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Dr. Peavy has requested our opinion concerning the jurisdiction and proce- 
dures of the Department of Health Resources and the various counties with re- 
gard to solid waste disposal. 

1) 

2) 

3) 

Dr. Peavy’s questions are: 

Towhat extent, if any, may a county regulate solid waste disposal 
operations within the extraterritorial limits of an incorporated city 
or town? 

May a county, through its Commissioners Court, pursuant to Article 
23518-1, v. c. s., select and utilize a solid waste disposal site with- 
out obtaining a permit from the State Health Department pursuant to 
Section 4(e) of Article 4477-7, V. C. S., or regulation by the Depart- 
ment as authorized throughout this statute? 

a. If a county which has elected to exercise solid waste manage- 
ment powers, including the issuance of [licenses] in matters deal- 
ing with solid waste disposal sites pursuant to Article 4477-7, V. C. S., 
or Article 4477-8, V. C. S. , or both, and considering also that the 
State Department of Health exercises its . . . permit powers under 
Article 4477-7, V. C. S., may the Department require that applicants 
choosin 
[license gl 

to operate disposal sites in such a county acquire such a 
from the county, so long as such county’s rules, regula- 

tions and procedures are in accordance with those utilized by the 
Department? 
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b. If such a county has adopted a [licensing] system as afore- 
said and itself desires to operate a solid waste disposal site, 
may the State Health Department require that such a county obtain 
a permit from the state notwithstanding the fact that the county 
has adopted its own rules and regulations governing solid waste 
matters? 

4) May a county acting pursuant to authority granted in Section 5 of 
Article 4477-7, V. C. S. s or Article 4477-8, V. C. S., pass rules 
or regulations or adopt procedures which are less strigent than, 
or not otherwise in accordance with, the Department’s statutory 
requirements under Article 4477-7, V. C. S. , or the Department’s 
rules and regulations promulgated pursuant thereto? 

Mr. Resweber has asked whether a county must hold hearings for the re- 
newal of a license. 

Article 4477-7, V. T. C. S., the Solid Waste Disposal Act, designates the 
Texas State Department of Health (the department) as the agency with juris- 
diction over municipal solid waste, and the Texas Water Quality Board (the 
board) as the agency with jurisdiction over industrial solid waste. Sec. 3. 
See Attorney General Opinion H-64, (1973). Section 5 grants certain powers 
Eounties, as do articles 4477-8, V. T. C. S., the County Solid Waste Con- 
trol Act, and 2351g-1, V. T.C.S.. 

Your first question concerns the jurisdiction of a county as to solid 
waste disposal operations within the extraterritorial jurisdiction of a city or 
town. 

Section 5(d) of article 4477-7, V. T. C. S., the Solid WaSte Disposal Act, 
provides in part: 

. . . [A] county is empowered to require and issue 
licenses authorizing and governing the operation 
and maintenance of sites used for the disposal of 
solid waste in areas not within the territorial limits 
of incorporated cities and towns. 

Solid Waste Control Act, article 4477-8, V. T. C. S., provides in part: 

. . . [A] county . . . may make regulations for the 
areas of the county not within the territorial limits 
or extraterritorial jurisdiction of incorporated ci- 
ties and towns to provide for governing and con- 
trolling solid waste collection, handling, storage 
and disposal. 
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Thus, the general regulatory jurisdiction of counties does not extend to areas 
within the extraterritorial jurisdiction of cities and towns. However, a county 
may exercise those powers conferred in section 5(d) and (e) of article 4477-7 
within this area, and may enforce the requirements of article 4477-7 and the 
rules and regulations of the Department of Health and the Texas Water Quality 
Board. Art. 4477-7, sec. 5(f). In addition, a county’s power to acquire dis- 
posal sites by eminent domain may be exercised within the extraterritorial 
jurisdiction of cities and towns. V. T. C. S., art. 2351g-1, and art. 4477-8, 
sec. 4 and 5. 

