
October 9, 1975 

The Honorable Richard W. Carter 
Office of the County Attorney 
Hunt County 
Third Floor, Courthouse Building 
Greenville, Texas 75401 

Dear Mr. Carter: 

Opinion No. H- 713 

Re: Validity of oaths administered 
by notaries who are between the ages 
of eighteen and twenty-one. 

You ask whether oaths administered by notaries public eighteen years 
of age or older but under the age,of tw~enty-one are valid if they were administered 
between August 27, 1973 and June 19, 19751 

Until recently the language of article 5949 provided that a notary public was 
required to be at least twenty-one ~years of age. Se;;a5”;Ae*;t,* ;J;;; ,4-8ttih,;eg. r 
ch. 309, p. 459 (codified as V. T.C.S. art. 5949). 
5949 was amended to expressly provide that a person need be only eighteen years 
of age to be appointed a notary public. Previously, however, on August 27, 1973, 
article 5923b, V. T. C. S., had become effective. It provides in part: 

Section 1. The purpose of this Act is to extend all 
the rights, privileges, and obligations bf majority to 
all persons who are at least 18 years of age. It shall 
be construed liberally to accomplish that purpose. 

Section 2. Notwithstanding any statutory & decisional 
law, or any rule, regulation, or ordinance of this state or 
of any political subdivision or incorporated city or town of 
this state, a person who is at least 18 years of age has the 
rights, privileges, and obligations of a person who is 21 
years of age. A law, rule, regulation, or ordinance which 
extends a right, privilege, or obligation to a person on the 
basis of a minimum age of 21, 20, or 19 years shall be in- 
terpreted as prescribing a minimum age of 18 years. . . . . 

The issue is whether this statute effectively lowered the qualifying age for 
notaries public from twenty-one to eighteen as of August 27, 1973. We have 
previously said that the clear language of that article indicates that any law ex- 
tending a right, privilege or obligation to a person on the basis of a minimum 
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age of twenty-one is to be interpreted as prescribing a minimum age of eighteen. 
Attorney General Opinions H-687(1975); H-301(1974); H-82(1973). Accordingly, 
it is our opinion that beginning August 27, 1973, a person who was efghteen years 
of age could be appointed as a notary public and that any oaths he might administer 
would not be subject to challenge on the basis of his age. And see Freeman v. 
Port Arthur Rice and Irrigation Co., 188 S. W. 444 (Tex. civ. App. --Beaumont 
1916, no writ) which indicated that an affidavit was not defective because the 
notary before whom it was administered was under twenty-one years of age. 

SUMMARY 

Beginning August 27, 1973, persons who 
were at least eighteen years of age were eligible 
for appointment as a notary public. 

ery truly yours, 

F% 
L. HILL 

orney General of Texas 

Opinion Committee 

jad: 
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