
September 30, 1975 

The Honorable Wilson E. Spair 
Director, Texas Department 
of Public Safety 
5805 North Lamar Blvd. 
Austin, Texas 78773 

Opinion No. H- 701 

Re: Effect of a state agency’s 
granting extended sick 
leave to an employee. 

The Honorable Raymond W. Vowel1 
Commissioner. State Department 
of Public Welfare 
John H. Reagan Building 

Dear Colonel Speir and Commissioner Vowell: 

You have requested our opinion concerning the relationship between 
accrued sick leave, exceptional sick leave, and workmen’s compensation 
benefits. Article 8309g, V. T. C. S., which establishes a workmen’s 
compensation program for state employees, provides in section 12 that: 

an employee is not entitled to weekly payments 
of compensation under this Article until he has 
exhausted his accrued sick leave. 

Article V, section 7 of both the 1975 and 1973 Appropriations Acts provides 
that sick leave is accrued at the rate of 8 hours per month. Acts 1973, 
63rd Leg., ch. 659, p. 2200; Senate Bill 52, 64th Leg., Article V, section 
7(b) of both Acts additionally provides: 

. . . 
Exceptions to the amount of sick leave an employee 
may take may be authorized by the administrative 
head or heads of any agency ol the State provided 
such exceptions are authorized on an individual 
basis after a review of the merits of such particular 
case. A statement of any such authorized excep- 
tions or the reasons for them shell be attached to 
the State agency’s duplicate payroll voucher for the 
payroll period affected by such authorized exceptions. 
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You have asked of the effect of a grant of exceptional sick leave on an 
employee’s entitlement to workmen’s compensation benefits. We believe 
the words “exceptions to the amount of sick leave an employee may take” 
imply that an employee must take all of his accrued sick leave in order 
to be eligible to receive exceptional sick leave. However, the restriction 
contained in section 12 of article 8309g pertains only to regularly accrued 
sick leave. Once an employee who has sustained a compensible injury 
exhausts his accrued sick leave he becomes eligible to receive workmen’s 
compensation benefits. In our opinion the granting of additional excep- 
tional sick leave would not affect his entitlement to those benefits. See - 
Attorney General Opinion H-338 (1974). 

Commissioner Vowel1 also asks if an injured employee who has 
exhausted his accrued sick leave would be eligible to receive worlanen’s 
compensation benefits even though he was receiving pay for compensatory 
time and vacation. There is no statutory requirement that workmen’s 
compensation benefits be offset against payments for compensatory time 
and vacation, and therefore no such offset is permitted. V. T. C. S. , 
arts, 8309g. § 15(a), 6674s. 5 7(a)(l). 8306. $ 3) Attorney General ~Opinion 
H-338 (1974). 

SUMMARY 

Once a state employee exhausts his accrued sick 
leave he becomes eligible for workmen’s compensation 
benefits. 

JOHN L, HILL 
Attorney General of Texas 

Opinion Committee 
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