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September 29, 1976 

The Honorable Bob Bullock Opinion No. S-883 
Comptroller of Public Accounts 
L.B.J. State Office Building Re: Disposition of 
,Austin, Texas 78774 compensatory time accrued 

by state employees while 
the constitutionality of 
the~l974 amendments to 
the Fair Labor Standards 
Act was being litigated. 

Dear Mr. Bullock: 

You have requested our opinion regarding the disposition 
of compensatory time accrued by state employees during the 
pendency of the litigation attacking the constitutionality 
of the 1974 amendments to the Fair Labor Standards Act. In 
1974, Congress enacted legislation, effective January 1, 
1975, which applied the overtime provisions of the Fair Labor 
Standards Act to all state employees not previously covered 
thereby. 29 U.S.C. S 201, et se 
Chief Justice Burger - +SerE issued an 
operation of this-legislation. National League of Cities, 
Inc. 5 Brennan, 419 U.S. 1321 (-Such order was continued 
bye fmreme Court on January 13, 1975, 419 U.S. 1100 
(1975), and remained in effect until the Court's decision 
on the merits on June 24, 1976. In that decision, National 
League of Cities v. User 

Y#-' 
49 L.Ed.Zd 245 (19761, the Supreme 

Courthxd unconsntut onal those portions of the Fair Labor 
Standards Act which required states to pay their employees 
premium rates for overtime work. You first inquire as to 
whether the State of Texas may pay its employees for overtime 
accrued during the period of the stay order, January 1, 1975 
to June 24, 1976. 
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The current General Appropriations Act provides, in 
section 2e of article V: 

In order to reimburse employees for work 
performed in excess of the working hours 
required by Acts, 1963, 59th Legislature, 
page 184, Chapter 104 (codified as Article, 
5165a, V.A.C.S.), it is required that 
compensatory time be granted at the rate of 
1 l/2 times the overtime performed within 
the same month (pay period) that said 
overtime was accrued. . . .[A]ny agency or 
institution subject to the Fair Labor 
Standards Act, as amended, is authorized 
to reimburse employees for all authorized 
overtime by granting compensatory time as 
specified or by paying money from funds 
appropriated by this Act at the rate of 
1 l/2 times the regular rate for the 
overtime performed. Acts 1975, 64th Leg., 
ch. 743 at 2946. 

The language of the rider permits "any agency or institution 
subject to the Fair Labor Standards Act . . . to reimburse 
its empl=eZ? either by a grant of compensatory time or by 
direct payment of money. In our opinion, howeve,r, this 
language does not apply to any state agency covered by Chief 
Justice Burger's stay order of December 31, 1974, since those 
agencies were never subject to the Act. We conclude, therefore, 
that the State may not pay its employees for overtime accrued 
during the period between January 1, 1975 and June 24, 1976. 

you also ask whether compensatory time must be granted 
during the same pay period in which it is accrued, and if so, 
how this requirement should be applied for the period of the 
Supreme Court's stay order. The rider requires that "compensatory 
time be granted at the rate of 1 l/2 times the overtime 
performed within the same month (pay period) that said 
overtime was accrued." This provision is independent of 
whether an employee is subject to the Fair Labor Standards 
Act. Furthermore, it permits no discretion to the employing 
agency. It is required that employees who perform work in 
excess of normal working hours be granted compensatory time. 
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If the rider is interpreted according to its literal . language, compensatory time must be granted, witnout exception, 
within the same pay period as it is accrued. See Attorney 
General Opinion H-382 (1974). In our opinion,Twever, this 
requirement should be read as a general guideline for the 
grant of compensatory time and not as an inflexible rule 
admitting of no exception. For example, an employee might 
be required to perform overtime work on the last day of a 
pay period. Unless the rule is sufficiently flexible to 
permit the employee to be granted compensatory time during 
the following pay period, he will not be compensated at all 
for the overtime performed , a result which the rider prohibits. 
Nor do we believe that the Legislature intended such an 
inequitable result. As we noted in Attorney General Opinion 
Ii-687 (1975), the Texas Supreme Court considers that the 
"paramount rule" in construing a statute is to ascertain and 
give effect to the intention of the Legislature, even when 
such a result requires a departure from the literal language 
of a statute. See Mason 3 West Texas Utilities Co., 237 
S.W.Zd 273, 27aTesUp. lm;mn v. Walker79 S.W.2d 
695, 697 (Tex. Sup. 1932); Texas State BGrdental 
Examiners v. Fenlaw, 357 S.W.2d 185, 189 (Tex7Civ.p. -- 
Dallas 1§6z -writ). It is thus our view that, while an 
agency should, whenever it is reasonably possible to do so, 
grant compensatory time to its employees in the same pay 
period as that in which it is accrued, it should also be 
mindful that the Legislature has directed that employees be 
compensated for overtime performed. If it is not possible 
to award such compensation during the same pay period, we 
believe that the agency may grant it for some subsequent pay 
period. 

As to the period from January 1, 1975 to June 24, 1976, 
it is apparent that compensatory time should not ordinarily 
be taken by an employee so long after it has been accrued. 
We believe however, that, we should not hold as a matter of 
inflexible law that an agency could not grant compensatory 
time for overtime performed during this period. See Attorney - 
General Opinion H-245 (1974). 

You also ask about the disposition of compensatory time 
accrued by state employees who have transferred to another 
state agency. The General Appropriations Act permits inter- 
agency transfer of vacation and sick leave credit. Acts 1975, 
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64th Leg., ch. 743, art. V, 8 7e at 2846. However, we are 
unable to locate any authority which would authorize the 
interagency transfer of compensatory time, and it is thus 
our opinion that it cannot be transferred. 

Finally, you inquire about compensatory time accrued 
during the period of the stay order by former state employees 
who have since terminated. It is obvious that such persons 
may not now be granted compensatory time, It is clear, 
however, as we have noted previously , that the rider prohibits 
payment for overtime accrued, since state employees covered 
by the stay order were never subject to the Fair Labor Standards 
Act. Thus, we conclude that persons who have been separated 
from state employment are not entitled to payment for overtime 
performed during the period between January 1, 1975, and 
June 24, 1976. 

SUMMARY 

Persons who earned compensatory time during the 
period of the stay order of the United States 
Supreme Court pending its decision in National 
League of Cities v. User were not necessarily 
requirehtz sue -T+- compensatory time during 
the month in which it was earned. There is no 
provision for the transfer of compensatory 
time between agencies when an employee 
transfers from one agency to another. Persons 
who terminated state employment without 
exhausting compensatory time are not now 
entitled to be paid for it. 

Very truly yours, 

p. 3722 



The Honorable Bob Bullock - page 5 ,(H-883) 

APPROVED: 
n 

jwb 
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