Accordingly, a county may acquire and designate disposal sites within the 
extraterritorial jurisdiction of cities and towns. Additionally, within this area 
a county may require disposal facilities to obtain a license, issue such licenses, 
and enforce the requirements of article 4477-7 land the rules and regulations of 
the Department of Health and the Texas Water Quality Board. However, the 
independent regulatory authority of a county within this area is limited to regu- 
lations incidental to the exercise of these powers, that is, terms and conditions 
upon which licenses are issued; a county has no general regulatory authority 
within the extraterritorial limits of cities and towns. Of course, the solid 
waste disposal statutes encourage cooperation between cities and counties. See 
art. 4477-7, sets. 5(c), (d)(l), (e), (h). 

- 

Dr. Peavy’s second question is whether a county may select and operate a 
solid waste disposal site without a permit from the Department of Health or 
regulation by the Department. 

As previously noted, article 2351g-1,. V. T. C. S. , empowers counties to 
select and acquire sites for dumping and garbage disposal. See also art. 
4477-8, sets. 4, 5. Additionally, a county may license disposal sites, article 
4477-7, section 5(d), and “the owner or operator of the [licensed] site does 
not need to obtain a permit from the department or the board for the same site. ” 
Sec. 5(d)(4). In our view the use of the word “person ” in section 5(d)(2) coupled 
with the inclusion of counties within its definition, section 2( 1), indicates that 
a county may license its own disposal site. However, with respect to municipal 
solid waste, no license may be issued, renewed, or extended “without the prior 
approval . . . of the department . . . . ” Sec. 5(d)(4). Section 5(a) provides 
that the powers granted to counties do “not preclude the department . . . from 
exercising any of the powers vested in the department . . . . ” Section 4(c) 
empowers the department to promulgate rules and regulations “and establish mini- 
mum standards of operation for all aspects of the management and control of the 
solid waste over which it has jurisdiction, ” and section 8(a) prohibits the viola- 
tion of such regulations and standards. See also Sec. 3(a). In addition, section 
18(a) of article 4477-8, which grants counties general regulatory powers over 
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areas not within the territorial limits or extraterritorial jurisdiction of cities 
and towns, provides in part: 

regulations shall not authorize any activity, 
method of operation, or procedure which is 
prohibited by the Solid Waste Djsposal Act 
or by the rules and regulations‘ of the State 
Department of Health or the Texas Water 
Quality Board . . . . 

In OUT opinion these provisions of articles 4477-7 and 4477-g require that 
counties exercise their powers subject to the regulations and orders of the de- 
partment, and no approval should be given to a license for a site which is not 
in compliance with such regulations and standards, regardless of whether the 
site is selected and operated by a county under articles 2351g-1 and 4477-8, 
sections 4 and 5, or by~a.p+ivate person. Accordingly, a person or political 
subdivision operating a municipal solid waste disposal site licensed by a county 
need not obtain a formal permit from the department, but the approval of the 
department must be obtained #prior to the issuance, extension, or renewal of a 
license, and all municipal solid waste disposal operations must be in compli- 
ance with departmental regulations and standards. 

Dl-. Peavy’s third question is whether the department may require appli- 
cants to obtain a license from the appropriate county rather than a permit from 
the department, and whether the department may require counties operating a 
disposal site to obtain a permit from the department notwithstanding the issuance 
of a license by the appropriate county. 

Section 4 of article 4477-7, which authorizes the department to issue per- 
mits, in no way requires it to do so. However, once the department establishes 
a permit system, certain mandatory provisions of article 4477-7, section 4(e) 
are applicable. The county judge receives notice of applications for sites within 
his county, section 4(e)(l), and & h&ring is re+ired, s&ktion’4(d)(4).- In our 
opinion section 4(e) requires the permit process to be available to all persons, 
and while the matter is not clear, in our opinion these procedures do not contem- 
plate a refusal by the department to accept applications from persons in certain 
counties. Accordingly, the department may not require a person to obtain a 
county license rather than a permit. However, we believe the department may 
require persons to apply for a county license as a prerequisite to application for 
a permit. 
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Section 5(d)(4) clearly provides that a site licensed by a county need not 
be the subject of a permit from the department. Therefore, a county operating 
a disposal site pursuant to a license may not be required to obtain a permit 
from the department. Under article 4477-7, the department may refuse to 
approve a license application, but may not require a permit in addition to a 
license. Of course, the department may carefully review such a site in its 
approval procedure and may hold a hearing, for a county may not be overly 
rigorous in the assessment of its own application. 

