
The Honorable Bill Presnal 
Chairman 

opinion NO. H-761 

House Appropriations Committee Re: Tuition exemptions 
Howe of Representatives for World War II veterans. 
P. 0. Box 2910 
Austin, Texas 70767 

Dear Chairman Preenal: 

You have requested our opinion on a number of questions 
regarding the eligibility of World War II veterans for 
tuition exemption at state institutions of higher education, 
pursuant to section 54.203 of the Education Code. Specifi- 
cally, you ask: 

1. Whether there is a minimum require- 
ment for time served in the military 
during World War II for eligibility 
for 

2. 
the 

3. 

the tuition exemption. 

What constitutes 'service' in 
armed forces during World War II. 

Whether a personal request for ._. . _. release from military SerViCs during 
World War II constitutes a basis for 
disqualification from tuition exemp- 
tion eligibility regardless of the 
time served prior to the request for 
release. 

4. Whether a veteran must have been 
eligible for or received G.I. educa- 
tional benefits from the federal 
government in order to be eligible 
for the tuition exemption. 
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Section 54.203 of the Education Code provides that the 
governing board of each institution of higher education 
shall exempt certain persons from payment of tuition and 
other fees, provided such persons were "citizens of Texas at 
the time they entered the services indicated and have resided 
in Texas for at least the period of 12 months before the 
date of registration." .The"category of exempt persons 
pertinent to this inquiry includes 

all nurses, members of the Women's 
Army Auxiliary Corps, members of 
the Women's Auxiliary Volunteer 
Emergency Service, and all honorably 
discharged members of the armed 
forces of the United States who 
served during World War II except 
those who were discharged from 
service because they were over the 
age of 38 or because of a personal 
request on the part of the person 
that he be discharged from service. . . . 
Sec. 54.203(a) (2). 

As to your first question, it is clear that the statute 
does not establish a minimum requirement for time served 
during World War II. Subject to two exceptions, it provides 
for tuition exemption to all "who served during World War 
II. . . ." (Emphasis added). In contrast, a subsequent 
portion of the statute requires a minimum of 160 days service 
in order for any post-Korean War veteran to qualify for the 
exemption. Sec. 54.203W (4). Since the statute thus fixes 
a minimum length-of-service requirement for certain veterans 
but not for others, we believe it is reasonable to conclude 
that the Legislature did not intend such a requirement to 
apply to the latter group. 

We are supported in this conclusion by Attorney General 
Opinion O-7316 (1946), wherein this Office was asked whether 
an honorably discharged veteran with less than 90 days 
service was eligible for the tuition exemption provided by 
article 2654b-1, V.T.C.S., the predecessor of section 54.203. 
It was there said: 
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State legislation hereinabove 
quoted which confers educational 
benefits on veterans of World War, 
II makes no requirement as to term 
~of service the veterans must,have 
served in the armed forces before 
he shall be entitled,to the benefito~,~~~ 
conferred upon him therein. Article 

~,, 2654b-1 as amended, states insub- 
stance that the benefits provided ,,' ,, 
therein shall apply and accrue to 
all members of the United States 
Armed Forces provided that such 
persons have 'been honorab,ly dis- 
charged from the service and were 
,not discharged because of being 
over the age of 38 years or because 
of a personal request on the part of 
such person to be discharged from 
such service. 

It is therefore our op'inion that there is no minimumrequire- 
ment for time served in the military during World War II in 
order for an individual to qualify for the tuition provided 
by section 54.203 of the Education Code. 

YOU also ask what constitutes "service" in the armed 
forces during World War II. Although there appear to be 
,only two reported cases which have addressed thia question, 
they are in agreement that a ,person is "in military service" 
from the time he is sworn in. 
'Life Ins. Co. 44 A 2d 907 ,(N ,+%?$?%&::";::::':;;5) 
md- A;2d 2 (N:J. Sup. 194;); Dew v- Davis, 222 P. 756 
(Wan. Sup. 1924). Accordingly, it Four aon that our 
courts would probably hold that a person has "served" in the 
armed forces during World War II for purposes of sect'ion 
54.203, if he was a member thereof for any length of time, 
beginning at the moment he was sworn in. 
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Your third question inquires about the disqualification 
from tuition exemption which section 54.203 makes applicable 
to persons who were discharged as a result of their own 
personal request. The statute provides in clear terms that 
such persons are disqualified, and it makes no exception on 
the basis of their length of prior service. As the court 

[Wle are 'dealing with restrictions 
and conditions imposed by the very 
statute which creates the right, 
and those reatrictiona and conditions 
may not be relaxed or modified to 
avoid what may appear to be too 
strict or narrow a rule in a partic- 
ular case. 

See also Chambers v. Robison, 179 S.W. 123, 124 (Tex. Sup. 
n15); cf. AttorneyGmOpinion O-7021 (1946). We are 
thereforeof the opinion that a discharge from service in 
satisfaction of a personal request for release from military 
service during World War II constitutes a basis for disqual- 
ification from tuition exemption eligibility,~ regardless of 
the time served prior to the request for release. 

Finally, you ask whether a veteran must have been 
eligible for or received G.I. educational benefits from the 
federal government in order to be eligible for the tuition 
exemption. Subsection (d) of section 54.203 provides: 

The exemption from fees provided for 
in Subsection (a) of this section 
does not apply to a person if at the 
time of his registration he is eligible 
for educational benefits under federal 
legislation in effect at the time of 
his registration. A person is covered 
by the exemptions if his right to benefits 
under federal legislation is extinguished 
at the time of his registration. 
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The statute does not require that a person have ever been 
eligible for G.I. benefits in order to qualify for the 
tuition exemption. Although it specifically declares to be 
eligible a person whose "right to benefits under federal 
legislation is extinguished at the time of his registration," 
we do not believe the implication to be that persons who 
were never eligible for federal benefits are not covered by 
the exemption. (Emphasis added). See Attorney General 
Opinion V-688 (1948). Accordingly,If is our opinion that a 
veteran need not have been eligible for nor received G.I. 
benefits from the federal government in order to qualify for 
the tuition exemption of section 54.203. 

SUMMARY 

There is no minimum requirement for 
time served in the military during 
World War II in order for an individual 
to qualify for the tuition exemption 
provided by section 54.203 of the 
Education Code. A discharge in satis- 
faction of a personal request for release 
from military service during World War II 
constitutes a basis for disqualification 
from tuition exemption eligibility under 
section 54.203, regardless of the time 
served prior to the request for release. 
A veteran need not have been eligible for 
or received G.I. educational benefits from 
the federal government in order to qualify 
for the tuition exemption of section 54.203. 

-Very truly yours, 

Attorney ~General of Texas 
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APPROVED : 

Opinion Comn littee 

jwb 
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