
February 24, 1977 

The Honorable Mike Atkins 
Ector County Attorney 
Room 223, County Courthouse 
Odessa, Texas 79761 

Opinion No. H-946 

Re: Whether a county 
hospital can employ a 
corporate management firm. 

Dear Mr. Atkins: 

You have requested our opinion concerning the authority 
of the Board of Trustees (Managers) of a county hospital 
to employ a management corporation. Under the terms of a 
proposed contract, the firm would provide a qualified hospital 
administrator and a financial officer, both of whom would be 
employees of the firm. In addition, various consultation 
services would be provided. You state that the contract 
contemplates that the firm would be employed as "superintendent" 
of the hospital. 

Article 4480, V.T.C.S., provides in part: 

The board of managers . . . shall appoint 
a superintendent of the hospital who shall 
hold office at the pleasure of said board. 
Said superintendent shall not be a member of 
the board, and shall be a qualified 
practitioner of medicine, or be specially 
trained for work of such character. 

Article 4485, V.T.C.S., provides that the superintendent 
shall be the "chief executive officer" of the hospital. While 
he is subject ,to the powers of the board of managers, he is 
granted rule making power and has "general supervision and 
control of the records, accounts and buildings of the hospital, 
and all internal affairs . . . ." 
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In our opinion, the language of article 4480 clearly 
implies that the superintendent must be an individual. See 
Attorney General Letter Advisory NO. 120 (1977). We are- 
supported in this view by the court's decision in 'City of 
Corpuy Christi v. Mireur, 214 S.W. 528 (Tex. Civ. App. --San 
AntonioTwritref'd). That case involved a city 
charter provision which purportedly allowed a corporation 
to serve as city treasurer. The court affirmed the judgment 
of the trial court enjoining the operation of the contract 
between the city and a corporate "treasurer" and stated: 

No Constitution or statute has ever contem- 
plated that a corporation should be appointed 
to and exercise the powers of any office. Id. - 
at 530. 

Accordingly, in our opinion, a board of managers of a county 
hospital may not employ a corporation as superintendent of the 
hospital. However, we believe that, pursuant to the authority 
of the board under article 4480 to manage the "contracts and 
fiscal concerns" of the hospital, the board may contract with 
a corporation to assist an individual superintendent in the 
discharge of his duties. See Attorney General Opinion WW- 
1101 (1961). 

- 

SUMMARY 

While the board of managers of a county 
hospital may not employ a corporation as 
superintendent, the board may contract with 
a corporation to assist an individual 
superintendent in the discharge of his 
duties. 

“f OHN L. HILL 
Attorney General of Texas 

Opinion Committee 
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