
The Honorable James Ii. Harwell Opinion No. ~-813, 
Executive Director 
Texas Industrial Commission Re: Contractors' perfor- 
814 Sam Houstori State Office Bldg. mance and payment bonds 
Austin, Texas 78711 required under articles 

5160 and 5472a, V.T.C.S. 

Dear Mr. Harwell: 

you have requested our opinion regarding the applicability 
of article 5160, V.T.C.S., to contracts not in excess of 
$15,000. The statute provides: 

A. Any person or persons, firm, or 
corporation, hereinafter referred to as 
"prime contractor," entering into a formal 
contract in excess of $15,000 with this 
State, any department, board or agency 
thereof; or any county of this State, 
department, board or agency thereof: or 
any municipality of this State, department, 
board, or agency thereof: or any school 
district in this State, common or independent, 
or subdivision thereof: or any other governmental 
or quasi-governmental authority, whether 
specifically named herein or not, authorized 
under any law of this State, general or 
local, to enter into contractual agreements 
for the construction, alteration or repair of 
any public building or the prosecution or 
completion of any public work, shall be 
required before commencing such work to 
execute to the aforementioned governmental 
authority or authorities, as the case may 
be, the statutory bonds as hereinafter 
prescribed. Each such bond shall be executed 
by a corporate surety or corporate sureties 
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duly authorized to do business in this State. 
In the case of contracts of the State or a 
department, board, or agency thereof, the afore- 
said bonds shall be payable to the State and shall 
be approved by the Attorney General as to form. 
In case of all other contracts subject to this 
Act, the bonds shall be payable to the govern- 
mental awarding authority concerned, and shall 
be approved by it as to form. Any bond 
furnished by any prime contractor in an 
attempted compliance with this Act shall be 
treated and construed as in conformity with 
the requirements of this Act as to rights 
created, limitations thereon, and remedies 
provided. 

(a) A Performance Bond in the amount 
of the contract conditioned upon the faithful 
performance of the work in accordance with the 
plans, specifications, and contract documents. 
Said bond shall be solely for the protection 
of the State or the governmental authority 
awarding the contract, as the case may be. 

(b) A Payment Bond, in the amount of the 
contract, solely for the protection of all 
claimants supplying labor and material as 
hereinafter defined, in the prosecution of the 
work provided for in said contract, for the use 
of each such claimant. 

Between 1959 and its amendment in 1975, the statute required 
bonds for any contract in excess of $2000. Prior to 1959, 
performance and payment bonds were mandatory for all public 
contracts, without regard to their amount. you ask whether 
the "prime contractor" may be required by the contracting 
governmental authority to execute any bond for contracts not 
in excess of $15,000. 

The principal argument against the applicability of 
article 5160 to contracts under $15,000 is the statute's 
failure to require bonds for such contracts. It appears to 
be settled, however, that a contracting governmental authority 
may on its own initiative require a contractor to post bond 
even in the absence of statute. In Mosher Manufacturing Co. 
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V. Equitable Surety Co., 229 S.W. 318 (Tex. Sup. 1921), the 
contract at issue hameen negotiated prior to the effective 
date of the statute requiring-contractor bonds. Nevertheless, 
the court held that 

independent of any statute, a municipality 
which has the power to contract for the 
construction of public,buildings has the 
implied authority to bind the contractors 
to pay the claims.of materialmen and 
laborers. . . . &, at 320. 

As the court stated in N.O. Nelson Co. v. Ste henson 
S.W. 61 (Tex. Civ. App.TSan Anto= ml a-+---' 168 , wr t ref'd), the 
effect of the statute was to require a contractor to give 
bond. But prior to the statute, the contracting authority had 
the option of requiring bond. Id., at 62. - 

If the contracting authority requires a bond when one is 
not required by statute, the bond is to be construed as a 
common-law obligation 
of New York v. Texas 
-EerCiv.Az. -- 

sa/m ~S%%an~,%2 
Wax934, writiem'd). AS such, it is 

not subject to the provisions of article 5160, but depends 
rather upon the terms of the bond itself. Johnson Service 
Co. v!f Cinbar Engineering 5, 
civ. App. 

409 S.W.Zd 4m473-4. 
-- Austin 1966, no writ). C.f. United Tile Co. 

v. Kermit Independent School DistrictT3~dm [Tex. 
Ev. App. -- El Paso l-writ ref’d n.r.e.). 