Dr. Peavy’s fourth question is whether a county may enact rules or re- 
gulations or adopt procedures which are less stringent than or not in accordance 
with the department’s statutory requirements or its rules and regulations. In 
this regard, Mr. Resweber asks whether a county must hold a hearing before 
issuing, extending or renewing a license. 

Article 4477-7 requires the department to follow certain procedures in the 
processing of applications for permits. Sec. 4. Certain procedures are pro- 
vided for counties operating a licensing system. Sec. 5. In our opinion, the 
Legislature intended the two sets of procedures to be complementary but to 
operate independently, for they are provided for in separate sections which deal 
with the department and counties respectively. Those procedures required of the 
department are not required of counties by article 4477-7. 

However, as previously noted, the department “may adopt and promulgate 
rules and regulations consistent with the general intent and purposes of [the 1 
Act, “articI’e’4477-7, section 4(c), which purpose is: 

to safeguard the health, welfare, and physical property 
of the people through controlling the collection, handling, 
storage, and disposal of solid wastes. 

Since the procedural aspects of a licensing system have a strong influence 
on the fulfillment of this purpose, in our opinion the department may require 
reasonable procedures of counties in addition to those required by statute. A 
county may not. adopt procedures or pass rules and regulations which are incon- 
sistent with a regulation or order of the department. While as a general matter 
a “less stringent” rule, regulation or procedure would be inconsistent with one 
of the department, whether a regulation is “less stringent” will depend on the 
facts and the particul.ar provisions involved. 

The department is express1.y required to hold a hearing before issuing; ex-, 
tending or renewing a permit. Art. 4477-7, sec. 4(e)(4). However,the Act does 
not require counties to hold hearings in the licensing renewal process, and we 
are aware of no regulation of the department which does so. Accordin@y, in 
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our opinion a county is not required by statute to hold hearings in its licensing 
renewal procedure. We do not consider whether due process requirements 
might necessitate hearings in some instances. 

SUMMARY 

The regulatory authority of a county over solid 
waste disposal activities within the extraterritorial 
jurisdiction of an incorporated city or town is limited 
to the power to require disposal s’ites tobe licensed; 
to issue, extend, and renew such licenses; and to pro- 
vide terms and conditions upon which such licenses 
are issued. In addition, within this area a county may 
designate and acquire disposal sites and may enforce 
the requirements of article 4477-7, V. T. C. S., and the 
rules and regulations of the Department of Health and 
the Texas Water Quality Board. 

A county exercising licensing authority under section 
5 of article 4477-7, V. T. C. S., may select and license a 
disposal site to be operated by the county. While no 
license for a municipal solid waste disposal site may be 
issued without the prior approval of the Department of 
Health, once a license is obtained, .a permit from the De- 
partment is not necessary. Approval should not be given 
of any site which will not comply with statutory require- 
ments or departmental rules and regulations. Any mum- 
cipal solid waste disposal site licensed by a county must 
operate in compliance with rules and regulations of the 
department. 

With respect to counties exercising licensing authori- 
ty under article 4477-7, section 5, the Department of 
Health may not require the owner or operator of a pro- 
posed disposal site to obtain a license from the appropri- 
ate county rather than a permit from the department. 
Application for a license may be made a prerequisite to 
a permit. 

A county operating a disposal site pursuant to a license 
may not be required to obtain a permit from the depart- 
ment. 

Procedures required of the Department of Health by 
article 4477-7 are not required of counties. The De- 
partment of Health may require reasonable procedures 
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of counties in addition to those contained in article 
4477-7 which are expressly applicable to counties. 

Article 4477-7 does not require counties to hold 
a hearing, prior to the issuance, extension, or re- 
newal of a license, and we are aware of no regula- 
tion or order of the Department of Health which 
would require such hearings. 

Xery truly yours, 

JOHN L. HILL 

I/ Attorney General of Texas 

Opinion Committee 

jad: 
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