
January 27, 1976 

The Honorable Bevington Reed Opinion No. H-772 
Commissioner, Coordinating Board 
Texas College and University Re: Whether certain 

System university groups are 
P. 0. Box 12788, Capitol Station required to hold open 
Austin, Texas 78711 meetings. 

The Honorable Grover E. Murray 
President 
Texas Tech University 
P. 0. Box 4349 
Lubbock, Texas 79489 

Gentlemen: 

you have asked our opinion on the applicability of the 
Texas Open Meetings Act, article 6252-17, V.T.C.S., to 
meetings of particular bodies. Dr. Reed asks if the meetings 
of the general'faculty of a state-supported college or 
university are covered by the Open Meetings Act. Dr. Murray 
asks if the meetings of the Texas Tech University Athletic 
Council are covered by the Act. 

The extent of the Open Meetings Act's coverage is 
established in the definitions of "governmental bodies" and 
"meetings." Section l(c) of the Act provides in part: 

(c)'Governmental body' means any board, 
commission, department, committee, or 
agency within the executive or legislative 
department of the state, which ,is under 
the direction of one or more elected or 
appointed members. . . . 
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Section l(a) of the Act provides in part: 

(a) 'Meeting' means any deliberation 
between a quorum of members of a govern- 
mental body at which any public business 
or public policy over which the govern- 
mental body has supervision or control 
is discussed or considered, or at which 
any formal action is taken. 

Thus, it is apparent that before the.Act is applicable to a 
meeting of a statewide public body, five prerequisites must 
be met. These are: 

(1) The body must be an entity within 
the executive or legislative department 
of the state: 

(2) The entity must be under the control 
of one or more elected or appointed 
members; 

(3) The meeting must involve formal 
action or deliberation between a quorum 
of members. Corn are Attorney General 
Opinions I-l-2.64)~ and H-3 (1973) 
holding that meetings of committees 
consisting of less than a quorum of the 
parent body must be open; 

(4) The discussion or action must 
involve public business or public policy; 
and 

(5) The entity must have supervision or 
control over that public business or 
policy. 

We believe it is clear that the first, third and fourth 
of these tests are satisfied in each of the cases about 
which you inquire. It is necessary, however, to determine 
(1) whether these two bodies are under the direction of one 
or more elected or appointed members and (2) whether they 
discuss business or policy over which they have supervision 
or control. 
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We believe the Legislature's use of the word "appointed" _ _. _ in this context was designed to signify something more than 
normal employment. We are supported in this belief by the 
proceedings on the floor of the House of Representatives on 
January 29, 1973, when the bill providing for substantial 
changes in the law was being debated. Acts 1973, 63rd Leg., 
ch. 31, p. 45. The author of the bill explained that the 
word "member" in section l(c) was not intended to include 
staff. A colloquy between Representative Poff and the 
author of the bill, Representative Parker, used the Insur- 
ance Commission as an example and indicated: 

Poff: Mr. Parker, in. your defini- 
tion ne word member aren't you 
excluding staff? Now that was the way I 
understood it. When you talk about a 
quorum of members, you don't mean to 
cover staff do you? 

Parker:. No. 

Poff: All right, 
undaood it. 

that was the way 
I So by 'member' you 
mean the actual ~Insurance Commissioners. 
Now if they all get together with,some 
s,taff~you've got a quorum of members 
plus its, staff. But as long as its just 
employees you're not going tom make it an 
open meeting,~ right? 

Parker: Mr. Poff, your astuteness 
sometZii&YZazes me. 

Accordingly, we believe that where the general faculty 
of an institution is solely a group of employees, as would 
normally be the case, its meetings are not covered by the 
Open Meetings,Act. 
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With regard to the Athletic Council at Texas Tech 
University, Dr. Murray informs us that the Council consists 
of nine members appointed by the President, who is the chief 
executive officer of the University. Texas Education Code 
s 109.23. We have previously held that the University of 
Texas Athletics Council includes appointed members. Attorney 
General Opinion H-438 (1974). That Council included five 
members appointed by the President of the University and two 
members appointed by the Board of Regents. Furthermore, the 
State Textbook Committee has been found to be composed of 
appointed members. Attorney General Opinion M-136 (1967). 
That Committee wascomposed of persons nominated by the 
Commissioner of Education and approved by the,State Board of 
Education. Acts 1949, 51st Leg., ch. 299, p. 537 at 542. 
Accordingly, it is our opinion that the Athletic Council at 
Texas Tech University is composed of one or more appointed 
members. 

