
THEAITORNEYGENERAL 
OF TEXAS 

AUSTIN. TEXAS 78711 

February 18, 1977 

The Honorable Leonard Prewitt Opinion No. H-945 
Executive Secretary 
Teacher Retirement System of Texas Re: Purchase of Teacher 
1001 Trinity Street Retirement credit for 
Austin, Texas 78701 service as a teacher in 

the armed forces. 

Dear Mr. Prewitt: 

You have presented several questions for our considera- 
tion concerning the ability of a member of the Teacher 
Retirement System to purchase out-of-state teaching credit 
for teaching while such person was a member of the United 
States Armed Forces. In this regard, you first ask: 

Does teaching at a United States military 
service academy or teaching as an instructor 
in any Reserve Officers Training Corps 
program while a member of the United States 
Armed Forces qualify for purchase as out- 
of-state teaching service under Section 
3.26 of the Texas Education Code? 

Section 3.26 of the Texas Education Code states: 

(a) Any member of the retirement system 
who has been employed as a teacher or as 
an auxiliary employee in any public school 
system maintained in whole or in part by 
any other state or territory of the United 
States or by the United States for children 
of United States citizens may purchase 
equivalent membership service credits under 
this retirement system for such service. 
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Certainly, there are numerous types of fact situations 
which are encompassed in your questions, and the determination 
of whether a particular situation falls within the statute 
involves a determination of fact. The Legislature, in this 
case, has specifically delegated the authority to make such 
fact determinations to the State Board of Trustees of the 
Teacher Retirement System in section 3.23, which reads, in 
pertinent part: 

(a) Under such rules and regulations as 
the State Board of Trustees may adopt a- 
memberan xlowed membershipservice 
credit for each year of service rendered in 
accordance with the provisions of this 
chapter if he has made and maintained with 
the retirement system all deposits and 
payments required by this chapter or prior 
existing laws. (Emphasis added). 

In view of the foregoing, we cannot say as a matter of law that 
a member of the military employed as a teacher in a United 
States Armed Forces service academy or as an instructor in 
a Reserve Officers Training Corps program in a public school, 
is or is not eligible under 3.26 to purchase membership 
service credits. 

Although your remaining questions are conditioned on an 
affirmative answer to the first question, we will nevertheless 
consider them on the assumption that should the State Board 
of Trustees of the Teacher Retirement System reach an 
affirmative conclusion on the issue presented by your first 
question, these questions will become relevant. The remaining 
questions are as follows: 

[M]ay such service be purchased, at 
the option of the member of the Retirement 
System, under either Section 3.26 of the 
Code as out-of-state teaching service, 
or under Sections 3.23 and 3.24 of the 
Code as military service? 

[Mlay such service be purchased twice 
by the member of the Retirement System 
under both Section 3.26 of the Code as 
out-of-state teaching service and Sections 
3.23 and 3.24 of the Code as military 
service? 
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[M]ay such service be purchased by the 
member of the Retirement System as out- 
of-state teaching service under Section 3.26 
of the Code when the member has the maximum 
military service permissible under Section 
3.23 of the Code? 

Section 3.26(a) (quoted above) permits any member of 
the retirement system who has been employed as a teacher or 
auxiliary employee in an out-of-state public school system 
to purchase equivalent membership service credits for such 
service. Section 3.26(c) goes on to provide that: 

(c) For each year that deposits are made, 
the member shall be granted immediately 
upon payment of the required deposit one 
year's membership service credit subject, 
however, to the special conditions which 
are: 

(1) No person shall be allowed to 
acquire credits on the basis of 
employment as a teacher or auxiliary 
employee outside this state in excess 
of one year for each one year of 
service in Texas.. 

. . . . 

(3) No more than 10 years' total 
credit can be purchased under the 
provisions of this section. 

Section 3.23 provides that: 

(b) Any member who performed one or more 
years of military duty while a member of 
the retirement system shall be permitted to 
deposit to his individual account in the 
member savings account for each year of 
duty an amount equal to his deposits made 
with the retirement system during the last 
preceding full year of service as a teacher 
or auxiliary employee. He shall then be 
entitled to one year of membership service 
credit for each year of military duty. 
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(c) Any member who performed one or more 
years of military duty prior to becoming 
a member of the retirement syxem shall be 
permitted to deposit to his individual 
account in the member savinas account for 
each year of such military duty, but not to 
exceed five years, an amount equalohis- 
deposits made with the retirement system 
during the first full year of service as a 
teacher or auxiliary employee after becoming 
a member of the retirement system. He shall 
then be entitled to one year of membership 
service credit for each year of military duty. 
(Emphasis added). 

