
OF TEXAS 
AUSTIN. TRZXAS 78711 

April 17, 1975 
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Hutchinson County 
630 North Deahl 
Borger, Texas 79007 

Opinion No. H- 584 

Re: Constitutionality of 
article 4590e, section 3, 
v. T. c. s. 

Dear Mr. Pruett: 

You have requested our opinion regarding the constitutionality of 
article 4590e. section 3. V. T. C.S., and the interpretation of that statute 
by the Texas State Board of Medical Examiners. The statute reads, in 
pertinent part: 

Sec. 3. Every person licensed to practice the 
healing art. . . by . . . the Texas State Board of 
Medical Examiners . . . shall in the professional 
use of his name on any sign, pamphlet, stationery, 
letterhead, signature, or on any other such means 
of professional identification, written or printed, 
designate in the manner set forth in this Act the 
system of the healing art which he is by his license 
permitted to practice. The following are the legally 
required identifications, one of which must be used 
by practitioners of the healing art: 

(1) If licensed by the Texas State Board of Medical 
Examiners on the basis of the degree Doctor of 
Medicine: physician and/or surgeon, M. D. ; doctor, 
M.~‘D.; doctor of medicine; M.D. 

(2) If licensed by the Texas State Board of Medical 
Examiners on the basis of the degree Doctor of 
Osteopathy: physician and/ or surgeon, D. 0. ; 
Osteopathic physician and/or surgeon; doctor, D. 0. ; 
doctor of osteopathy; osteopath; D. 0. 
. . . 
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The Board interprets this statute to prohibit the use of the designation 
I’M. D.” by a person whose medical license is based upon the degree of 
Doctor of Osteopathy. You ask whether such prohibition violates the equal 
protection clauses of article 1. section 3 of the Texas Constitution and the 
Fourteenth Amendment to the United States Constitution. 

“Osteopathy” has long been recognized as within “the practice of medi- 
cine” in Texas . Attorney General Opinion O-1298 (1939). We have previously 
held, however, that the Board of Medical Examiners is neither authorized 
nor required to issue a license as a “doctor of medicine” to a practitioner 
who received his education at an osteopathic school, and whose M. D. degree 
was awarded merely by making application for it under the laws of California. 
Attorney General Opinion C-48 (1963). “The degree M. D. connotes an edu- 
cation obtained at a medical school and a D. 0. degree likewise contemplates 
a degree obtained and based upon study at an osteopathic school.” la., at 220. 

That opinion reflected a correct interpretation of the statute, but it did 
not reach the question of constitutionality. A three-judge federal court in 
Georgia, however, recently considered, in Oliver V. Morton, 361 F. Supp. 
1262 (N. D. Ga. 1973), the constitutionality of a Georgia statute similar to 
article 4590e. The court upheld the statute’s facial validity and stated that 
it is reasonable for a state to impose separate classifications for M. D.‘s 
and D. 0. ‘8 and consequently to prohibit the use of the designation of M. D. 
by a person whose medical license is based on ,tbe degree of Doctor of 
Osteopathy. However, the court also held that the Composite State Board 
of Medical Examiners violated the equal protection clause of the United States 
Constitution in its application of the Georgia statute. 

The Georgia State Board had been licensing as M.D. ‘s foreign-trained 
practitioners who had not been awarded a degree which was the equivalent 
of the M. D. degree, and simultaneously had been refusing to license as 
M. D. ‘s pradtitioners with a D. 0. degree. The court held that the state could 
not “differentiate between two qualified physicians who have not earned an M. D. 
degree and allow one to parade under an unearned:M. D. degree while refusing 
to allow the other to do SO.” g., at 1269. 

In our opinion, section 3 of article 4590e. similar to the Georgia statute, 
is constitutional on its face. Of course, this statute, like any other statute 
is subject to discriminatory and constitutionally proscribed application. We 
have no facts before us to indicate that the Texas State Board of Medical 
Examiners is applying the statute in such discriminatory manner. 
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SUMMARY 

Section 3 of article 4590e. which authorizes the 
Texas State Board of Medical Examiners to prohibit 
the use of the designation of “M. D. ” by a person 
whose medical license is based upon the degree of 
Doctor of Osteopathy is, on its face, constitutional. 

Attorney General of Texas 

APPROVED: 

DAVID M. KENDALL, First Assistant 

C. ROBERT HEATH. Chairman 
Opinion Committee 
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