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April 17, 1975 

The Honorable Raymond W. Vowel1 
Commissioner, Department of 
Public Welfare 
John H. Reagan Building 
Austin, Texas 78701 

Dear Commissioner Vowell: 

Opinion No. H- 585 

Re: Effect of’18 year old 
bill,“article 5923b, 
V. T. C. S., on entitle- 
ment of students 18 to 
21 years of age to 
AFDC, and related 
matters. 

You have asked us if the 1973 enactment of the “18 year old bill,” 
article 5923b. V. T. C. S., and the 1973 adoption of section 11,01(l) of 
Title 2 of the Texas Family Code, have~affected in certain respects the 
state’s federally assisted Aid to Families of Dependent Children program 
(AFDC). Your specific questions are: 

1. Do.. . Senate Bills 123 and 168, Acts of the 
63rd Legislature (1973). preclude the provision 
of AFDC financial assistance and corresponding 
Medicaid benefits to,persons, previously described 
as children, 18 to 21 years of age who are regularly 
attending school, in accordance with Article 695~. 
$17, Vernon’s Texas Civil Statutes? 

2. Do.. . Senate Bill 123 and 168, Acts of the 
63rd Legislature (1973). preclude the provision 
of AFDC financial assistance, foster care and 
Medicaid benefits to persons, previously described 
as children, 18 to 21 years of age who are regularly 
attending school, who are continuing to receive 
foster care and for whose placement and care the 
Department has reeponsibility prior to their 18th 
birthday in accordance with Article 695c, § 17-A, 
Vernon’s Texas Civil Statutes? 
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Article 5923b extends the rights, privileges, and obligations of majority 
to all persons who are at least 18 years of age. Section 11.01(l), Title 2, 
Texas Family Code defines “child” or “minor”as a “person under 18 years 
of age who is not and has not been married or who has not had his disabilities 
of minority removed for general purposes, ” and defines “adult” as “any 
other person. I’ 

Federal law provides matching funds for aid to families with dependent 
children, and defines “dependent child” as 

. . . a needy child (1) who has been deprived of parental 
support or care . . . and who is living with [a relative] 
. . . and (2) who is (A) under the age of eighteen, or 
(B) under the age of twenty-one and (as determined by the 
State in accordance with standards prescribed by the 
Secretary) a student regularly attending a school, college, 
or university, or regularly attending a course of voca- 
tional or technical tra’ining designed to fit him for gainful 
employment; . . . 42 U.S. C. A. $606(a). (Emphasis 
added) 

A purpose of the program, demonstrated in the requirements for a State 
plan, is to assure to the maximum extent possible that the child will enter 
the labor force and accept employment so that he will become self-sufficient. 
See 42 U.S. C.A. sec. 602(a)(14) and (19)A(i). See also 42 U.S. C.A. sec. 606(d) 
The federal deprivation of “parental support” requirement was originally 
based upon a m duty of support in the parents. King v. Smith, 392 U.S. 309 
(1968); Carleson v. Remillard, 406 U.S. 598 (1972). 

Congress permitted the optional extension of federally assisted AFDC 
benefits to 18 to 20 years old students in 1965. See Townsend v. Swank, 404 
U.S. 282. 288-89 (1971) for a review of the legislative history and the evolution 
of the program. Texas opted to extend benefits to students in this age group 
by Acts 1967, 60th Leg., ch. 348, p.822. An indication of the purpose for so 
doing is found in the “emergency” section of the Act which justifies immediate 
enactment because 

. . . many children. . . between the ages of eighteen 
(18) and twenty-one (21) are either in high school or 
attending vocational or technical schools or institutions 
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of higher learning and these children are currently 
being deprived of educational opportunities due to 
the necessity to assist in supporting the family; 
[and] . . . financial participation in the cost of 
assistance given on behalf of children under these 
ages is available from Federal funds . . . . 

In 1969 the Texas statutes were amended, tracking the 1968 change in 
federal law (42 USC sec. 608) to extend benefits to students in this age 
group placed in foster homes as a result of a judicial determination of the 
child’s best interests and for whose placement and care the Department 
of Public Welfare is responsible. Acts 1969, 61st Leg. , ch. 845, p. 2525. 
The current Texas statutory provisions are found in sections 17 and 17-A. 
article 695~. V. T. C.S. Another provision in the 1969 amendatory act 
clearly demonstrated the Legislature’s intention to authorize maximum 
participation in these federal programs regardless of the ages or circum- 
stances of the beneficiaries who are otherwise eligible by federal standards. 
As a result, article 695~. section 4(12). V. 1. C. S., now reads in pertinent 
part: 

(12) Notwithstanding any other . , . law, the State 
Department of Public Welfare is authorized and em- 
powered, . . . in order that Federal matching money 
will be available for public welfare programs . . . to 
extend the scope of the public welfare programs and the 
services provided. . . so as to include . . . the entire 
range of public welfare assistance and/or services 
. . * as may be prescribed or authorized under Federal 
laws and rules and regulations, as they now are or as 
they may hereafter be amended. Acts 1969, 61st Leg., 
ch. 845, p.2527. 