The remaining question is whether the Athletic Council 
has supervision or control over public business or policy. 

The Texas Tech University Board of Regents has adopted 
a resolution which provides: 

Resolved that the Board of Regents of 
Texas Tech University does hereby declare 
that it'shall continue to exercise its 
exclusive statutory authority to govern, 
control and direct the policies for the 
Department of Athletics and all other 
intercollegiate athletic programs of the 
University, within the regulations of 
the NCAA and Southwest Conference as 
accepted by the Board; 

And it is further Resolved and declared 
by this Board, that it shall continue to 
exercise its exclusive and final authority 
to supervise and control all matters 
concerning the public business and 
internal affairs of the Department of 
Athletics and all other intercollegiate 
athletic programs of the University; 
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And it is further Resolved that the 
Athletic Council of the University may 
review and make recommendations to the 
Office of the President of the Univer- 
sity on any matters pertaining to the 
enforcement of eligibility rules and 
regulations established by any athletic 
conference or national association in 
which the University holds membership. 
Also, the Athletic Council may review, 
offer suggestions and make recommendations 
on any pertinent.matters related to the 
Universityls intercollegiate athletic 
program, however, such recommendations 
and suggestions shall be made to and 
channeled through the Office of the 
Presidentof the University, and it is 
further specifically provided that the 
Athletic Council shall not have final 
.authority ,to direct; control or super- 
vise:the operation or activities of the 
Department of Athletics or intercollegiate 
athletic programs of the University. 

Furthermore, Dr. Murray advises us that: 

The Athletic Council,at this University 
has no authority to hire or fire the 
Athletic Director, coaches or staff 
personnel. Personnel contracts are made 
by and between the individual and the 
University. The Athletic Council has no 
power or authority, delegated or other- 
wise, to contract with any person, group 
or corporation concerning athletics., 
The Council has no authority to direct, 
control or supervise athletics or anything 
else on this campus either by statute or 
Board authority. The Athletic Council's 
advice and recommendations are not a 
prerequisite to action by either the 
Board or the Administration on a matter 
concerning athletics at this University. 
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Thus, both the structure of the Council and the resolution 
granting it power indicate that the Texas Tech Athletic 
Council is an advisory body and has no power, actual or 
implied, to supervise or control public business. Compare 
Attorney General Opinion H-438 (1974), where the structure 
of a similar body and all briefs submitted to the Attorney 
General on behalf of that body indicated that it exercised 
supervisory authority over public business or policy. We 
cannot resolve disputed questions of fact, and we neces- 
sarily have relied on the facts presented by the University. 
According to those facts, the "meetings" of the Texas Tech 
Athletic Council do not~meet the definition of that term set 
out in the Open Meetings Act,. and its proceedings would not 
be required to be held in conformity with the dictates of 
that Act. 

However, we strongly caution that should the Council 
actually function as something more than a merely advisory 
body with the result that it in fact supervises or controls 
public business or policy, it would have to comply with the 
mandate of the Open Meetings Act regarding public notice and 
open meetings, and in that instance, its,members may be 
subject to sanctions imposed for failure to comply with the 
Act. Open Meetings Act, V.T.C.S. art. 6252-17, S 4; Attorney 
General Opinion H-467 (197.4). 

SUMMARY 

A meeting of a group of employees 
such as the general faculty of a state 
college or university is not covered by 
the Open Meeting~s Act. 

Under the facts presented here, the 
Texas Tech Athletic Council is not re- 
quired to conduct its meetings under the 
dictates of the Open Meetings Act so long 
as it has no supervision or control, 
actual or implied, over public business 
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or policy. If it in actuality supervises 
or controls public business or policy, it 
must comply with the mandate of the Act 
and in that instance its members may be 
subject to the sanctions of the Act for 
any failure to comply. 

APPROVED: 

Opinion Committee 

jwb 

Texas 
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