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use non-matched funds to 
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when the result is more 
economical than total use 
of federally matched funds. 

Dear Chairman Wilson: 

You have requested our opinion regarding whether the 
State may, under article 3, section 51-a of the Texas Con- 
stitution, claim federal matching funds under the federal 
statutory provisions most favorable to the State when the 
amount of the average monthly grant under the Aid to Families 
with Dependent Children program is increased above $32.00 
per recipient. 

Pursuant to its responsibility under article 695c, 
V.T.C.S., for administering programs for needy and dependent 
children, the Department of Public Welfare is presently 
accepting federal matching funds for AFDC programs under the 
formula specified in Title IV-A of the Social Security Act, 
42 U.S.C. S 603. The Title IV-A matching formula provides 
for federal financial participation in AFDC grants and 
administrative costs, with the limitation that the federal 
share of grant costs cannot exceed the amount available when 
the average monthly grant is $32.00 per recipient. Under 
this formula, the federal government contributes an average 
of $22.88 per recipient at the level of $32.00 and at all 
higher levels. 

Under the other available matching formula, Title XIX 
of the Social Security Act, 42 U.S.C. S 1318, the percentage 
contributed by the federal government is somewhat less, but 
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it may be claimed on all amounts paid, without regard to any 
fixed maximum. The Title IV-A formula would furnish a larger 
federal percentage contribution for an average monthly grant 
up to $37.72. Above this level, the Title XIX formula would 
provide the greater federal contribution. Between $32.00 
and $37.72, although the Title IV-A formula would be more 
economically beneficial to the State, the federal contribu- 
tion w0uia not increase, so that, for every dollar increase 
in State funding, no corresponding federal increase would 
result. You ask whether such an arrangement would violate 
the provisions of article 3, section 51-a of the Texas 
Constitution. 

Article 3, section 51-a(4) provides, in pertinent part: 

The Legislature shall have authority to enact 
appropriate legislation which will enable the 
State of Texas to cooperate with the Government 
of the United States in providing assistance to 
and/or medical care on behalf of needy persons, 
in providing rehabilitation and any other ser- 
vices included in the federal laws making 
matching funds available to help such families 
and individuals attain or retain capability 
for independence or self-care, to accept and 
expend funds from the Governmencof the Used 
States for such purposes in accordance with 
the laws of the United States as they now are 
Earwyhereafter & amended, 

-- 
and to -- 

make appropriations out of state funds for 
such purposes; provided zat the sum 
amount paid out of state funds to or on behalf -- 
of any needy person=1 not exceed the 
amount that is matchable outoffederxfunds. . . . -- -- 

(Emphasis added). 

In our,opinion, this proviso does not require that every 
particular State dollar expended be matched, but merely 
limits total State expenditures to the amount that is match- 
able out of federal funds. In Attorney Gene?al Opinion H- 
437 (1974), we indicated that the Legislature had the "au- 
thority to enact legislation authorizing a matching formula 
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of 50% state dollars with 50% federal dollars for grants for 
and to needy families with dependent children." You state 
that, under either the Title IV-A or the Title XIX matching 
formula, the State's contribution for an average monthly 
grant between $32.00 and $37.72 would be less than 50 per- 
cent of the total. As a result, it is our opinion that the 
use of either formula would not contravene the provisions of 
article 3, section 51-a. 

SUMMARY 

Pursuant to article 3, section 51-a of the 
Texas Constitution, the State may claim 
matching federal funds under either Title 
IV-A or Title XIX of the Social Security 
Act when the amount of the average monthly 
grant under the Aid to Families with 
Dependent Children program is greater than 
$32.00 but less than $37.72 per recipient. 

Very truly yours, 

Attorney General of Texas 

APPROVED: 

rst Assistant 

C. ROBERT HEAm, Chairman 
Opinion Committee 
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