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Dear Mr. McInnis: 

You advise that the official court reporter for the 
117th District Court~in Nueces County substituted for the 
official court reporter of the 206th District Court of 
Hidalgo County when the judge of the 117th District Court 
was temporarily assigned to hold court for the judge of the 
206th District Court in Hidalgo County. You ask: 

Can we . . . pay a visiting court reporter 
from another d,istrict per diem? 

Official court reporters are sworn officers of the 
court appointed by district and criminal district judges. 
V.T.C.S. art. 2321. The last paragraph of article 2326a, 
V.T.C.S., states: 

LWlhenever any official or deputy official 
shorthand reporter is called upon to report 
the proceedings of any special term of court, 
or on account of the sickness of any official 
shorthand reporter of any Judicial District, 
necessitating the employment of a shorthand 
reporter from some other county within the 
state, then the shorthand reporter so employed 
shall receive and be paid all actual and 
necessary expenses in going to and returning 
from the place where he or she may be called 
on to report the proceedings of any regular 
or special terms of court. 
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Assuming, without deciding, that this court reporter 
falls within article 2326a, we do not believe it authorizes 
him to receive per diem. 

Attorney General Price Daniel considered an almost 
identical question from Harrison County in Attorney General 
Opinion V-446 (1947). He was advised that the regular 
shorthand reporter for the 71st Judicial District Court there 
became ill and that the official reporter for the 4th 
Judicial District in another county substituted for him. 
The inquiry to Attorney General Daniel was: 

If... Lthe visiting reporter] should be 
paid under the last paragraph of Article 
2326a, that is, his actual and necessary 
expenses in going to and returning from the 
place where he or she may be called on to 
report the proceedings, then is he entitled 
to any per diem in addition to his necessary 
and actual expenses? Id. at l-2. - 

After deciding that the visiting reporter should receive 
actual and necesary expenses, the opinion answered: 

[IJt is the opinion of this Department 
that the substitute court reporter who is 
the official court reporter for the 4th 
Judicial District would not be entitled to 
any per diem in addition to the actual and 
necessary expenses. He would, of course, 
continue to draw his regular salary from 
the county or counties in which he is 
regularly employed. Id. at 4. - 

We believe the conclusion of Attorney General Opinion 
V-446 is sound. See also Attorney General Opinion V-959 
(1949). 

-- 

It has been suggested article 2323 requires that per diem 
in addition to expenses be paid visiting official court 
reporters. That statute provides in pertinent part: 

In case of illness, press of official work, 
or unavoidable disability of the official 
shorthand reporter to perform his duties . . . 
the judge of the court may . . . authorize 
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a deputy . . . reporter to act during _ - - _ the 
absence of said official . . . reporter, and 
said deputy . . . shall receive, during the 
time he acts . . . the same salary and fees 
as the official . . . reporter . . . but 
said official . . . reporter shall also receive 
his salary in full during such temporary 
disability to act. The necessity for a deputy . 
official . . . reporter shall be left entirely 
within the discretion of the judge of the court. 

When an official court reporter of one judicial district 
substitutes for an official court reporter of another judicial 
district, he does not thereby become a deputy official 
reporter of the judicial district in which he is substituting; 
he merely performs additional duties of his own office. 
Compare Bexar County v. Gazley, 172 S.W.2d 702 (Tex. Civ. 
APP. -- San Antonio 1943, no writ) with Groves v. Gould, 102 
S.W.2d 1114 (Tex. Civ. App. --Ft. Wx -nowrit), for 
distinctions between an official reporter of a judicial 
district and a deputy official reporter for the district. 

We do not believe article 2323 is applicable to a sub- 
stitution by the official court reporter of one judicial 
district for the official court reporter of a different 
judicial district. Consequently, we answer your question 
in the negative. 

SUMMARY. 

A visiting official court reporter from 
a judicial district in another county who 
substitutes for the official court reporter 
of the county visited is not entitled to be 
paid per diem for services rendered to the 
county visited in addition to expenses. 
A visiting court reporter covered by article 
2326a, V.T.C.S. is entitled to receive his 
actual and necessary expenses and continues 
to draw his regular salary from the county 
or counties in which he is regularly employed. 
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APPROVED: -.. 

DAVID G KENDALL, First Assigtant 

Opinion Committee 
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