
April 15, 1975 

The Honorable Hank Anderson 
Wichita County Attorney 
Wichita County Courthouse 
Wichita Falls, Texas 76301 

Dear Mr. Anderson: 

Opinion No. H- 581 

Re: The authority of a county 
clerk to issue a marriage 
license to a recently 
divorced party before the 
expiration of the 30-day 
waiting period set out in 
section 3.66 of the Texas 
Family Code? 

You have requested our opinion with regard to then issuance of marriage 
licenses, observing that you are: 

. . . concerned with the County Clerk’s authority to 
issue a marriage license to an individual who has been 
divorced within the 30 days prior to applying for a 
new license to marry a third party. 

An example of a situation giving rise to your inquiry is set out in your 
request as follows: 

. . . an individual plans a marriage on the 31st 
day after his divorce; that day being a Sunday or 
holiday when the County Clerk’s Office is closed. 

You then ask: 

Does the County Clerk have the authority to issue 
the marriage license during the 30-day waiting 
period when the marriage is planned after the 
waiting. period has expired? 
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This required “30-day waiting period” is found in section 3.66, Texas 
Family Code, which section provides as follows: 

Neither party to a divorce may marry a third party 
for a period of thirty days immediately following 
the date the divorce is decreed, but the parties divorced 
may marry each other at any time. (Emphasis 
supplied). 

Notice is made that section 3.66 prohibits only remarriage by a divorced 
person (except to his former spouse) and does not speak to the matter of 

~issuing a license for a contemplated marriage. Other sections of the Family 
Code must be consulted to determine the propriety of issuing a license within 
a 30-day period following a divorce. 

Section 1.03(b) requims the county clerk to furnish an application form 
to be executed by an aeplicant for a marriage license, the form toinclude 
(among other things): 

(4) spaces for indicating whether each applicant 
has ,been divorced within the last 30 days, 

Tire County Clerk is mandated by section 1.06 to obtain the information 
called for by the application form including information as to whether either 
party contemplating marriage has been divorced within 30 days. 

However, section 1.07 provides the only authority for a county cierk to 
refuse to issue a marriage license and the fact of divorce within 30 days 
of the date of the application is not a ground for refusal. Accordingly, a 
county clerk has the authority to issue a marriage license in the situation 
you pose. Of course, the parties are not entitled to marry prior to the 
expiration of the 30-day period. 
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SUMMARY 

Although the parties are not entitled to marry 
prior to the expiration of the 30-day period,a county 
clerk has the authority to issue a marriage license 
where it appears from the application that one or 
both applicants have been divorced within 30 days 
of the date of the application. 

Very truly yours, 

APPROVED: 

Attorney General of Texas 

DAVID M. KENDALL, First Assistant 

- Opinion Committee 
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