
March 28, 1975 

The Honorable Ben Z. Grant 
Chairman, Judiciary Committee 
House of Representatives 
P. 0. Box 2910 
Austin, Texas 78767 

Dear Chairman Grant: 

Opinion No. H- 568 

Re: The abolition of the office 
of county school superintendent 
on a local option bas,is. 

You have asked three questions concernirg the abolition of the office 
of county school sqerintendent. As, you noted, A-ttorney General Opinions 
No. M-1280 (1972);.M~-1237 .(1972); H-52 (1973). a&H-545 (197:5) all held that 
statutes which purport to abolish, &he office of county school superintendent in 
a single or limited number of aunties were local or special laws pertaining 
to school districts; as such they were in contravention of article 3, section 56 
of the Texas Constitution, and therefore void. 

Your first question asks-howthe abolition of such offices may be 
accomplished in a constitutional manner. Specifically, you ask whether the 
desired result may be reached by means of a bill of general application which 
contains a local option clause. 

We answer your first-quest.ion in tlu: affirmative: a statute of general 
application which makes the abolition of the office of county.school superinten- 
dent a local option could pass constitutional muster. Stanfield v. State, 18 
S. W. 577 (Tex. Sup. 1892),; Trimmier v. Carleton, 296 S. W., 1070, 1080 (Tex. 
Sup. 1927), 53 Tex. Jur. 2d, Statutes 5 39. Section 17.64 of the Education 
Code which provides for abolition of these offices is an example of such a 
statute. 

Your second question asks: 

[W] hen such offices are aboli.shed, is art. 2~6881-1, 
sets. 1-4, V. T. C. S. applicable in determining 
which records are to remain in the files for business 
purposes in the county judge’s office and which records 
are to be transferred to the independent~~school district? 

Section 4 of article 2.6881-L V. T. C. S. , provides: 

All school records of the original independent and/or 
common school district shall be transferred to the 
control and custody of the independent school district 
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office, save and except the original financial records 
which shall be retained by the county treasurer, and 
thereafter the county judge shall be required to make no 
records or reports but said reports shall be made by 
the superintendent of such independent school district; 
that as soon as practicable after the effective date of 
this Act, all remaining state funds in the hands of the 
county board of education shall be transferred by the county 
treasurer and the county judge to the County Independent 
School District’s Administration account. 

This statute is applicable to a county in which the office of county 
school superintsndent and the county school board have been abolished. In 
addition, there mu& be in existence a single county-w,ide independent school 
district and no commoa school districts. If the preceding and all other require- 
ments of the statut.e are met, section 4 provides-that the original financial 
records of the~(former) school district are to remain in the hands of the county 
treasurer; all other school records ar,e to be transferred to the control and 
custody of the independent school district office. 

It is our opinion, therefore, that if a county falls within the provisions 
of article 2688i~-1, then section 4 of that statute would govern the storage and 
transfer of school records~which were created during the period when there 
was a county school superintendent and a county school board. 

Your third qti stion asks: 

[ I] s it permissible for a duly elected County School 
Superintendent to resign and close the office when 
all audits ,are completed~ and all records have been 
filed in the’proper order and approved by ~the 
Texas Education Agency, the,~County Judge, and the 
Independent School Board Superintendent? 

Article 16, section 17 of the Texas Constitution provides that I([ a] 11 
officers within this State shall continue to perform the duties of their offices 
until their successors shall be duly qualified. ‘I This.provisidn has been 
consistentlyinterpr,eted as meaning that an officer whose resignation has been 

tendered to and accepted by proper authorities continues in office and is not 
released~ from its duties and responsibilities until his successor is appointed 
or chosen and qualifiers. Jones v. City of Jefferson, 1 S. W. 903 (Tex. Sup. 
1686); Keen v. Featherston, 69 S. W. 983 (Tex. Civ. App. 1902, writ ref’d); 
McGhee v. Dickey, 2.3S.W.~ 404~(Tex. Civ. App. 1893, no writ); and Plains 
Common Consol. School Dist. No. 1 of Yoakum County v. Hayhurst, lr 

322 (Tex. Civ. App. -- Amarillo 1938, no writ). See also, Attorney 
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General Opinions V-760 (1949); O-410 (1939), O-789 (1939). 

It is clear that article 16, section 17 of the Texas Constitution 
compels the conclusion that a duly elected county school superintendent 
may not resign the position and close the office; rather, that officer must 
continue to fulfill his duties until a successor has been duly qualified. 

We therefore answer your third question in the negative. 

SUMMARY 

The Texas Constitution permits a statute of general 
application which provides for the abolition of the office 
of county school superintendent on a local option basis. 
Section 17.64 of the Education Code is an example of 
such a statute. 

For those counties to which it applies, art. 2686i-1, 
V.T.C.S., governs where school records are to be 
stored and transferred. 

A county school superintendent may not resign his 
position and terminate the operation of his office. 

Very truly yours, 

APPROVED: 

C . ROBERT HEATH, Chairman 
Opinion Committee 
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