The other argument against permitting the contracting 
governmental authority to require bonds on contracts of less 
than $15,000 is the existence of article 5472a, V.T.C.S. It 
has been established that article 5160 is in pari materia 
with article 5472a, and that the two statu=s must be construed 
together. C.A. Dunham Co. 
(Tex. Civ. E -- 

v. McKee, 57 S.W.Zd 1132, 1135 
El Paso n33,writ ref'd); Trinity 

Universal Insurance Co. v. 
7Tex. Civ. App. -- 
provides, in-pertinent part: 
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Any person, firm, corporation, or trust 
estate, furnishing any material, apparatus, 
fixtures, machinery, or labor to any 
contractor under a prime contract where 
such prime contract does not exceed the sum 
of $15,000 for any public improvements in 
this State, shall have a lien on the moneys, 
or bonds, or warrants due or to become due 
to such contractor for such improvements 
provided such person, firm, corporation, 
trust estate, or stock association shall before 
any payment is made to such contractor, notify 
in writing the officials of the state, county, 
town, or municipality whose duty it is to pay 
such contractor of his claim, such written notice 
to provide and be given within the prescribed 
time as follows. . . . 

The historical development of article 5472a closely parallels 
that of article 5160. Prior to 1959, a lien under article 
5472a was authorized on all public contracts. From 1959 
until 1975, the lien was applicable to all such contracts of 
less than $2000. And in 1975, the amount was raised to $15,000. 

In Huddleston and Work v. Kenned 
Civ. App. -- EastTaxlm no wr - 7f7-;r;h~7c~;:;'$~~~s~~~x' 
itself to the relationship between article 5160 and article 
.5472a, and concluded that article 5472a "provides for an 
additional lien to that provided in article 5160." Id. 
at 258. In our opinion, the purpose of article 5472x13 to 
protect subcontractors in the event the contracting govern- 
mental authority does not require the prime contractor to 
execute a payment bond. When a payment bond is required as 
part of a prime contract of less than $15,000, a subcontractor 
has the option of proceeding against a defaulting prime 
contractor pursuant to that bond, or, alternatively, by 
perfecting his lien under article 5472a. 

Thus, on the basis of all the foregoing, we conclude 
that a contracting governmental authority may require a 
prime contractor to execute a bond for contracts not in 
excess of $15,000. 
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You also ask whether contracts for maintenance, such as 
painting a courthouse, are subject to the provisions of articles 
5160 and 5472a. Article 5160 applies to contracts for the 
"construction, alteration, or repair of any public building or 
the prosecution or completion of any public work.' Article 
5472a speaks in terms of "public improvements." As noted 
above, the two statutes are & pari materia and must be construed 
together. 

In R.C. Cverstreet v!f Houston County, 365 S.W.2d 409 
(Tex. Cinpp. -- Houston 1963, writ ref'd n.r.e.1. the 
court held that a contract for the air conditioning-of a 
county courthouse constituted "public works" under article 
5160 where central system air conditioners were to be installed 
as fixtures. or imurovements of a fixed nature. Id.. at 
412-13. In-Mayer <. Texas Tire 6 Rubber Co.~, 223TW. 874, 
(Tex. Civ. App. --Tort Worth910, no wrm, "alteration," 
as applied to a building, was defined as "a substantial 
change therein." Id., at 875. Most other jurisdictions 
agree that "alterasn" means a modification or variation 
that does not destroy the identity of the thing affected. 

$$4?&d~9%,~H%%' :::h:;::y$:'&12 
80 Cal.Rptr. n9 +Ct. App. 19-j Ca 

smilton G. Link-Hellmuth, 146 N.E.Zd 615, 618 (Ohio Lt. 
App. 1957r In our opinion, a contract for painting a 
courthouse could be included within those contracts affected 
by articles 5160 and 5472a. As to maintenance contracts in 
general, we believe that whether a particular contract is 
embraced within the coverage of those two statutes depends 
upon whether such contract calls for a "substantial change" 
to a "public work" or "public building.' 

As to your third question , we express no opinion as to 
the recourse which might be available to a prime contractor 
in the event a governmental authority requires a bond for a 
public contract under $15,000. 
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SUMMARY 

A contracting governmental authority may 
require a prime contractor to execute a bond 
for contracts not in excess of $15,000. 
Whether a particular maintenance contract is 
subject to the provisions of article 5160 and 
article 5472a depends upon whether such 
contract calls for a "substantial change" to 
a "public work" or "public building." 

Attorney General of Texas 

APPROVED: 

jwb 
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