
The Honorable Jackie W. St. Clair Opinion No. H-897 
Commissioner 
Texas Department of Labor and Re: Authority of the 

Standards Department of Labor and 
P. 0. Box 12157, Capitol Station Standards to make special 
Austin, Texas 78711 boiler inspections and 

charge a fee therefor. 

Dear Commissioner St. Clair: 

You have requested our opinion regarding the authority 
of the Department of Labor and Standards to make special 
boiler inspections and to charge a fee therefor. You state 
that, since 1~969, the Department has been conducting "shop 
surveys" for boiler manufacturers to enable such manufacturers 
to obtain certification by the American Society of Mechanical 
Engineers. The Department has been charging for this service 
a fee of $60.00 per half day and $100.00 per full day, plus 
travel and per diem expenses of the inspectors. 

The Texa.s Boiler Inspection Law, article 5221c, V.T.C.S., 
authorizes the Commissioner of the Department of Labor and 
Standards to inspect certain steam boilers and to promulgate 
"rules and regulations . . . for the construction, installation, 
use, maintenance and operation of steam boilers and appurten- 
ances.thereof." Sections 4, 6. Furthermore, the Commissioner 
is required thereby to fix and collect fees for such inspections, 
not to exceed $15.00. Section 12. The statute does not, however, 
provide for the inspection of boiler manufacturers, nor authorize 
a fee therefor. 

We understand a "shop survey" to be a general inspection 
of the plant and machinery of a boiler manufacturer, including 
an evaluation of the qualifications of its employees. 
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It is well established that an administrative agency 
has only those powers expressly granted to it by statute and 
those necessarily implied therefrom. 
San Antonio, 

StaufferIk.oEit;ioz$ 
344 S.W.2d 158 (Tex. Sup 1961). I 

article 5221~ cannot be construed to authorize the Commissioner 
of the Department of Labor and Standards to conduct "shop 
surveys" of boiler manufacturers and to charge a fee for such 
inspections. We do not consider or decide the question of 
whether the Department of Labor as Standards might properly 
conduct a more narrow inspection directed at boilers being 
constructed in the shops of manufacturers. 

SUMMARY 

The Department of Labor and Standards 
is not authorized under article 5221c, 
V.T.C.S., to conduct "shop surveys" of 
boiler manufacturers and to charge a fee 
therefor. 

L. HILL ' 
Attorney General of Texas 

DAVID M._KENDALL, First Assistant 

Opinion Committee 
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