
The Honorable K. D. Hall 
County Attorney 
Refugio County 
County Courthouse 
Refugio, Texas 78377 

Dear Mr. Hall: 

Opinion No. H-963 

Re: Pension plan for 
employees of Refugio County 
Hospital. 

You advise that Refugio County elected to participate 
in the statewide Texas County and District Retirement System, 
beginning January 1, 1968, shortly after the system was 
established in 1967 by article 6228g, V.T.C.S. At that 
time, the county hospital was leased to a private agency and 
its employees were not then county employees. Subsequently, 
the county undertook the operation of the hospital (which is 
governed by the provisions of Texas Revised Civil Statutes, 
title 71, chapter 5) and all hospital personnel became 
county employees. 

The hospital employees have asked the county commissioners 
court to set up a separate pension system for them independent 
of the Texas County and District Retirement System. The 
Refugio County Commissioners Court has neither formally 
precluded hospital employees from becoming members of the 
statewide system, nor passed an order separately requiring 
them to become members of the statewide system. 

You ask: 

Can the employees of a hospital owned and 
operated by the County of Refugio form 
their own pension plan, independent of the 
Texas County and District Retirement System. . . . 
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The Texas Constitution, article 16, section 67, empowers 
the Legislature to enact general laws establishing systems 
and programs of retirement and related death and disability 
benefits for public employees and officers', and it continues in 
effect those systems and programs which existed at the time the 
constitutional provision was adopted in 1975, subject to the 
power of the Legislature to change them. Subsection (c) of the 
constitutional provision states in part: 

(c) Local Retirement Systems 
(1) The legislature shall provide by 

law for: 

(A) the creation by any city or county 
of a system of benefits for its officers 
and employees: 

(B) a statewide system of benefits for 
the officers and employees of counties 
or other political subdivisions of the 
state in which counties or other political 
subdivisions may voluntarily participate . . . . 

. . . . 

(2) Benefits under these systems must be 
reasonably related to participant tenure 
and contributions. 

The Texas County and District Retirement System is a 
statewide system in which counties may voluntarily participate 
-- a system which the constitutional provision continued in 
effect. Attorney General Opinion H-604 (1975). Subsection 
l(c) of section 3 of article 6228g states that a subdivision 
which once elects to participate in the Texas County and District 
Retirement System may subsequently elect to discontinue 
enrollment of new members, but "shall never discontinue as 
to any members." 

Subsection 2 of the same statutory section governs the 
participation of employees in the statewide system. In 
pertinent part, it says: 
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The membership of the System shall be 
composed as follows: 

(a) All persons who are employees of a 
participating subdivision on the effective 
date of its participation in the.System shall 
become members of the System as of that date; 
provided, however, that this provision shall 
not apply to any of the following persons or 
groups of persons, to wit: 

. . . . 

(2) Employees of any county hospital which 
hospital is governed by the terms and provisions 
of Chapter 5, Title 71, Vernon's Texas Civil 
Statutes, where the commissioners court of the -- 

not included in the System, the commissioners 
court may thereafter elect to require such 
employees to become members of the System, and 
such employees shall become members of the 
System at the date fixed by the order for their 
participation; the rights and obligations of 
such employees and of the county as employer of 
such persons shall be determined as if such 
county hospital employees were employees of a 
separate subdivision. 

(b) ti person not a member of this System, 
who becomes an employee for the first time of a 
participating subdivision after the effective 
date of participation of such subdivision, shall 
become a member of the System, upon the first 
day The monthfomwlng the date such person 
becomes an employee, provided he is then under the 
age of 60 years but any such person who is then 
60 years or over shall not be eligible to become 
a member of this System. (Emphasis added). 
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The provis.ion referring to hospital employees in sub- 
section 2(a) (2) of section 3 was added in 1969. The 
legislative history of this amendment makes it clear that 
the Legislature intended to permit the commissioners court 
to originally exclude hospital employees as a group from 
membership in the County and District Retirement System, 
but required affirmative action by the commissioners court 
in order to preclude such employees from membership. House 
Bill No. 1131 of the 61st Legislature as introduced would 
have excluded hospital employees from membership "unless 
the commissioners court of the county elects to require the 
employees of any such hospital to become members of the system." 
When the Senate considered the bill, it amended this provision 
with the language as it now appears in the Act, which clearly 
requires positive action in order to exclude hospital 
employees from becoming members. 

It would appear from the facts given us that the hospital 
employees automatically became members of the statewide retire- 
ment system when they became county employees, since the 
county did not originally take action to exclude them, 
nor did it subsequently discontinue the enrollment of new members 
in the system. Cf. Attorney General Opinion M-520 (1969). 
While section 3, subsection 2(a)(2) of article 6228g allows 
counties to originally exclude hospital employees from 
participation, we do not believe that it was intended to 
modify the subsection l(c) prohibition against dropping 
members from the system. Thus, if hospital employees have 
become members of the Texas County and District Retirement 
system, they must remain members. 

In 1975, in anticipation of section 67, article 16 of 
the Constitution, the Legislature enacted article 62283, 
V.T.C.S., authorizing a county to create (and to contribute 
to) a retirement, disability and death benefit system for 
its appointive officers and employees if the county voters 
approve. 

The county might elect to discontinue the enrollment 
of new county hospital employees under subsections l(c) and 
2(a)(2) of section 3 of article 622851, and create an article 
62283 local retirement system for new employees, but it may 
not discontinue membership in the statewide system of the 
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current employees who are already members of the County and 
District Retirement System, even though the employees in 
question may desire not to participate in the system. See 
Attorney General Opinion M-520 (1969). Moreover, those- 
employees who are members of the County and. District Retirement 
System may not receive membership credit from another State 
or county retirement system for the same service. Tex . 
Const. art. 16, S 67(a) (2). 

SUMMARY 

Employees of a county hospital have 
automatically become members of the 
Texas County and District Retirement 
System when they became county employees, 
if the county was already a participant in 
the System and the county commissioners court 
took no action to exclude hospital employees 
originally from participation in the System. 
Hospital employees who have become members 
of the System must remain members, and 
cannot receive membership credit from another 
State or county retirement system for the 
same service. 

-@PROVED: 

-1 
DAVID M/ QNDALL, First Assistant 

Opinion Committee 
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