
February 20, 1975 

The Honorable Henry Wade 
Criminal District Attorney 
Dallas County Courthouse 
Dallas, Texas 75202 

Opinion No. H- 535 

Re: Payment by Dallas County 
of group health and life insurance 
premiums for retirees. 

Dear Mr. Wade: 

You have requested our opinion as to whether or not Dallas County 
may “legally pay premiums on a health and life groupinsurance policy for 
persons who have retired from the county and are eligible for benefits 
under the County and District Retirement System, ” and if the answer to 
this question “is in the negative, and if the qualified retirees pay their 
own premiums, ” whether Dallas County may “legally pay the group 
insurance premiums for persons employed by the county when the group 
rate for employed persons would reflect and partially be based uponlosses 
sustained by persons in the retired category. ” 

Our answer to both questions is in the negative. 

Article 3. 51-2(a) of the Texas Insurance Code empowers a county 
“to procure contracts insuring its officials and employees” for, inter alia, 
group life and group health insurance and to pay all or a portion of the 
premiums of such policies. 

“Employees” is not defined in article 3. 51-2. Section 1 of article 
3.50 dealing in general with the requirements for group life insurance’ 
policies, in its subsection (3) (d) which is applicable to policies issued to 
employees of governmental units, defines “employees” “in addition to its 
usual meaning [to] include elective and appointive officials of the state. ” 
Section l(2) of article 3. 51, dealing with group health insurance policies 
issued to employees of governmental units, defines “employees” to 
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“include elective and appointive officials of the state” as well as its 
“usual meaning. ” 

It would appear, then, that the question of whether to include 
“retirees” within the scope “employees” should be determined by the 
“usual meaning” of the term “employees. ” The judicial decisions most 
pertinent to this inquiry are not Texas cases, but they provide some 
illumination. 

The U.S. Supreme Court recently ruled that the term “employee” 
as used in the National Labor Relations Act is to be taken in its ordinary 
meaning, and, as such, excludes retirees. Allied Chemical & Alkali 
Workers of America Local Union No. 1 v. Pittsburgh Plate Glass Co., 
404 U.S. 157 (1971). Youngstown Sheet & Tube Co. v. Review Board, 
191 N. E. 2d 32 (Ind. 1963) interpreted the meaning of “employee” for purposes 
of a collective bargsining agreement, and quoting an earlier Indiana deci- 
sion, Koch v. Wix, 25 N. E. 2d 277 (Ind. 1940), held that its “common, 
well-established meaning” is “one who is in the present service of another 
for pay at a particular time ” and “does not embrace one who has at some 
time been, but no longer is, in the employment of another. ” Youngstown, 
supra, at 36. 

The Texa’s ca s e s which have ~considered the definition of 
“employee” do not deal with persons who have left the service of their 
employers, but the definitions the courts accept would seem to preclude 
the subsuming of “retiree” under the umbrella of “employee. ” 

In Riverbend Country Club v. Patterson, 399 S. W. 2d 382 (Tex. Civ. 
APP. --Eastland 1965, ref. n. r. e.), the Court quoted the definition of an 
“employee” as one whose “employer has the power or right to control and 
direct the employee in the material details of how the work is to be per- 
formed.” Id. at 383. In Northwestern National Life Ins. Co. v. Black, 
383 S. W. 2dsO6 (Tex. Civ. App. --Texarkana 1964, ref. n. r. e. ), the 
Court held that an “employee” is “one who works for an employer: a 
person working for a salary or a wage. ” g, at 809. 

Neither definition seems capable of including the retiree. On the 
one hand, the employer has no “power or right to control or direct the 
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employee” and on the other, the retiree is no longer “working for a salary 
or a wage. ” Thus, if the term “employee” is restricted to its “usual 
nxmiirg” it would seem to exclude the retiree. 

There are other statutory provisions which argue on behalf of 
exclusion. Article 3. 51-4 of the Insurance Code authorizes the State 
of Texas to pay the group life and group health premiums for “retirees 
of the Central Education Agency, the Texas Rehabilitation Commission, 
and the Coordinating Board, Texas College and University System!’ If 
“retirees” are included within the general definition of “employees, ” 
there would seem to be no~need to create a special category to provide 
for these particular retirees. 

The only statutory authority which even apparently contradicts the 
proposition that a retiree is not an employee is found in section l(1) (a) of 
article 3.50 of the Insurance Code, which states that a policy “may pro- 
vide that the term ‘employees’ shall include retired employees. ” As has 
been pointed out, supra, section 1 of article 3. 50 is concerned in general 
terms with the requirements for group life insurance policies. This 
office has previously ruled, in Attoiney General Opinion M-1109 (1972)) 
that section 1, subsection (3) and sections 2 and 3 of article 3.50 are the 
only provisions of article 3. 50 that apply to group insurance for state 
employees. Since subsection 3 of article 3. 50 includes employees of all 
governmental units, itis reasonable to presume that the provisions of 
article 3. 50 which have been interpreted as inapplicable to state employees, 
and in particular section 1, subsection l(a), are inapplicable to employees 
of all governmental units. We conclude, therefore, that Dallas County 
may not legally pay premiums on a health and life group insurance policy 
for persons who have retired from the county and are eligible for benefits 
under the County and District Retirement System. 

Your second question is a corollary to the first. The statute 
authorizing a county to provide group health and life insurance for its 
employees, article 3. 51-2, empowers the county “to procure contracts. ” 
Payment of all or part of the premiums is left to the county’s discretion. 
The basic right conferred is that of initiating the program. Even if a retiree 
pays his own premiums. Dallas County has not been authorized to include the 
retiree within its group insurance plans. 
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SUMMARY 

Dallas County may not legally pay premiums on 
a health and life group insurance policy for persons 
who have retired from the county and are eligible for 
benefits under the County and District Retirement 
System; even if the qualified retirees pay their own 
premiums, Dallas County may not legally pay the 
group insurance premium for persons employed by 
the county when the group rate for employed persons 
would reflect and partially be based upon losses 
sustained by persons in the retired category. 

Very truly yours, 

Attorney General of Texas 

APPROVED: 

DAVID M. KENDALL, First Assistant 

Opinion Committee 
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