that 
it is the Grand Jury’s duty to hear all of the facts in a 
case. 

. . . . 
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My question relates to whether Sets. 36.03(a)(l) 
and 36.04(a)(b) specifically, or any other Sections of 
Chapter 36 of the new Texas Penal Code, now prohibit 
such correspondence by Texas attorneys to Texas Grand 
Juries. 

Section 36.03 provides in pertinent part: 

(a) A person commits an offense if by means of 
coercion he: 

(1) influences or attempts to influence a public 
servant in a specific exercise of his official power 
or a specific performance of his official duty: . : . 

Section 36;04 reads in part: 

(a) A person commits an offense if he privately. 
addressees a representation, ‘~entreaty, argument, or 
other communication to any public servant who exer-’ 
cises or will exercise official discretion in an 
adjudicatory proceeding with an intent to influence the 
outcome of the proceeding on the basis of considera- 
tions other than those authorized by law. 

(b) For purposes of this section, ‘adjudicatory pro- 
ceeding” means any proceeding before a court or any 
other agency of government in which the legal rights, 
powers, duties, or privileges of specified parties are 
determined. 

Notice is made that the term “public servant” as used in sections 
36.03 and 36.04 includes a grand juror. Section l.O7(a)(30)(B). 

Considering first the relevance of section 36.03 to the question 
posed, it is clear that the action of a lawyer, in addressing a grand jury 
by letter in behalf of a client, does not necessarily come within the purview 
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of section 36.03. When it is limited to factual matters such communication 
is not “coercion” as defined by section 36.01, since “coercion” must 
include a “threat. ” See sec. 36.01, Texas Penal Code. - 

Thus, an attorney’s communication by letter with a grand jury 
in the course of representing a client, the’letter containing no “threat” 
to take some action against the grand jury, does not violate the 
injunctions of section 36.03(a) (1) of the Penal Code. 

You observe that the lawyer writes to the grand jury as a body 
and not individually to a member and furnishes a copy of the letter to 
the opposing counsel, the prosecuting attorney. It is evident, that the 
attorney has not “privately addressed a representation, entreaty, 
argument or other communication to&j public servant” as would be 
required to generate a violation of section 36.04(a). 

We therefore are of the opinion that correspondence by a lawyer 
to a grands jury, where the communication is addressed to the panel and 
a copy is giverrto the prosecuting attorney and where there is no “threat” 
against the grand jury contained in the correspondence, is not conduct with- 
i’ii’ tli e operation of either section 36.03 or 36.04. Further, we know 
of no other section of Chapter 36 of the Penal Code which would encompass 
the type of communication discussed herein. 

SUMMARY 

Correspondence of counsel addressed to a grand 
jury in behalf of a client, a copy of which is delivered 
to the prosecuting attorney, is not prohibited by articles 
36.03(a)(l) or 36.04(a), nor by any other section of 
Chapter 36, Texas Penal Code, so long as it contains 
no threat. 

Very truly yours, 

Attorney General of Texas 
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APPROVED: 

DAVID M. KENDALL, First Assistant 

I C. ROBERT HEATH,, Chairman 
Opinion dom&tek .’ 
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