
THE WNE ENERAL 
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The Honorable Charlie Chapman Opinion No. H-888 
Executive Director 
Structural Pest Control Board Re: Security required of 
313 East Anderson Lane Structural Pest Control 
Austin, Texas 78752 Business Licenses. 

Dear Mr. Chapman: 

You have asked about the sufficiency of certificates of 
insurance submitted by license applicants pursuant to section 
7A of the Structural Pest Control Act, article 13513-6, V.T.C.S. 
That section reads: 

Sec. 7A. (a) After February 29, 1976, 
the board may not issue or renew a Structural 
Pest Control Business License until the 
license applicant: 

(1) files with the board a policy or 
contract of insurance approved, as to 
sufficiency, by the board in an amount of 
not less than $30,000, insuring him against 
liability for damages occurring as a result of, 
operations performed in the course of the 
business of structural pest control to 
premises under his care, custody, or control: or 

(2) files with the board a certificate or 
other evidence from an insurance company, in the 
case of an applicant who has an unexpired and 
uncancelled insurance policy or contract on 
file with the board, stating that the policy 
or contract insures the applicant against 
liability for acts and damage as described in 
Subdivision (1) of this section and that the 
amount of coverage is not less than $30,000. 
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Your 

(b) The policy or contract shall be 
maintained at all times in an amount not less 
than $30,000. Failure to renew the policy or 
contract or maintain it in the required amount 
is a ground for suspension or revocation of a 
Structural Pest Control Business License. 

letter reads: 

Many licensees have submitted certificates 
indicating that they possess $25,000 (twenty- 
five thousand dollars) of insurance against 
liability for damages to persons and $5,000 
(five thousand dollars) for damages to property. 
The Board has instructed me to request your 
opinion as to whether or not this combination, 
which equals $30,000 (thirty thousand dollars), 
meets the insurance requirement provided in 
the statute. 

When the law is expressed in plain and unambiguous language 
and its meaning is clear and obvious there is no room for 
statutory construction. 53 Tex. Jur.2d, Statutes S 123. Here, 
the statute requires II a policy or contract of insurance . . . 
in an amount of not less than $30,000 . . . against liability 
for damages occurring . . . to premises under his care, custody, 
or control . . . .' In our opinion, this statute is unambiguous 
and a certificate of insurance indicating coverage of only 
$5,000 for property damage does not meet the statutory require- 
ment. 

SUMMARY 

The Structural Pest Control Board may 
not issue a Structural Pest Control 
Business license or renew such a license 
if the amount of property damage liability 
coverage shown by the certificate presented 
by the applicant is less than $30,000. 

truly yours, 
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HILL 
Attorney General of Texas 
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APPROVED: 

“/ I-. D.. QR 
~~~~stant 

C. ROBERT HEATH, Chairman 
Opinion Committee 
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