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Daar Sirs:

Opinion No. H-864

Re: Whether article
14.03a, Election Code,
impoaing campaign spending
limits on candidates for
public office, is uncon-
stitutional in light of
the Unéteg ?tatgs Suprime
Court decision in Buckle
v. Valeo, 96 S. Ct. 612

11976y,

Secretary White has requested our opinion regarding the
constitutionality of article 14.03a of the Election Code in
the light of the United States Supreme Court's recent
decision in Buckley v. Valeo, 96 S. Ct. 612 (1976). Article

14,03a provides:

(a) Subject to Subsection (c) of this
section, no candidate in an election for
a statewide office of the state government
may make campaign expenditures in excess
of the applicable limit, as follows:

(1) in a general primary election,
10 cents multiplied by the voting-
age population of the state;

(2) in a runoff primary election,

4 cents multiplied by ‘the ,voting-
age population of the state;

(3) in a general election, 10 cents
multiplied by the voting-age popula-

tion of the state,
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(d) For the purpose of calculating the
spending limits of this section and except as
otherwise provided in Subsection (f), any
amount spent by a candidate, his campaign
treasurer, or assistant campaign treasurer, or
any amount spent on behalf of a candidate by a
political committee or political action com-
mittee which is supporting the candidate, is
desmed to have been spent by the candidate.
For the purposes of this section, a contribu-
tion which a political committee makes to a
candidate is not an expenditure on behalf of
the candidate.

(e) The campaign treasurer of a political
committee or political action commmittee which
is supporting a candidate may not make expendi-
tures on behalf of the candidate in excess of a
limit fixed by the candidate or his campaign
treasurer in a signed statement furnished to
the campaign treasurer of the political
committee or political action committee before
he incurs any such expenditure. The candidate
or his campaign treasurer may change the limit
at any time before the election if the expendi-
tures incurred by the committee at the time of
the change do not exceed the limit previously
set for the committee. On each statement that
a candidate files under Section 244 of this code,
as amended, the candidate shall list the expen-
diture limit that he or his campaign treasurer has
set for each political committee supporting him
with respect to the election to which the state-
ment relates, Where a political committee
makes an expenditure on behalf of more than
one candidate, the entire amount is charged to
each candidate's expenditure limit.

(f) Expenditures made by an executive
committee of a political party or by any
other political committee on behalf of the
nominees of a political party in a general
election without identifying individual
candidates are not chargeable to the
expenditure limits of the individual
candidates.,
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(g) All civil and criminal penalties
stated in this chapter for making an unlawful
campaign expenditure apply to expenditures
which are in excess of the amount permitted
by this section. A candidate is liable for
expenditures made by him, his campaign
treasurer, Or assistant campaign treasurer,
in exceas of the difference between the
candidate's expenditure limit for the election
and the aggregate of the limits that the
candidate or his campaign treasurer has fixed

him in the election. The campaign treasurer
of a political committee is liable for expendi-
tures in excess of the limit that the candidate
or his campaign treasurer has fixed for the
committee in the election,

Commissioner Brockette asks the same question with
respect to section 11.22(d), Texas Education Code, which
provides:

The total amount authorized to be expended
furthering or opposing the candidacy of
any person for membership on the State
Board of Education shall not exceed $1,500.

In Buckley, the Supreme Court held, inter alia, that,
while certain campaign spending limitations were permissible,
section 608 (c) of the Federal Election Campaign Act of 1971
was an invalid infringement upon the right of free expression
guaranteed by the First Amendment to the United States Consti-
tution. Section 608(c), like section (a) of article 14.03a
and subsection (d4) of section 11.22, placed mandatory limita-
tions on overall campaign expsnditures by a candidate. The
Suprems Court declared:

No governmental interest that has been
suggested is sufficient to justify the
restriction on the guantity of political
expression imposed by 608(c)'s campaign
cxp:ggituro limitations. Buckley, supra
at .

S8ince the Pirst Amendment is applicable to the states through
the Pourteenth Amendment, it is clear that the campaign
sxpenditure limitations of article 14.03a of the Election Code
and section 11.22(4) of the Education Code constitute, by
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virtue of the Buckley decision, an impermissible burden upon

the right of free expression and are, therefore, unconstitutional.

Palko v. Connecticut, 302 U.S, 319, 326-27 (1937); Fiske v.

Kansas, 274 U.S5. 380 (1927); Citizens for Jobs and Energy v.

Fair Political Practices CommIssion, 129 cCal. Rptr. 108 icEI.

1378); KHvIsori Inion on Constitutionality of 1975 PA
N.W.

227, 24 Mich. 1976).

Another significant provision of article 14.03a is
section (e), which prohibits a political committee supporting
a candidate from making any expenditure "on behalf of the
candidate in excess of a limit fixed by the candidate or his
campaign treasurer in a signed statement . . . ." The obvious
purpose of this provision is to permit the candidate to coordi-
nate his expenditures for purposes of the campaign expenditure
limitations of section (a). Since section (a) is invalid, it
may be doubted whether section (e) continues to serve any
purpose or whether any candidate would, at present, choose
to avail himself of ite provisions. Nevertheless, it must be
examined as an independent prohibition to determine whether
it remains viable under Buckley.

The Supreme Court in Buckley held unconstitutional section
608 (e) (1) of the Federal Election Campaign Act, which mandated a
limit of $1,000 per year on the expenditures which any person
may make "relative to a clearly identified candidate.” The
Court was careful to distinguish section 608(e) (1)'s prohibi-
tion from the statute's limitation of campaign contributions,
which it approved. The proscription of section 608(e) {l) was

‘held to encompass only those "costs incurred without the

request or consent of the candidate or his agent." Buckley,
supra at 648 n. 53. Such a ceiling on costs incurred,

the Court reasoned, "fails to serve any substantial govern-
mental interest in stemming the reality or appearance of
corruption in the electoral process, [and] it heavily burdens
core First Amendment expression." Buckley, supra at 648.

As a result, it too was found to be unconstitutional.

The expenditures which section (e) of article 14.03a
permits a candidate to inhibit would normally be “costs
incurred without the request or consent of the candidate or
his agent." As a result, it is our opinion that the expen-
diture limitation of section (e) imposes an unconstitutional
burden upon free expression and is thus void under the First
Amendment.
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SUMMARY

Article l4.03a, Texas Election Code, and
section 11.22(d), Texas Education Code,
are unconstitutional in the light of the
United States Supreme Court's decision in
Buckley v. Valeo, %6 S. Ct. 612 (1976).

Very truly vours,

JOHN L. HILL
Attorney General of Texas

APPROVED:

oy

C. ROBERT HEATH, Chairman
Opinion Committee

jwb
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