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The Honorable Kenneth Ashworth Opinion No. H-929 
Commissioner 
Coordinating Board Re: Applicability of 
Texas College and University Texas Education Agency 

system regulations to grievance 
P. 0. Box 12788, Capitol Station proceedings before boards 
Austin, Texas 78711 of public community college 

districts. 

Dear Dr. Ashworth: 

You have asked whether the procedures for hearings and 
appeals promulgated by the Texas Education Agency pursuant 
to section 11.13 of the Education Code are applicable to public 
junior or community college districts. Section 11.13 provides 
in pertinent part: 

(a) Persons having any matter of dispute 
among them arising under the school laws of 
Texas or any person aggrieved by the school 
laws of Texas or by actions or decisions of 
any board of trustees or board of education 
may appeal in writing to the commissioner of 
education . . . . 

(b) The decisions of the commissioner of 
education shall be subject to review by the 
State Board of Education. 

(c) Any person, county, or school district 
aggrieved by any action of the Central 
Education Agency may appeal to a district 
court in Travis County, Texas . . . . 
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You state that the board of trustees for the El Paso 
Junior College District recently received a request from a - . . ~. number of its employees for a hearing at which those eIIplOyeeS 
might present grievances. The district's board of trustees 
has indicated its commitment to satisfying pertinent standards 
of procedural and substantive due process, but questions the 
applicability of regulations issued by the Texas Education 
Agency pursuant to section 11.13. 

The Education Code authorizes the Coordinating Board 
for the Texas College and University System to exercise 
"general control of the public junior colleges" of Texas. 
Education Code, 55 61.060, 130.001. All authority not vested 
in the Coordinating Board is "reserved and retained locally 
in each respective public junior college district . . . ." 
Education Code, 5 61.060. Thus, we have previously said: 

[Wlith the exception of certain aspects of 
vocational and technical programs, neither 
the commissioner of education nor the State 
Board of Education exercises control over 
junior colleges, that control generally 
being vested in the Coordinating Board, 
local public junior college districts, and the 
governing board of each public junior college. 
Attorney General Opinion H-541 (1975) at l-2. 

We consider Attorney General Opinion H-541 to be dis- 
positive of the question you pose. Section 11.13 of the 
Education Code confers upon neither the commissioner of 
education nor the State Board of Education authority to hear 
appeals from actions of public junior college boards of 
trustees. Accordingly, rules and regulations relative 
to the conduct of hearings and appeals issued by the Texas 
Education Agency pursuant to section 11.13 of the Education 
Code are inapplicable to hearings before the governing boards 
of public junior or community college districts, except 
insofar as those hearings concern vocational and technical 
programs under the jurisdiction of the State Board of 
Vocational Education. See Attorney General Opinions H-580 and - 
H-541 (1975). 
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SUMMARY 

Rules relative to the conduct of 
hearings and appeals issued by the Texas 
Education Agency are inapplicable to 
hearings before the governing boards of 
public junior or community college 
districts, except insofar as those 
hearings concern vocational and technical 
programs under the jurisdiction of the State 
Board of Vocational Education. 

APPROVED: 

Very truly yours, 

($G?sK2~ 
Attorney General of Texas 

KENDALL, First Assistant 

C. ROBERT HEATH. Chairman 
Opinion Committee 
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