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Dear Commissioner Webb: 

You have requested our opinion regarding a portion of 
section 61.057 of the Education Code, which reads, in perti- 
nent part: 

To achieve excellence in the teaching 
of students at institutions and agencies 
of higher education, the [Coordinating 
Bloard shall: 

(1) develop and recommend: ..~. 
. . . 

(E) minimum standards for 
academic freedom, academic 
responsibility and tenure. . . . 

You ask whether an institution of higher education is required 
under this provision to adopt the terms of the Board's 
policy statement on academic freedom. 
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Although the statute'clearly requires the Coordinating 
Board to "develop and recommend" minimum standards, it imposes 
no obligation upon any institution to adopt those standards. 
The use of the term "recommend" leaves no room for doubt. Its 
primary meaning is advisory rather than obligatory. In re -- 
Estate of Ho an, 146 N.W.Zd 257, 259 (Iowa 1966). See also 
mgg)$& ~~~~~B~~~~d:~:t~pdv~'~~l~~~~~ 
P.2a 943, 946.M. 6);oie v. Gates,116 Cal. Rptr. 
172, 170 (Ct. App. 1974). &i~is~ our opinion that an 
institution of higher education is not required by section 
61:057 of the Education Code to adopt the terms of the 
Coordinating Board's policy statement on academic freedom. 
We express no view on your second question which asks 
whether or in what manner the Board should modify the langage 
of its policy statement. 

SUMMARY 

An institution of higher education is 
not required by section 61.057 of the 
Education Code to adopt the terms of 
the Coordinating Soard's policy state- 
ment on academic freedom. 

Very truly yours, 

&PROVED: 

Opinion Committee 

jwb 
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