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Opinion No. H- 593 

Re: Whether operating 
authority from the Rail- 
road Commission must 
be obtained for wreck&s 
used by the owner of a 
garage which includes a 
storage area for automobiles. 

Dear Colonel Speir: 

You have requested our opinion concerning whether certificates 
of convenience and necessity from the Railroad Commission are 
required under article 911b, V. T. C. S., for certain activities. 

Article 911b provides that “specialized motor carriers” must 
obtain a certificate. A “specialIied motor carrier” is defined by 
section l(i) in part as one who uses “specialized equipment” such as 
hoists, winches, etc. However, section 1 l/4 provides: 

The term ‘Specialized Motor Carrier’ and ‘Specialized 
Equipment’ shall not include wrecker type vehicles 
used incidental to or as an adjunct to the carrying 
on of the primary business of buying, selling, ex- 
changing, repairing, storing, servicing or wrecking 
motor vehicles. 

You ask whether the following activities would be within this 
exception: 

1. The operation of a wrecker type vehicle by the owner 
of a garage body shop specializing in body work which 
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garage has a fenced storage area for automobiles; 

2. The operation of a wrecker type vehicle by the owner 
of a garage specializing in mechanical work which 
garage has a fenced storage area for automobiles; and 

3. The operation of a wrecker type vehicle when the 
owner has no building. but does have a fenced storage 
area for automobiles. 

Whether any specific situation would involve activities “incidental 
to or as an adjunct to the carrying on of the primary business of”‘one 
listed in section 1 l/4 will depend on the characteristics of the individual 
circumstances and will necessitate a factual determination. Consequently, 
we are unable to rule on the three situations to which you make reference. 

However, in Interstate Commerce Commission v. S. C. Wholesale- 
Warehouse Company, 312 F. Supp. 542 (D. Idaho 1969), the court construed 
a “primary business” test to req uire a determination of whether the 
transportation operations are in bona fide furtherance of the primary 
business or are conducted as unrelated or secondary enterprises. 

In our view, there are several factors which will be involved in 
this determination. While this is not an exclusive listing, some of these 
factors are: 

1. Whether the individual is in the business of buying, 
selling, exchanging, repairing, storing, servicing 
or wrecking motor vehicles. 

2. 

3. 

Whether the transportation performed is in furtherance 
of the primary business of buying, selling, exchanging, 
repairing, storing, servicing or wrecking motor vehicles. 

Whether the individual business transports or holds out 
to transport for anyone other than itself. 
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4. Whether the business advertises itself as being 
in a carrier business. 

5. Whether its investment in transportation facilities 
and equipment is the principal part of its total 
business investment. 

6. Whether revenues received from transportation 
services constitute a substantial portion of the 
total revenue of the business. 

SUMMARY 

Section 1 l/4 of article 911b, V. T. C. S., excepts 
those who operate wrecker type vehicles incidental 
to or as an adjunct to one of the primary businesses 
listed therein from the requirement of a certificate 
of convenience and necessity. Whether a particular 
situation will be within the exception must be determined 
on a case by case basis. 

Very truly yours, 

HN L. HILL 

APPROVED: 
Attorney General of Texas 

DAVID M. KENDALL. First Assistant 

C. ROBERT HEATH, Chairman 
Opinion Committee 
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