
The Honorable Kenneth Ii. Ashworth Opinion No. H-871 
Commissioner 
Coordinating Board Re: Whether teaching 
Texas College & University System assistants are required 
Austin, Texas 78711 to be members of the 

Teacher Retirement 
System. 

Dear Commissioner Ashworth: 

You have asked us: 

Under the Teacher Retirement System of 
the Texas Education Code ares teaching 
assistants that are classified as part- 
time employees of a university required 
to be members of the Teacher Retirement 
System? 

We begin by noting thatthe Texas Education Code provides: 

Every person who may be employed as 
a teacher or auxiliary employee in any 
public school or other branch or unit 
of the public school system of this 
state shall become a member of the 
teacherretirement system as a condition 
of his employment. Section 3.03(b). 
(Emphasis added). 

"Teacher" is defined as: 

any person employed to render teaching 
service on a full-time, regular salary 
basis bythe governing board of any 
echool district created under the laws 

p. 3672 



. - 

The Honorable Kenneth H. Ashworth - page 2 (H-871) 

of this state, by any county school 
board, by the State Board of Trustees of 
the Retirement System, by the State Board 
of Education, by the Central Education 
Agency, by the~board of regents of any 
college or university, or by any other 
legally constituted board or agency of any 
public school. Section 3.02(a) (3). 
(Emphasis added) q 

"Auxiliary employee" is defined as: 

a person other than a 'teacher' employed 
0" 5 full-time, regular ealary basis by 
the boards or asencies listed in Sub- 
section (a) (3) of this section. Section 
3.02(a) (5). (Emphasis added). 

The "full-time" requirement would seemingly exclude 
part-time teaching assistants, as well as bus drivers, cafeteria 
workers and similar employees from either of the above 
definitions, except that since 1961 the Board of Trustees of 
the System has applied an administrative regulation which 
provides: 

En$loyt by pul+ic! stafe-supported 
e ucat onal instrtutlons In Texas for 
one-half or more of the standard wm 
load at afasoearable to the rate 
forother persons employed in similar 

Trustees, Teacher Retirement System of 
Texas, section 334.03.01.001. (Emphasis 
added). 

It is urged by some that this administrative definition 
of "regular, full-time service" is at variance with the 
intended meaning of the statutory phrase, "full-time, regular 
salary basis," and should be disregarded. See Brown Ex ress, 
Inc. v. Railroad Commission, 415 s.w.2a 39479-x. -!i& -- 
1967). 
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The rule adopted by the Board of Trustees in ~1961 
replaced one in effect since 1937 which authorized member- 
ship for any person whose public school salary constituted 
50% or more of all current salary earned. The various 
educational institutions in the state have a substantial 
degree of autonomy in determining standard workloads for 
both teachers and other employees. The workload varies 
among the different types of work -- for example, that of ,a 
college teacher is generally measured by the number of 
"hours" taught, and that of a bus' driver by the route he 
drives. A cafeteria employee is paid according to the 
number of clock hours worked --which will often be lesb than 
the hours required for a school office secretary. 

The Texas Education Code sections dealing with the 
Teacher Retirement System were adopted in 1969, after the 
Board's definition had been implemented for a number of 
years and after many persons had become members of the 
System pursuant to its terms. Section 3.03(a) of the Code 
specifies that "All persons who on the effective date of 
this code were members of the Teacher Retirement System of 
Texas shall continue as members subject to the provisions of 
this chapter. . . -" Section 3.02(b) of the Code provides 
that "[iln case of doubt the State Board of Trustees of the 
retirement system shall determine whether a person is a 
'teacher' or 'auxiliary employee' within the contemplation 
of [Chapter 31." Section 3.59(i) of the Code states: 
"Subject to the provisions in this chapter, the State Board 
of Trustees shall, from time to time, establish rules and 
regulations for membership eligibility. D s *" 

We cannot say that the definition of "full-time, 
regular salary basis" which the Board of Trustees has admin- 
istratively supplied and followed for many years in the 
absence of legislative objection is so unreasonable and 
arbitrary that Texas courts would disregard it. During the 
past fifteen years, the Legislature has declined to alter 
the rule so that it would exclude teaching assistants and 
other employees who work substantially less than 40 hours 
per week. In that period of time, persons have accumulated 
credit in the System and in some cases have received benefits 
attributable to service as teaching assistants, cafeteria 
workers, secretaries, etc. Eight years after the rule became 
effective, the Legislature specifically indicated that persons 
who were presently members of the Teacher Retirement System 
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would continue their membership notwithstanding codification 
of the retirement statutes. While we would not have constructed 
the rule in this manner, we do not believe we can do in the 
opinion process what the Legislature a@Teacher Retirement 
system have declined to do. This determination is in 
keeping with the rule that such laws should be liberally 
interpreted to provide security for members and to encourage 
qualified persons to become and remain teachers in public 
education. See w0?a8 v. R;illy, 218 S.W.,Zd 437 (Tex. Sup. 
1949); Teacher Retirement ystem v. Duckworth, 260 S.W.ZH 
632 (Tex. Civ. App. -- Fort WorthT953), afFcl 264 S.W.2d 
98 (Tex. Sup. 1954). 

SUM MA R Y 

Teaching assistants at public universities 
are required to be members of the Teacher 
Retirement System of Texas if they are 
employed on a "full-time, regular salary 
basis" as that term has been defined by the 
Board of Trustees of the Teacher Retirement 
System of Texas. 

Very truly yours, 

Attorney General of Texas 

APPROVED: 

DAVID M. KENDALL, First Assistant 

Opinion Committee 
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