
March 5, 1975 

The Honorable Alton R. Griffin 
Criminal District Attorney 

Opinion No. H- 546 

Lubbock County Courthouse 
Lubbock, Texas 79401 

Re: Inclusion of persons who 
are seventeen years of age 
in the composition of the jury 
wheel. 

Dear Mr. Griffin: 

You have requested our opinion concerning whether persons on 
the voter registration list of a county who are 17 years of age should be 
placed on the jury wheel pursuant to article 2094, V. T. C. S. 

Article 2094 provides: 

Between the first and fifteenth days of August 
of each year, in each county in this State, the tax 
collector, sheriff, county clerk, and district clerk 
of the county, each in person or represented by one 
of his deputies, shall meet at the county courthouse 
and recon&ttte the jury wheel, using as the sole 
and mandatory source, all names on the voter reg- 
istration lists from all precincts in the county. 

The voter registration lists of each county are therefore the “sole 
and mandatory source” of the jury wheel, and the wheel is to be reconstituted 
each year. Shelby v. State, 479 S. W. 2d 31 (Tex. Grim. 1972); Attorney 
General Opinions M-911, M-903 (1971). Article 5.10a(2), Election Code, 
allows persons to register who will be 18 years of age or older within 30 
days after applying for registration. Under ar.ticle 2133, V. T. C. S., 
persons 18 years of age or older are qualified jurors. 
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Attorney General Opinion H-82 (1973) dealt with the similar situation 
of persons on the voter registration lists who, due to age, would be 
ineligible as jurors until the effective date of article 5923b, V. T. C. S. 
We stated therein: 

[T]he names of all registered voters . . . should 
be included in reconstituting the jury wheel . . . 
If called to serve before [they become eligible], 
[they] should be excused from jury duty. 

This principle being equally applicable in this instance, it is our 
opinion that persons on the voter registration lists who are not yet 18 
years of age are to be placed on the jury wheel. If they are called before 
they reach 18 years of age, they should be excused from jury duty. 

SUMMARY 

Names of persons on the voter registration lists 
who are not yet 18 years of age are to be placed on 
the jury wheel. If they are called before they reach 
18 years of age, they should be excused from jury 
duty. 

Very truly yours, 

C. ROBERT HEATH, Chairman 

Attorney General of Texas 

Opinion Committee 
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