
The Honorable Garrett Morris 
Chairman 
Public Utility Commission 
7800 Shoal Creek Boulevard 

Opinion No. H-644 

Re: Issuance of certif- 
icates of convenience and 

Austin, Texas 70757 

Dear Chairman Morris: 

you have asked: 

Is the Public 
under Section 

necessity to gas utilities 
under section 50(2) of the 
Public Utility Regulatory 
Act. 

Utility Commission required, 
50(2) of Article 1446c, V.T.C.S., 

The Public Utility Regulatory Act, to certif- 
icate gas retail public utilities by September 1, 
1976, if such gas retail utility files an 
application therefor and is furnishing, making 
available, rendering or extending retail public 
utility service to any area to which gas 
retail utility service is being lawfully 
furnished by another gas retail public utility 
on or after the effective date of this Act? 

Your'question is necessitated by sections 49 and 50 of 
the Public Utility Regulatory Act, which provide: 

Sec. 49. For the purposes of this article 
only: (a) 'Retail public utility' means any 
person, corporation, municipality, political 
subdivision or agency, or cooperative corpo- 
ration, now or hereafter operating, maintaining, 
or controlling in Texas facilities for providing 
retail utility service. (b) 'Public utility' 
does not include any person, corporation, 
municipality, political subdivision or agency, 
or cooperative corporation under the jurisdic- 
tion of the Railroad Commlssion. 
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Sec. 50. Beginning one year after the 
effective date of this Act, unless otherwise 
::pecified: 

(1) No public utility may in any way 
render service directly or indirectly to the 
public under any franchise or permit without 
first having obtarned from the commission a 
certificate that the present or future 
public convenience and necessity require or 
will require such installation, operation, 
or extension. 

(2) Except as otherwise provided in this 
article no retail public utility may furnish, 
make available, render, or extend retail 
public utility service to any area to which 
retail public utlllty servrce is being law- 
fully furnished by another retail public 
utility on or after the effective date of 
this Act, without first having obtained a 
certificate of public convenience and neces- 
sity that includes the area in which the 
consuming facility is located. 

Since certain gas utlllties may fall within the defini- 
tlon of retall public utility, it is arguable that the strict 
language of section 50(2) would require those gas utilities 
to obtain certrficates of convenience and necessity before 
they may 

'furnish, make avallable, render, or extend 
retail public utrlity service to any area 
to which retail utility service 1s being 
lawfully furnlshed by another retail public 
utility on or after the effective date' of 
the statute. Sec. 50 (2). See Attorney 
General Opinion H-831 (19761x-812 (1976). 

Since the Public Utility Commission is the only body 
authorized to grant such certificates by the Act, if a certif- 
icate is required it must be received from the Public Utility 
Commission. 

p. 3559 
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It is a fundamental rule of statutory construction that 
a staEc;-e is to be read as a whole and its parts harmonized 
to give effect to the evident intention of the Legislature. 

S.W.2d 302 (Tex. Texas Turnpike Authority v. Shepperd, 279 1 
sup. 19551; A&A%quor Stores v. Texas Li uor Control Board, 
342 S.W.Zd 785-(Tex. Civ. Ape.:- Austin -.+, writ ref'd 
n.r.e.1. 

In examining the entire Act it is evident that the 
Legislature did not intend for certificates to be issued to 
gas utilities by the Public Utility Commission. Exclusive 
jurisdiction over services of gas utilities is vested either 
in the municipality [sec. 19(a)] or the Railroad Commission 
(sec. 19(b)]. If a gas utility were required to obtain a 
certificate of convenience and necessity, the absurd result 
would accrue that the utility would be required to obtain a 
certificate from the Public Utility Commission, but the 
Public Utility Commission would have no authority to issue 
such a certificate. Since there is no entity which is 
empowered to grant certificates of public convenience and 
necessity to gas utilities under section 50 of the Public 
Utility Regulatory Act, it is our view that gas utilities 
are not required to obtain a certificate under that section. 

SUMMARY 

The Public Utility Commission is not 
required to issue certificates of con- 
venience and necessity to gas utilities 
under section 5Oi2) of the Public vt:lity 
Regulatory Act, article 1446c, V.T.C.S. 

Very truly yours, 

.JOHN I,. HIiL 
,,' Attorney General of Texas 

, 
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