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Dear Mr. Granger: 

You have requested our opinion regarding whether a 
county may compensate its employees for unused sick leave. 
You state that Travis County is contemplating the adoption 
of a policy by which 

[elmployees who officially retire after 
10 or more years of service to the 
County shall be paid, on a per diem 
basis, one-half of their current salary 
for each day of sick leave accrued but 
not taken. 

The commissioners court is empowered by article 2372h-1, 
V.T.C.S., "to provide for . . . sick leaves, without deduc- 
tion or loss of pay." Article 3912k, V.T.C.S., authorizes 
the commissioners court to "fix the amount of compensation . . . 
and all other allowances for county and precinct officials 
and employees who are paid wholly from county funds." In our 
opinion, there exists ample statutory authority for the 
commissioners court to provide for the payment of compensa- 
tion to its retiring employees for a portion of their unused 
sick leave. 
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We do not believe that there are any constitutional 
obstacles to the adoption of such a policy. In Attorney 
General Opinion H-51 (1973), we held that a county may not 
authorize the payment of funds to the survivors of a deceased 
county employee if the employee had no right to the funds at 
the time of his death, because such payment would constitute 
an impermissible gift or grant of public moneys under article 
3, sections 51, 52 and 53 of the Texas Constitution. But 
the commissioners court was permitted, without violating the 
constitutional prohibition, to compensate the survivors for 
the decedent's vacation time and any other compensation 
previously earned by the employee. Since your question 
contemplates at the time of his retirement the employee 
would be compensated only for sick leave previously earned, 
there would appear to be no constitutional inhibition affecting 
the implementation of such a policy. Thus, it is our opinion 
that a county may compensate its retiring employees for a 
portion of their sick leave accrued but not taken. 

SUMMARY 

A county may compensate its retiring 
employees for a portion of their sick 
leave accrued but ,not taken. 

Very-truly yours, 

Attorney General of Texas 

APPROVED: 
r-s.. 

c. ROBERT HEATH, Chairman 
Opinion Committee 
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