In 1973, the Texas 18 Year Old Bill was enacted. Art. 5923b. V. T. C. S. 
It provides in pertinent part as follows: 

Notwithstanding any statutory or decisional law, 
or any rule, regulation, or ordinance of this state 
or of any political’eubdivision or incorporated city 
or town of this state, a person who is at least 18 
years of age has all of the rights, privileges, and - 
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obligations of a person who is 21 years of age. A law, 
rule, regulation, or ordinance which extends a right, 
privilege, or obligation to a person on the basis of 
a minimum age of 21, 20, or 19 years shall be inter- 
preted as prescribing a minimum age of 18 years. 
(Emphasis added) 

Attorney General Opinion H-82 (1973) construed the 18 Year Old Bill 
as it related to a provision of the Probate Code specifying a different age 
for certain rights, privileges and obligations. There we said: 

. . . Senate Bill 123 does not operate to amend [other 
statutes] but rather is a general law creating an additional 
class of people (18, 19, and 20 year olds) who, without 
regard to marriage or judicial removal of disabilities, 
are entitled to the same rights, privileges, and obligations 
previously reserved to those of another class (persons 21 
years of age and over), except as specifically provided 
otherwise in Senate Bill 123. Henceforth, [the provision] 
of the Probate Code . . . and Senate Bill 123 must be read 
together and applied generally in all instances which con- 
dition limitations or privileges on the minority or majority 
status of an individual. 

. . . 

Senate Bill 123 effects the removal of disabilities of 
minority of those 18 years of age or older. 

In Attorney General Opinion H-85 (1973) we found it necessary to advise 
that death benefits could not, after the effective date of Senate Bill 123. be paid 
under article 6228f, V. T. C. S., to a person as the surviving child of a deceased 
law enforcement officer or fireman if the person were 18 years of age of older. 
The statute defined “minor child” as meaning a child vho had not reached the 
age of 21 years and provided that benefits to a child would cease when the child 
ceased to be a minor. We said: 

In our opinion there is no escape from the conclusion 
that the statute confers rights and benefits dependent upon 
legal infancy. . . 
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The definition must . . . be viewed in that 
context . . . [W]e must construe ‘has not reached 
the age of 21 years’ to mean ‘has not been’emanci- 
pated from the disabilities of minority. . . . ’ 

And see, Cook v. Employees Retirement System of Texas.514 S. W. 2d 329 
(Tex. Civ. App. --Texarkana 1974, writ ief!d.,, n. r. e.) 

However, not every statutory reference to “child” or “children” previously 
meant “a person under the age of 21” or now means “a person under the age 
of 18. ” For instance, in Texas Probate Code, section 6?(c), the term “children” 
is defined to include “descendants of whatever degree they may be” without 
reference to age. 

Similarly, section 11.01(l), Texas Family Code, now provides: 

As used in this subtitle and Subtitle C of this 
title, unless the context requires a different defini- 
tion: 

(1) ‘Child’ or ‘minor’ means a person under 18 
years of age who is not and has not been married or 
who has not had his disabilities of minority removed 
for general purposes. ‘Adult’ means any other 
person. 

Although this definition may have an application beyond the Family Code, it 
does not necessarily affect the particular definition of “dependent child” 
in section 17, article 695~. V. T. C. S. In Ex parte Roloff, 510 S. W. 2d 913 
(Tex. 1974). the Supreme Court held that “children” as used in section 8a. 
article 695~. V. T. C.S., concerning child-care institutions, refers to children 
under 16 years of age, and was unaffected in that regard by the enactment of the 
18 Year Old Bill or the new Family Code. 

In view of the Supreme Court’s interpretation of section 8(a) of article 
695c, and the purposes expressed by the enacting legislation, we are of the 
opinion that in enacting sections 17 and 17-A of that article, the Legislature 
did not intend “to confer rights and benefits dependent upon legal infancy, ” 
but instead intended (for other valid social reasons) to specify that certain 
persons under 21 years of age would also qualify for the Texas AFDC program 
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without regard to their legal infancy or adult status if they were 
eligible by federal standards. See Washington State Welfare Rights 
Organization v. State, 511 P. 2d-0 (Wash. 1973); North Carolina Attorney 
General Opinion (Oct. 28, 1971). reported in CCH Poverty Law Reporter, 
Sec. 1205, 65 (1972). 

You have been formally advised by the federal Department of Health, 
Education and Welfare, we understand, that the new Texas statutes will not 
affect the availability of federal aid because they have “no effect on45 CFR 
233.30 which ie a definition of ‘child’ for the purpose of the AFDC coverage. ” 
Federal eligibility standards do control, and states participating in optional 
programs are not permitted to deviate from them. King v. Smith, supra; 
Townsend v, Swank, m; Carleson v. Remillard, sz. If the persons 
about whom you ask are eligible under federal law, then they mua t be con- 
sidered eligible under state law in order for the state to continue participating 
in the optional program. 

In view of the foregoing we answer both of your questions in the negative. 
Neither article 5923b. V. T. C. S., nor Family Code section 11.01(l) preclude 
the provision of AFDC benefits to persons in the categories you describe 
if they remain eligible for such benefits under federal standards. In view 
of the HEW posture, we need not independently examine the “duty of support” 
and “judicial determination” questions. 

SUMMARY 

Article 5923b, V. T. C.S., and eection ll. 01(l), 
Texas Family Code, do not preclude the provision of 
AFDC benefits to persons over the age of 18 years 
but under the age of 21 years if they remain eligible 
for such benefits under federal standards. 

A Very truly yours, 

u Attorney General of Texas 
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APPROVED: 

+ 
DAVID M. KENDALL, First Assistant 

C. ROBERT HEATH, Chairman 
Opinion Committee 

p. 2614 


