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Re: Uee of school dicrtrict 
fund6 to purchase personal 
injury insurance protection. 

Dear Dr. Brockette: 

Noting that school dirtrictr are authorized to purchase insurance 
protection againat claim8 made by injured partier and othera under the 
Texas Tort Claims Act (Article 6252-19, V. T. C. S.), your office has 
asked whether an independent rchool dirtrict may we local district 
maintenance funds to purchase: 

(a) Personal injury protection coverage as pro- 
vided for in article 5.06-3, Vernon’8 Texas Inrur- 
anco Code (Acts 1973, 63rd Leg., ch. 52, p. 90); 

(b) Uninsured motorist protection as provided for 
in article 5.06-1, Vernon’8 Texas Insurance Code, 
(Acts 1967; 60th Leg., .ch. 202; p. 448). 

In Attorney General Opinion M-989 (1971) this office concluded 
that school districts were authorized to purchase insurance protection 
against claims for bodily injury arising out of risks recognized by 
section 3 of the Texas Tort Claim8 Act (the general liability section) 
and that they might also purchase such insurance to cover employees 
exposed to individual liability by virtue of their official duties. And - 
see Attorney General Opinion H-70 (1973). - 

Article 5.06-3 requirea that, unlear the coverage ir rejected 
in writing, all policier of automobile liability inrurance issued or 
delivered in thin State shall provide for personal injury protection 
coverage, defined in subparagraph (b) ar: 
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“Personal injury protection” consists of pro- 
visions of a motor vehicle liability policy which 
provide for payment to the named insured in the 
motor vehicle liability policy and members of the 
insured’s household, any authorized operator or 
passenger of the named insured’s motor vehicle 
including a guest occupant, up to an amount of 
$2,500 for each such person for payment of all 
reasonable expenses arising from the accident 
and incurred within three years from the date thereof 
for necessary medical, surgical, X-ray and dental 
services, including prosthetic devices, and necessary 
ambulance, hospital, professional nursing and 
funeral services, and in the case of an income 
producer, payment of benefits for loss of income 
as the result of the accident; and where the person 
injured in the accident was not an income or wage 
producer at the time of the accident, payments of 
benefits must be made in reimbursement of neces- 
sary and reasonable expenses incurred for essential 
services ordinarily performed by the injured person 
for care and maintenance of the family or family 
household. . . . 

Subparagraph (c) of the article provides that the benefits are payable 
without regard to fault and without regard to the availability of similar 
benefits from a collateral source. It provides that payment of the benefit 
shall not create in the insurer any right of subrogation. These provisions 
assure recovery by the beneficiary regardless of duplicate payments in a 
judgment against a third person, under workmen6 compensation, under a 
hospitalization policy, under a policy covering interruption of employment, 
or any other source. 

Despite the similarity of this coverage to other coverages which 
have been approved for purchase by subdivisions of the State, and 
particularly school districts, we are compelled to hold that there is no 
authorization for a school district to purchase personal injury protection 
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coverage as defined in article 5.06-3(b) of the Insurance Code. 

Furnishing hospitalization insurance has been upheld only 
because it is considered a part of the employee’s compensation. 
Attorney General Opinions Nos. WW-7.31 (1959); WW-1101 (1961). And 
see Byrd V. City of Dallas, 6 S. W. 2d. 738 (Tex. 1938). - 

However, under section 5.06-3, the coverage bought by the 
school district is not only for the employee but also for any other persons 
who are injured while riding in vehicles owned by the school district 
and operated by its employees. Although limited coverage which 
benefited only the employee and those for whom he is financially responsi- 
ble might be authorized as a part of an employee’s compensation, s,uch 
broad coverage as 5.06-3 contemplates is not, in our opinion, actually 
employee compensation since the benefits inure to such a ,broad ,group of 
persons. 

Further, the school district is not authorized to spend funds to 
benefit private individuals. Tex. Const. art. 3, sets. 50, 51 and 52. 
Under section 5.06-3, the no-fault character of the coverage would 
provide benefits to persons to whom the school district owes no legal 
obligation. 

In our opinion the provisions of such coverage, at the expense 
of the school district, would amount to a grant of public money or thing 
of value to an individual, in violation of article 3, sections 50, 51 and 52 
of the Texas Constitution. 

We, therefore, answer your first question in the negative. 

Uninsured motorist coverage is not defined by statute as pre- 
cisely as is personal injury protection coverage. See article 5.06-1, 
Vernon’s Texas Insurance Code. As described in Lhe Texas Standard 
Form automobile liability policy, it is the obligation of the insurer: 

To pay all sums which the insured or his legal 
representative shall be legally entitled to recover 
as damages from the owner or operator of an uninsured 
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automobile because of bodily injury, sickness or 
disease. including death resulting therefore, . . . 
caused by accident and arising out of the ownership 
maintenance or use of such uninsured automobile . , . 

In effect, payment under this coverage would meet the obligation 
of a third person to the occupant of the district’s vehicle (whether an 
employee or not) at the expense of the district. We feel the same 
observations we made earlier as to the personal injury protection 
coverage would apply and that there is no authority for the purchase 
of such uninsured motorist coverage by a school district upon its 
vehicles. 

Such coverage does not in any way meet any obligation of the 
school district created by the Tort Claims Act. 

We therefore answer your second question in the negative. 

SUMMARY 

The purchase of either personal injury protection 
coverage or uninsured motorist coverage by an 
independent school district with local district 
maintenance funds would be unconstitutional. 

LL, First Assistant 

C. ROBERT HEATH, Chairman 

Attorney General of Texas 

Opinion Committee 
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