
January 22. 1976 

The Honorable Betty Cleland 
Executive Secretary 

Opinion No. H-769 

Texas State Board of Examiners Re: Whether a person 
of Psychologists employed as a psychologist 

108 West 15th Street by a hospital licensed by 
Austin, Texas 78701 the Department of Mental 

Health and Mental Retarda- 
tion is exempt from the 
licensing requirements of 
the Psychologists Certifi- 
cation and Licensing Act. 

Dear Ms. Cleland: 

You have requested our opinion regarding whether a 
person employed as a psychologist by a hospital licensed by 
the Texas Department of Mental Health and Mental Retardation 
is exempt from the licensing requirements of the Psychologists 
Certification and Licensing Act, article 4512c, V.T.C.S. 
Section 22 of the Act~provides, in part: 

Nothing in this Act shall be construed 
to apply to: (a) the activities, services 
and use of official title on the part of 
a person employed as a psychologist by 
any : (1) governmental agency, (2) 
public school district, (3) institution 
of higher education approved by the 
Board or any hospital licensed by the 
Texas State Department of Health . . . . 
(Emphasis added). 

The Texas Board of Health Resources, which is part of 
the Texas Department of Health Resources (formerly the Texas 
State Department of Health), article 4414a, V.T.C.S., is 
granted licensing authority over "general" and "special" 
hospitals under the terms of article 4437f, V.T.C.S. 
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-r;~tite m-nta; hcjpitala, however, are excepted from this 
statute, and the licensing of any "person or political 
subdivision" operating such a mental hospital is committed 
by article 5547-88, V.T.C.S., to "the Department," by which 
is meant the Department of Mental Health and Mental Retarda- 
tion. V.T.C.S. art. 5547-4(a). Since there is nothing in 
article 4512~ which would indicate that the exemption regarding 
the State Department of Health is also applicable to the 
Department of Mental Health and Mental Retardation, it is 
our opinion that a person employed as a psychologist by a 
hospital licensed by the Department of Mental Health and 
Mental Retardation and not by the Texas Department of Health 
Resources is not exempt from the licensing requirements of 
the Psychologists Certification and Licensing Act. 

SUMMARY 

A person employed as a psychologist by a 
hospital licensed by the Texas Department 
of Mental Health and Mental Retardation 
is not exempt from the licensing requirements 
of the Psychologists Certification and 
Licensing Act, article 4512c, V.T.C.S. 

fiVery truly yours, - 

Attorney General 

Opinion Committee 

jwb 

of Texas 
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