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Dear Chairman Snelson: 

You have requested our opinion regarding whether 
municipalities and counties may require their public'officials 
to file financial disclosure statements as a conditron of 
holding office. Although you have not provided us ,#ith the 
details of the content of any such proposed financial 
statements, we assume for purposes of discussion that they 
would contain information similar to that required of certain 
state officials by article 6252-9b. V.T.C.S. .~ 

It is well established that a home .rule city may exer- 
cise any power not inconsistent with the Texas Constitution 
or with general law. Tex. Const. art. 11, §5; V.T.C.S. art. 
1165: City of Sweetwater v. Geron, 
1964); Wagstaff v. City OFGroves, 

380 S.W.Zd 550, 552 (Tex. 
419 S.W.2d 441, 443 (Tex. 

Civ. App. -- Beaumont 19-,-wxref'd n.r.e.1. As'we noted 
fin Attorney General Opinion H-15 (19731, the public has "a 
legitimate interest in the current financial condition and 
recent financial history~of those of its servants who are in 
positions of authority." Id. at 2. On that basis, we have 
upheld the constitutional validity of article.6252-9b. Attor- 
ney General Opinion H-190 (1973). 

There appears to be no constitutional or statutory pro- 
vision which would per se prohibit a home rule city from re- 
quiring that its officials file financial disclosure statements 
as a condition of holding office. The Texas Election Code im- 
poses certain eligibility requirements upon persons who hold 
elective office, and specifically permits a home rule city to 
prescribe "different age and residence requirements from those 
prescribed" by statute. Election Code, art. 1.05 (Subdiv. 3.). 
In addition, a number of other statutes prescribe further eli- 
gibility requirements for certain offices. See e.g. V.T.C.S. - -- 
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arts. 987, 1003, 1004. Even assuming that requiring the filing 
of these financial statements would constitute a "qualification" 
for office, the statutory qualifications have not been deemed 
exclusive and since neither the Constitution nor any statute 
per se prohibits the imposition of additional requirements, 
we believe that a home rule city is authorized to prescribe 
them. 

We are supported in this conclusion by a number of decisions 
from other jurisdictions. The general rule is that a city 
may establish conditions for holding a municipal office 
in addition to those imposed by state law, so long as such 
conditions are not inconsistent therewith. See * 

&;Ttate errel. 
Do le v. City of Dearborn, 121 N.W.Zd 473, 4576 (Mich. 

Isham v. w of Spokane, 98 P.2d 
306, 3Oms.K m0); Lindzy v. D?%iin uez 20 P.2d 327, 
328 (Cal. 1933). Of course, -+ no condzt on of holding office 
may be prescribed in contravention of the due process and 
equal protection guarantees of the State and Federal Constltu- 
tion. Thompson v. Gallagher, 489 F.2d 443, 449 (5th Cir. 1973). 
Furthermore, if se requirement of financial disclosure is 
imposed by ordinance, the municipality must first determine 
that such ordinance is not in violation of any provision of 
its charter. city of Fort Worth 5 Lillard, 272 S.W. 577, 580 -- 
(Tex. Civ. APP. -- Ft. Worth 1925). 

In general, however, 
aff'd 294 S.W. 831 (Tex. 

1927). it is-our opinion that a home 
rule city is authorized to require its public officials to file 
financial disclosure statements as a condition of holding office. 

As to general law cities, their powers are'derived from 
article 11, section 4 of the Texas Constitution. While home 
rule cities are authorized to amend their charters and adopt 
ordinances, subject only to the limitation that neither 
charter nor ordinance may be inconsistent with the Constitution 
or with general law, no such power is granted to general law 
cities. It is generally held that non-home rule municipalities 
have only those powers which are specifically granted them 
by the Legislature. Ex parte Farley, 144 S.W. 530 (Tex. 
Crim. App. 1912); StaG ex rel. Rea v. Etheridge, 32 S.W.2d 
828, 830 (Tex. Comm'n. Ai%.T30).i%iint adopted, 36 S.W.2d 
983'(Tex..l937); Lindslek-v. Dallas-C&solid&ed Street 
Railway z, 200 S.W. 207,ilm. Civ. App. -- Dallas 
1917, no writ). 

Counties, too, have only those powers which are clearly 
set forth in the Constitution and statutes. Harrison County 
v- City of Marshall, 253 S.W.2d 67, 69 (Tex. Civ. App. -- - 
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Ft. Worth 1952, writ ref'd); Wichita County v. Vance, 217 
S.W.2d 702. 703 (Tex. Civ. App. -- Ft. Worth 19nrit ref'd 
n.r.e.1. It is thus our view that neither a non-home rule 
city nor county may require its officials to file financial 
disclosure statements without express authorization from 
the Legislature. 

SUMMARY 

Home rule cities may require their 
public officials to file financial 
disclosure statements as a condition of 
holding office, but general law cities 
and counties may not do so without express 
authorization from the Legislature. 

Very truly yours, 

APPROVED: 

Opinion Committee 
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