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The Honorable J. B. Hunt 
County Auditor 
Hutchinson County 
P. 0. Box 850 
Stinnett, Texas 79083 

Opinion No. H- 590 

Re: Method of processing 
checks for jurors. 

Dear Mr. Hunt: 

You advise that the district attorney and county attorney of your 
judicial district and county have failed or refused to answer your request 
for a legal opinion made in accordance with article 334, V. T. C. S., 
regarding the above matter. Under such circumstances this office will 
accept an opinion request directly from the County Auditor. You ask: 

(1) In view of the language of Art. 2122, Sec. (b), 
Tex. Rev. Stats., is it permissible for the District 
Clerk to pay jurors by check drawn of the jury fund, 
without securing the signature of the County Treasurer 
on the check, so long as the payment is made pursuant 
to an order of the District or Domestic Court? 

(2) Must any signature other than the signature of the 
District Clerk appear on the check? 

(3) ,If the County Treasurer is required to sign the 
check, should the Treasurer sign it before the District 
Clerk signs it or after the District Clerk signs it? 

(4) Is there any prohibition ,against the Treasurer 
signing blank checks and delivering them to the District 
Clerk, to be completed and countersigned by the District 
Clerk after the’ jurors’ services are completed. 
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Article 2122, V. T. C. S. , to which you refer was last amended in 
1965. hit now reads: 

(a) Each juror in a district or county court or 
county court at law is entitled to receive not less 
than $4 nor more than $10 for each day or fraction 
of a day that he attends court as a juror. The Com- 
missioners court of each county shall determine 
annually, within the minimum and maximum pres- 
cribed in this subsection, the amount of per diem 
for jurors which shall be paid out of the jury fund 
of the county. A person who responds to the process 
of a court, but who is excused from jury service by 
the court for any cause after being tested on voir 
dire, is entitled to receive not less than $4 nor more 
than $5 for each day or fraction of a day that he attends 
court in response to such process. 

(b) A check drawn on the jury fund by the clerk 
of the district court of a county may be transferred 
by endorsement and delivery and is receivable at par 
from the holder for all county taxes. 

We think your questions are answered by Attorney General Opinion 
M-657 (1970) which, in the course of deciding that the county treasurer is 
the proper official authorized to make delivery of county warrants and jury 
checks to the payee, observed: 

Article 2122, Vernon’s Civil Statutes, states that 
jurors’ pay is to be made by a check drawn by the 
clerk of the district court of the county on the jury 
fund. 

Article 2554, Vernon’s Civil Statutes, provides 
in part as follows: 

‘It shall be the duty of the county treasurer 
upon the presentation to him of any warrant, 
check, voucher, or order drawn by the proper 
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authority, if there be funds sufficient 
for the payment thereof on deposit in 
the account against which such warrant 
is drawn, to endorse upon the face of 
such instrument his order to pay the 
same to the payee named therein and to 
charge the same on his books to the fund 
upon which it is drawn. . . .’ (Emphasis 
added) 

Article 1632, Vernon’s Civil Statutes, declares 
that: 

’ The county treasurer or any other 
officer disbursing money for the county, 
or receiving county claims in payment of 
dues of any kind, shall require the party 
receiving payment of, or credit for the 
same, his agent’or attorney, to receipt 
in writing upon the face of such claim for 
the amount so paid or received thereon. ’ 
(Emphasis added) 

Article 1709, Vernon’s Civil Statutes, provides 
as foIlows: 

’ The county treasurer shall receive all 
moneys belonging to the county from whatever 
source they may be derived, and pay and apply 
the same as required by law, in such manner 
as the commissioners court of his county may 
require and direct.’ (Emphasis added). 

The above statutes, by necessary implication, 
authorize the county treasurer to make delivery of 
such warrants. 
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We think these statutes indicate that it is the commissioners 
c’ourt which determines the amount of per diem for jurors to be paid 
out of the jury fund of the county. While a district court judge or 
judge or another court may certify the amount due a juror,andth+cl’erk 
of the district court may draw a check upon the jury fund of the county 
in connection therewith, the treasurer must make his endorsement on 
the face thereof ordering it paid before it can be paid. In our opinion, 
jury checks may be drawn by the district court clerk but should be 
signed by the county treasurer to be eligible for payment. 

Accordingly we answer your first question in the negative and 
your second in the affirmative. 

To your third question we answer that the County Treasurer 
should sign the check after the District Clerk signs it. The clerk’s 
signature on the instrument signifies to the treasurer that he has 
drawn it pursuant to the instructions of the judge. It is then the duty 
of the Treasurer to determine if there are sufficient funds to pay it, and 
if there are, to endorse upon it his order to pay the check. 

The foregoing answer to the third question necessitates an affirma- 
tive answer to the fourth question. Until the checks have been drawn by 
the clerk, the treasurer has no instrument “drawn by the proper authority” 
upon the face of which he may place his endorsement certifying that 
funds are available for its payment and ordering it paid. 

Your questions anticipate the presentment of such checks for 
payment from the county’s jury fund and not merely their presentment 
for credit against county taxes owed by the holder thereof. This opinion 
is similarly restricted. 

SUMMARY 

To be eligible for payment from the jury fund 
of the county, jury checks must be signed by the 
county treasurer after the proper authority has 
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drawn them. The county treasurer is not 
authorized to deliver to the district clerk 
uncompleted jury checks already signed by 
the treasurer. 

Very truly yours, 

Attorney General of Texas 

APPROVED: 

DAVID M. KENDALL, First Assistant 

Opinion Committee 
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