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-a THE ATTORNEY GENERAL 
OF TEXAS 

Auom~.TwAs 7'8711 

March 17, 1977 

The Honorable Henry Wade 
District Attorney 
Dallas County 
6th Floor, Records Building 
Dallas, Texas 75202 

Dear Mr. Wade: 

Opinion No. H-958 

'Re: Premiums.on group 
insurance coverage for 
reserve deputy sheriffs. 

You have asked if Dallas County may legally pay premiums 
for group disability, accidental death and dismemberment, 
and medical coverage insurance for those persons appointed 
reserve deputy sheriffs pursuant to article 6869.1, V.T.C.S. 
That statute reads, in part: 

Sec. 1. (a) .The Commissioners Court . . . 
may authorize the sheriff . . . .to appoint 
reserve deputy sheriffs . . . who shall be 
subject to serve~as peace officers during 
the actual discharge of their official 
duties on call of the sheriff. . . . 

. . . : 

(c) Such reserve deputy sheriffs shall 
serve at the discretion of the sheriff and 
may be called Pinto service at any time the 
sheriff considers it necessary to have 
additional officers to preserve the peace 
and enforce the law . . . . 

(d) Such reserve deputy sheriffs . . . shall 
serve without pay but the Commissioners Court 
may provide compensation for the purchase of 
uniforms and/or equipment used by such. 
individuals. 

. . . . 
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(f) Such reserve deputy sheriffs, while on 
active duty at the call of the sheriff and 
while engaged in their assigned duties . . . 
shall be vested with the same rights, privileges, 
obligations and duties of any other peace 
officer of the State of Texas. 

This statute was enacted in 1971, and a section of the 
bill passed by the Legislature provided, "(all1 laws in 
conflict herewith are hereby repealed to the extent of such 
conflict." Acts 1971, 62nd Leg., ch, 506 at 1738. The 
status of reserve deputy sheriffs was discussed in Attorney 
General Opinions M-990 (1971), M-1026 (1971), and M-1267 
(1972). See also Attorney General Opinion H-228 (1974). -- 

In 1967 the people of Texas added section 52e to 
3 of the Texas Constitution, which provides in part: 

Each county in the State of Texas is hereby 
authorized to pay all medical expenses, all 
doctor bills and all hospital bills for 
Sheriffs, Deputy Sheriffs, Constables, 
Deputy Constables and other count 

-+ and precinct law enforEZiieiiEFficia 8 who are 
injured inhe course of their official 
duties; providing that while said . . ~. law 
enforcement official is hospitalized or 
incapacitated that the county shall. continue 
to pay his maximum salary. . ..Rnphasis 
added). 

article 

Reserve deputy sheriffs, when on ,duty and serving pursuant 
to the call of the sheriff are clearly "county law enforcement 
officials" within the scope of the constitutional provision. 
No statute can forbid what the Constitution expressly allows 
nor do we think section 2 of article 6869.1 attempts to 
contravene the Constitution. 
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The constitutional provision authorizes the commissioners 
court to pay medical expenses, but it does not command that 
they be paid. It does not impose liability on the county 
for such expenses. The statute merely states that the county 
shall not incur any liabilit 

+ 
for personal injuries suffered 

by reserve deputies; oes not attempt to withdraw from 
the commissioners court the discretionary power lodged in it 
by the constitutional. provision. 

If the county voluntarily assumes the risk of paying 
the medical expenses~of its reserve deputies resulting from 
injuries to them sustained in the course of their official 
duties, we think the county has the implied legal authority 
to protect itself against the~risk it has assumed. See 
Attorney General Opinions H-139 (19731, H-70 (19~731.m-813 
(1960). 

However, in our opinion no insurance coverage broader 
than that necessary to cover the risks voluntarily assumed 
by the county pursuant to law can be legally extended to 
reserve officers by the county. Such an expenditure would 
be legally unauthorized because there would exist no public 
purpose for providing such coverage to'reserve officers 
aside from compensating them, and the statute precludes their 
compensation. See Atto~rney General Opinion H-338 ,(1974). 

SUMMARY 

Premiums on group insurance coverage 
for reserve deputy sheriffs may be paid 
by a county only if the insurance coverage 
is limited to the risk of loss for medical 
expenses voluntarily'assumed by the county 
pursuant to article 3, 9 52e of the Texas 
Constitution. 

Very truly yours, 

i: '- 
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APPROVED: 

Opinion Committee 
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