If a member of the retirement system has performed such service 
so as to fall within either of these categories, we can 
determine no statutory basis for precluding that member 
from choosing the category under which he wishes to purchase 
membership service credits. 

We note that section 3.24 contains no provision for 
urchase of membership service credit. 

!kr--- 
Instead section 3.24 

ows a member who has performed military duty to count 
years of military service for the purpose of determining 
el;gi;ility for retirement but not for the purpose of 
ca cu sting the amount of benefits payable to the member on 
retirement. A person who has performed military service but 
who fails to make deposits entitling him to membership service 
credits under either section 3.26 or 3.23, may still be 
granted military leave credits under section 3.24. 

Therefore, we answer your second question in the 
affirmative: a person eligible to purchase membership service 
credits under both sections 3.26 and 3.23 has the option of 
choosing the section under which he will purchase membership 
service credits. If membership service credits have not been 
purchased the person may receive military leave credits for 
time served on military duty. 

Your third question concerns whether a member who 
qualifies to purchase membership service credits under both 
sections 3.26 and 3.23 may purchase double credits for the 
same period of time, i.e. may purchase ten years' membership 
service credit for fiveears of service as a member of the 
military and as a teacher in an out-of-state public school 
system. Section 3.21 provides: 

P. 3952 



* . 

The Honorable Leonard Prewitt - page 5 (H-945) 

(a) The State Board of Trustees shall 
determine, by appropriate rules and regulations 
how much service in any vear is equivalent to _ _ 
one creditable year of service, but in no case --- 
shall more than one creditable year of service - - 
be givenor all service inone 

- - 
school year. - -_ ---- 

(b) Years of creditable service at retire- 
ment . . . shall consist of the number of years 
of membership service credits . . . and military 
leave credits to which [a member] is entitled. 
(Emphasis added). 

The language of this section clearly prohibits the purchase 
of double membership service credits for one year of service. 
Additionally, we believe this section and section 3.24 
prohibit receiving unpurchased military leave credit for the 
same time period for which a member has purchased membership 
service credits. Therefore, your third question is answered 
in the negative. 

Your final question concerns whether a person who has 
received maximum military membership service credits under 
section 3.23 may purchase additional membership service 
credits under section 3.26. 

Under section 3.23(b) no maximum is placed on the number 
of years of service credit which may be purchased by a member 
of the retirement system who "performed one or more years 
of military duty while a member of the retirement system." 
Section 3.23(c) specifies that a member who performed his 
military duty prior to becoming a member of the retirement 
system is limited to a purchase of five years of membership 
service credits for performance of military duty. If a 
person has been determined to be eligible under both sections 
3.23 and 3.26, we can find no intention, embodied in 
affirmative legislation, to prohibit purchase of additional 
years of service credit under section 3.26 beyond the 
maximum provided in section 3.23(c), as long as double credit 
is not received for any one year. Cf. State v. Rapport, 69 
A.2d 645, 648 (Conn. 1949). We believe such a?i interpretation 
does not contravene the purpose of the Teacher Retirement 
System statutes as expressed by the court in Teacher Retirement 
System v. Duckworth, 260 S.W.Zd 632, 636 (Tex. Civ. App. -- 
Fort Wozh 1953) aff'd, 264 S.W.Zd 98 (Tex. 1954): 
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[T]he principal purpose of our teacher 
retirement statute is to provide support 
for teachers after their teaching days 
are over, and courts should give such a 
statute a liberal construction in order 
to effectuate the purpose intended. 

Therefore, your final question is also answered in the 
affirmative with the caveat that more than one year 
of credit may not be received for any one year of service. 

SUMMARY 

If the Board of Trustees of the Teachers 
Retirement System should determine that a 
member of the military who has taught at 
a United States military service academy 
or as an instructor in a Reserve Officers 
Training Corps program is eligible to 
purchase out-of-state teaching service 
credits under section 3.26 of the Texas 
Education Code, that person may choose 
to purchase membership service credits 
under either section 3.26 or 3.23. A person 
may not receive more than one year of 
creditable service for time served in any 
one school year and therefore may not purchase 
double service credits under both sections. 
However, a person who qualifies to purchase 
membership service credits under both sections 
may purchase credits beyond the maximum 
allowed by section 3.23(c) if he purchases 
the additional credits under section 3.26 and 
he does not receive more than one year 
of creditable service for service performed 
in any one school year. 

Attoney General of Texas 
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APPROVED: 

Assistant 

Opinion Committee 

jwb 
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