
September 21. 1976 

The Honorable Barry Read 
Executive Secretary 
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Texas State Board of Examiners Re: Applicability of 
of Psychologists Psychologists Certifica- 

108 West 15th Street tion and Licensing Act to 
Austin, Texas 78701 state-supported institu- 

tions,of higher education. 

Dear Mr. Read: 

You have requested our opinion regarding the applicability 
of the Psychologists Certification and Licensing Act, article 
4512c, V.T.C.S., to state-supported institutions of higher 
education. Article 4512~ requires "any person who offers 
psychological services . . . for compensation" to have a 
license issued by the Texas State Board of Examiners of 
Psychologists. sec. 21. The statute specifically exempts 
from licensing, however, 

the activities, services and use of 
official title on the part of a person 
employed as a psychologist by any: (1) 
governmental agency, (2) public school 
district, (3) institution of higher 
education approved by the Board or any 
hospital licensed by the Texas State 
Department of Health . . . .V.T.C.S. art. 
4512c, S 22(a). 

You ask whether a state-supported institution of higher 
education is exempted as a "governmental agency" or as an 
"institution of higher education." If the latter, the statute 
would require that the institution be "approved by the Board" 
in order to qualify for the exemption for its employees. 
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It is clear that the usual definition of "governmental 
agency" includes the governing board of a state-supported 
institution of higher education. Allis-Chalmers Mf 
Curtis Electric Co., 264 S.W.2d 706, 101 (Tex. SU$?~%.~ 
But since the term also includes public school districts 
specifically exempted by section 22(a)(2), it might be 
argued that the Legislature here deemed state-supported 
institutions of higher education to be included within the 
third category of exemption. In our opinion, however, such 
a construction raises serious constitutional questions 
regarding the authority of the Board, in the absence of any 
statutory standards, to confer its "approval" upon, or 
withhold it from, a state-supported entity over which it 
exercises no general regulatory supervision. See Housin 
Authority of City of Dallas 5 Higginbotham, 1rS.W. ---n-39 
a7 (Tex. sup. 194oK Southwestern Savin s & Loan Associati& 
of Houston v - 2 Falkner, 331 s.w.zd d1-(= Sup. 1960). 

It is well established that when a statute is susceptible 
of more than one interpretation, the courts will prefer that 
construction which renders it constitutional. State v. Shoppers 
World, Inc., 380 S.W.2d 107, 111 (Tex. Sup. 1964);eEom v. 
State, 372 S.W.Zd 681, 693 (Tex. Crim. App. 1963). Since - 
any classification of a state-supported institution of higher 
education which would require Board approval without providing 
any standards for the granting of such approval would raise 
substantial doubt as to the constitutionality of section 22, 
and since a state-supported institution is in any event a 
"governmental agency," it is our opinion that, for purposes of 
article 4512c, a state-supported institution of higher education 
should be deemed a governmental agency. As such, its employees 
are exempted from the licensing requirements of section 21. 

SUMMARY 

For purposes of article 4512c, a state- 
supported institution of higher education 
is a "governmental agency," and, as such, 
its employees are exempted from the 
licensing requirements of that statute. 

Attorney General of Texas 
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APPROVED: 

DAVID M. KENDALL, First Assistant 

c. ROBERT HEATH, Chairman 
Opinion Committee 
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