
March 25, 1975 

The Honorable Preston Stevens 
Wheeler County Attorney 
P. 0. Box 571 
Shamrock. Texas 79079 

Opinion No. H- 564 

Re: The authority of a county 
to redistrict justice of the 
peace precincts 

Dear Mr. Stevens: 

You have asked whether the commissioners court may create a new 
justice of the peace precinct out of a portion of an existing precinct and 
appoint a person to fill the new office thus created. 

It is well established that a county commissioners.court inay divide 
justice of the peace precincts “from time to time, for the convenience of 
the people. ” Tex. Const., art. 5, sec. 18; Williams v. Castleman, 247 
S. W. 263 (Tex.Sup. 1922); State ex rel Dowlen v. Ripsby, 43 S. W. 271 
(Tex. Civ.App. 1897), writ denied, “correctly de~cided, ” 42~s. W. 1101 
(Tex. Sup. 1897); Attorney Genera1 Opinion ML 1176 (1972). 

The office of justice pf the peace,in a newly created precinct’is vacant 
when it comes into being, Article 5, section 18 of ‘the Texas Constitution 
authorizes the commissioners court to fill vacancies in the office of justice 
of the peace. This constitutional authority has been recognized as applicable 
to filling the office of justice of the peaces in a newly created precinct. Williams 
v, Castleman, BUP~B; State ex rel Dowlen v. Rigsby. supra; Attorney General 
Opinion M-1176 (1972). 

We answer your question in the affirmative,’ provided that the proposed 
change is not intended to affect the incumbent justice of the peace except by 
changing the boundaries of his precinct. We have held. that justices of the peace 
who have been elected to a full term are entitled to serve that term and that a 
redistricting of their precincts ,by the commissioners court resulting in a justice 
not living in his precinct does’not vacate his’office. Attorney General Opinion 
H-220 (1974). See also Childress County v. Sachse. 310 S. W. 2d 414 (Tex. Civ. 
APP. -- Amarillo 1958); holding approved per curiam 312 S. W. 2d 380 (Tex. Sup. 
1958); McGuire v. Hughes, 452 S. W. 2d 29 (Tex. Civ. App. --Dallas 1970, no writ); 
Harris County Commissioners Court v. Moore; 43 U.S. L. W. 4222 (U.S. Feb. 18, 
1975). reversing and remanding, 378 F. Supp. 1006 (S. D. Tex. 1974) (,3 judge ct. ). 

~~2534 



The Honorable Preston Stevens, page 2 U-I- 564) 

SUMMARY 

The commissioners court may create an entirely 
new justice of the peace precinct from an existing 
precinct and may fill by appointment the vacancy in ‘~ 
the office created, provided that the incumbent’s term 
of office is not affected. 

Very truly yours, 

Attorney General of Texas 

APPROVED: 

DAVID M. KENDALL, First Assistant 

C. ROBERT HEATH, Chairman 
Opinion Committee 

p. 2535 


