
The Honorable Chet Brooks 
Chairman 
Committee on Human Resources 
State Senate 
Austin, Texas 78711 

Opinion No. H-913 

Re: Authority of the 
Board of Examiners in the 
Basic Sciences to alter 
the minimum educational 
requirements for students 
in the healing arts. 

Dear Chairman Brooks: 

You ask our opinion regarding the powers of the State 
Board of Examiners in the Basic Sciences under article 
459Oc, V.T.C.S. 

This statute provides a legislative scheme by which 
basic science competence is certified for persons who seek 
to practice the healing arts. The State Board of Examiners 
in the Basic Sciences is composed of six members appointed 
by the Governor and confirmed by the Senate. Each member 
is required to be knowledgeable in the basic sciences and to 
be a faculty member at a college or university. 

Section 1 of the Act provides that no person may be 
permitted to take an examination for a license in the 
healing arts or may be granted a license unless the individual 
has been certified by the Basic Science Board as being 
proficient in the basic sciences which are defined by statute 
as being anatomy, physiology, chemistry, bacteriology, 
pathology, and hygiene and public health. There are three 
ways in which a person may be certified by the Board. One 
is by reciprocity. Sec. 8. A second manner is by successful 
completion of an examination administered by the Board. Sec. 
6. The third method is by waiver of examination due to 
successful completion of college courses in the basic 
sciences. Sec. 16-a. Section 16-a, which permits waiver 
of examination, provides: 
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Sec. 16-a. The Board shall issue a cer- 
tificate of proficiency to any person who is 
otherwise qualified by law and who shall present 
to the Board, a transcript of credits certifying 
that such person has satisfactorily completed 
sixty (60) or more semester hours of college 
credits at a college or university which issues 
credits acceptable by The University of Texas 
leading toward a Bachelor of Arts or a Bachelor 
of Science Degree; said college or university 
credits shall include the satisfactory comple- 
tion of all of the subjects enumerated in Section 
1 of this Act with an average of seventy-five 
percent (75%) or better in each of such courses; 
and The University of Texas shall offer at the 
Main University, at Austin, Texas, beginning 
with the fall semester 1949, courses in each of 
the above-enumerated subjects. 

In 1951, a group of basic science courses to be taken in 
lieu of examination was announced. In 1975, the Board 
approved a revised course schedule on the recommendation of 
the University of Texas at Austin. The original list of 
courses could be completed in two years of college study, 
while the new list, although it consists of under 60 semester 
hours, includes sequential courses normally requiring three 
academic years to complete. 

You inquire about the allocation of authority for 
establishing course requirements between the University and 
the Board. Since the Board has approved the recommendations 
made by the University, we need not consider the effect of 
course changes recommended by the University, but not accepted 
by the Board. But cf. Attorney General Opinion M-181 -- 
(1968)(semble). Therefore, we turn to your second question. 
You askwhether the Board has authority to mandate new 
standards for the basic science certificate without legisla- 
tive action. 

The Board is authorized to issue certificates of pro- 
ficiency in certain statutorily named subjects and to 
determine whether credits taken by applicants show the 
satisfactory completion of those subjects. V.T.C.S. art. 
459Oc, 55 1, 16-a. The statute does not detail how the 
Board must determine that completion of particular courses 
insures the applicant's proficiency in the required subjects: 
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however, the Board has authority "to make such rules and 
regulations, not inconsistent with the law, as it deems 
expedient to carry this Act into effect." V.T.C.S. art. 
459oc, 5 4. An administrative agency may exercise its rule 
making power to provide certain details 'in harmony with, 
and not inconsistent with, the act it,enforces. Gerst v. 
Oak Cliff Savings and Loan Association, 43.2 S.W.2d 702,706 -- (Tex. Sup. 1968). We believe, then, that the Board may 
promulgate a list of courses necessary for certification 
under section 16-a. Since the Board has power to so establish 
course requirements for the basic science certificate without 
legislative action, we believe it has authority to amend 
these requirements within the statutorv framework. See 
Railroad-Commission v Shell Oil Co., i61 S.W.2d 102mTex. 
sup. 1942). 

2 

You also ask whether the Board has authority to require 
sequential courses, so that the course work required for 
certification without examination under section 16-a might 
take more than two academic years to complete. The new list 
of basic science courses would take fewer than sixty semester 
hours to complete, so no question is presented as to whether 
the Board could require an applicant to complete more than 
sixty hours. Article 459Oc does not state or imply that 
applicants for the basic sciences certificate must always be 
able to finish their course work in two years. Accordingly, 
it is our opinion that under the statute as it currently 
reads, the Board may require that some courses be taken in 
sequence even though students at some institutions may be 
unable to take all courses during a two year period. 

SUMMARY 

The Board of Examiners in the Basic 
Sciences has authority to determine the 
coursework necessary to promulgate a 
list of courses necessary for certification 
in the basic sciences under article 459Oc, 
V.T.C.S. It may require sequential courses 
that cannot necessarily be completed within 
two years. 

Attorney General of Texas 
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APPROVED: 

, 
DAVID M, KENDALL, First Assistant 

C. ROBERT HEATH. Chairman 
Opinion Committee 
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